Aktivitetsudvalget

Vi arrangerer sogneaftner

Jeg har her til aften været til møde i aktivitetsudvalget ved Hvidovre Kirke. Det er et effektivt udvalg med otte medlemmer, der arrangerer sogneaftner. “Sogneaftner” dækker over aftner med foredrag om et eller andet, der har med kirke og tro at gøre. Det er vores erklærede målsætning, at alle vores arrangementer skal handle om kristendom i en eller anden form. Hvis folk bare vil høre en eller anden hyped forfatter, kan de gå ned på biblioteket. Vi skal skille os ud, og vi skal ikke fornægte, at vi er en kirke.

Vi har let ved at få fat i de gode foredragsholdere på de dage, vi gerne vil, for vi er altid ude i god tid, hvilket vil sige 1 – 1½ år i forvejen. Vi entrerer kun med de dygtige – det vi laver skal have kvalitet. Vores årlige budget er på ca. 25.000 kr., der skal dække alle omkostningerne – transportomkostningerne vejer tungt. Hver sæson er bygget op over et tema, fx vil alle 4 foredrag i 2015/16 handle om “håb” i en eller anden afskygning, for vi er i gang med “Tro, håb og kærlighed”, så temaet er fastlagt for tre sæsoner.

De sidste par gange har vi dog ikke haft så mange gæster, som vi gerne ville. 16 – 20 deltagere er ikke nok, og står slet ikke mål med det forarbejde, vi lægger for dagen. Så i dag havde vi en længere snak om, hvad vi kan gøre.

Vi kan fx tage navneforandring. Forslag kunne være: “Dilemma”, “Hvad skal man tro?”, “Tænkepause” eller “Helle”. Jeg synes, at alle disse forslag er bedre end det støvede “Sogneaften”. Alle er velkomne, uanset om de kommer meget eller lidt i kirken, om de kan trosbekendelsen eller ej. Hvis vi tager navneforandring, er der mulighed for, at vi får fat i andre end medlemmerne af kernemenigheden.

Vi kan flytte arrangementerne over i kirken igen, hvor de var i et par sæsoner. Kirkerummet kan noget særligt, og Hvidovre Kirke er meget smuk med en senmiddelalderlig altertavle med langfredagsscenen og en middelalderlige døbefont. Væggene emmer af historie. Selv synes jeg, at jeg finder fred i kirkerummet; der er reelt tid til tænkepauser. Lige nu ligger arrangementerne i menighedshuset, men det minder for meget om at “være til møde”. Jeg er en varm fortaler for at flytte tilbage i kirken.

Vi kan arbejde med vores folder. Den nuværende er rigtig flot, stillig og pæn, men den inviterer ikke nye deltagere til at tage et kig ind i den. Vores kirke- og kulturmedarbejder havde lavet et par forslag til ny folder, og det var rigtig flot, og der kom liv vha. et stort billede på forsiden af en af foredragsholderne. Det er så skønt at arbejde sammen med dygtige mennesker.

Endelig kan vi lukke ned i et par sæsoner, og så måske se på det med helt friske øjne om et par år. Mulighederne er legio.

Det giver mig noget at komme i kirken og at være med i de forskellige udvalg. Selve menighedsrådsmøderne er i og for sig uinteressante, men udvalgsarbejdet er det, der driver værket for mig. Jeg synes, det er i udvalgene jeg mærker engagement og gejst. Rådet er mere en kampplads for forskellige politiske retninger.

Hvad kunne du tænke dig at høre om til en sogneaften eller hvad vi nu skal kalde det?

13 Svar
  1. Kirsten b r
    Kirsten b r siger:

    En anden, som jeg har oplevet, som yderst vedkommende var Niels Malmros med foredraget Sorg og Glæde. Udgangspunktet er hans sidste film med samme titel. Det er noget der rør og ikke noget man glemmer.
    http://www.athenas.dk/fdh_malmrosnils.htm?gclid=CICQ4N-K-MUCFSLKtAodAxIAGw
    Vi havde ikke set filmen, men det betød ikke noget. Jeg sidder her og får tårer i øjnene bare af at tænke på den aften.

    Vi har også oplevet Maja Lisa Engelhardt fortælle om sin barndom og sin tro. Det var simpelthen så vedkommende og så rørende, at jeg kan sige, at oplevelsen ikke er noget, som man får ud af kroppen igen.

    Har I haft Lars Muhl? Det er ikke mange dage siden, at der var et langt interview med ham i Kristeligt Dagblad.

