,

Konfirmation

En af præsterne havde inviteret mig til konfirmationsgudstjeneste, så selvfølgelig gik jeg derover her søndag kl. 10. Der er ellers nok tider at vælge imellem. Der er fyldt med konfirmationer i 2-3 uger flere gange om dagen (selvfølgelig kun lørdag og søndag), fordi kirken er så lille. Jeg fik en plads oppe ved siden af kordegnen, for der var ikke andre.

Jeg har vist ikke været til andre konfirmationer end min egen i 1977, så der er løbet meget vand i stranden siden. Konfirmation betyder, at Gud bekræfter det løfte om at være med os, som han gav, da vi blev døbt. Det er da en smuk tanke og tradition – og personligt tror jeg et eller andet sted på det. I gamle dage sagde man også, at konfirmationen betegner overgangen mellem barn og voksen. Sådan er det vist ikke helt længere.

Der er ingen tvivl om, at det er en festdag. De unge mennesker er så fine og forventningsfulde, og man kan kun ønske dem alt det bedste fremover. Det er egentlig meget sjovt at se dem med slips og sirlige kjoler. De ligner nu bare ikke nogen, der er på vej ind i “de voksnes rækker”. Nuvel de har “gået til præst” i et halvt år, og der er ingen tvivl om, at Stine-Helene har gjort alt hvad hun kunne for at give dem en god introduktion til, hvad det vil sige at være kristen og at udleve sin tro. Nu om dage består konfirmationsforberedelsen blandt andet af en hel masse oplevelser, som skal medvirke til, at man kan tage troen til sig på en anden og mere aktiv måde, og det er kun positivt. Jeg kan dårligt huske, hvordan det var, da jeg gik til til konfirmationsforberedelse, men jeg tror ikke, vi som sådan oplevede noget. Det var vist mere klasseundervisning i præstegården.

Hun havde valgt nogle rigtig gode salmer. Det er meget sjældent, jeg kan dem alle.

 • I østen stiger solen op
 • Du, som gir os liv og gør os glade
 • Se, hvilket menneske
 • Det dufter lysegrønt af græs
 • Tak, Gud, for denne lyse morgen

Der var også saxofon og klaver, og det virkede rigtig godt.

Alt i alt er jeg glad for, at jeg blev inviteret. Jeg synes dagen starter så godt i kirken.

God søndag til dig.

7 Svar
 1. Elsebeth
  Elsebeth siger:

  Det har vi vært mange, der blev fortalt af præsterne til konfirmationsforberedelsen. Jesus blev ikke konfirmeret, så det er ikke fra den tid, den stammer.

 2. Elsebeth
  Elsebeth siger:

  Sikke noget … Nu har jeg siden min konfirmation i 1955 ment, at det, jeg dengang sagde ja til, var det, mine forældre (for mig) sagde ja til ved at lade mig døbe – “Vil du døbes på denne tro!”. Det var sådan pastor Odgaard, Vejgaard Kirke, forklarede det for os, da vi gik til forberedelse. Det virker logisk for mig. For hvordan kan vi svare bekræftende på noget for andre end os selv. I øvrigt er det vist den gængse opfattelse i befolkningen, fordi præsterne har forklaret det sådan.

  Sammenligningen er ikke helt god, men den bedste jeg kan komme på lige nu: Hvis det var børnene, der som 14-årige skulle svare på spørgsmålet “Elsker din mor dig?”, var der sikkert ikke så mange børn/voksne, der senere har sagt “Jeg troede, min mor elskede mig!” Spørgsmålet må være “Elsker du din mor?”

  Egentlig burde forberedelsen være tilstrækkelig, hvis det var for at minde os om noget eviggyldigt. Konfirmationen er da også blevet indført for ikke alt for mange år siden.

  Manden spurgte “Hvor virker det ikke at sige “Vig bag mig, Satan!””, når jeg bliver fristet? “Det er fordi, du skal sige “Vig bag Jesus, Satan!