    • Stegemüller
      Stegemüller siger:

      @ Kære Kirsten

      Mange tak for alle dine gode forslag, som jeg alle har noteret og tager med til det næste møde i udvalget. Det er kan blive lidt svært er at få det til at passe ind i vores temaer. “Håb” i 2015/16 har vi fyldt ud. “Kærlighed” kommer i 2016/17, og der må vi kunne få nogle af dem til at passe ind. Det er næsten ærgerligt, at vi er færdige med “Tro”, for der ville Charlotte Rørth have passet som fod i hose.

  2. Kirsten b r
    Kirsten b r siger:

    Jeg er ikke i tvivl, hvem jeg gerne ville møde: Charlotte Rørth.
    30. januar udkom på Informations Forlag hendes bog “Jeg mødte Jesus. bekendelser fra en modvilligt troende”
    Bogen er ikke til at lægge fra sig, når man når enden. Jeg har læst den 3 gange i træk, og det bliver ikke sidste gang. At læse Det nye Testamente eller Den nye Aftale nu er helt anderledes end før jeg læste Charlotte Rørths bog. Ordene har fået en helt anden dybde.
    Jeg kommer gerne til Hvidovre for at møde hende.

    • Stegemüller
      Stegemüller siger:

      @ Kirsten

      Det lyder sørme som en god idé, og hende vil jeg bringe i forslag, når vi har møde næste gang. Jeg får helt lyst til at læse den snarest muligt.

      Du skal være så hjerteligt velkommen i Hvidovre!

  3. Farmer
    Farmer siger:

    Vi er vist helt enige.
    Emnet skal have en relation til kristendommen og kirken skal bruges som ramme i alle de sammenhænge, det er muligt.

    Hellere 20 gæster til et relevant møde end 120 til suppe, steg og is med efterfølgende besøg af en sabelsluger.

    Dette med at lukke ned i en sæson eller to er ikke dårligt. Så kommer der måske ønsker fra menigheden, som kan bruges til at inspirere til at gå nye veje.
    -Eller måske er behovet slet ikke til stede i sognet? Vi trænger måske mere til en aften, hvor der slet ingen ting sker.

    Jeg foreslog engang halvt i spøg, at vi i menighedsrådet skulle lave en aften i kirken, hvor det slet ingenting skulle ske.
    Altså ingen budget, ingen dagsorden, ingen profeter udefra, ingen krav. Blot lade aftenen udvikle samtaler, debatter eller måske blot give tid til fordybelse i egne tanker om livet og verden.
    En aften til at tage troen til sig som et lille barn.
    Det blev selvfølgelig fejet af bordet.

    Er der noget at sige til, at jeg blev permitteret fra menighedsrådet i sin tid ? 🙂

    • Stegemüller
      Stegemüller siger:

      @ Farmer

      Mange tak for din kommentar! Ja vi er helt enige.

      Nemlig – relation til kristendommen; ellers kan de gå ned på biblioteket. Vi vil ikke have de 120 til suppe, steg og is.

      Jeg tror egentlig nok, at behovet er der, men vi er vist ikke helt gode nok til at markedsføre os. Vi har masser af gæster til de almindelige højmesser og alt mulig andet, der foregår i kirken, men lige præcis sogneaftnerne halter lidt bagefter. Vi skal blive dygtigere til at markedsfære arrangementerne, og vi skal også endnu tydeligere gør opmærksom på, at alle er velkomne.

      Jeg synes, dit forslag til MR var spændende og nyskabende, så jeg forstår ikke, at du blev undsagt af dine egne.

  4. Fruen i Midten
    Fruen i Midten siger:

    Øh, det ved jeg faktisk ikke. Til gengæld ved jeg, at jeg meget gerne vil læse lidt om, hvordan det gik, da du snakkede med din yndlings-Mona her til aften 🙂

    • Stegemüller
      Stegemüller siger:

      @ Fruen i Midten

      Tak fordi du spørger. Det gik rigtig fint, men vi var enige om, at der på en eller anden måde må noget ro på, så vi sikrer, at det ikke går galt. Det der taler imod, at det skulle være en mani under opsejling er, at jeg sover og spiser normalt. For mig er det altid sådan, at første advarselstegn netop er, at jeg ikke sover og ikke spiser; og det gør jeg altså nu.

        • Stegemüller
          Stegemüller siger:

          @ Fruen i Midten

          Mona er altid så superdygtig; jeg har været glad for at have hende som kontaktperson. En af de ting vi har aftalt er, at jeg skal lidt mere udendørs, og så skal jeg se noget mere fjernsyn/Netflix, for at prøve at tvinge mig selv til at lave ingenting!

Der er lukket for kommentarer, da posten er mere end et år gammel.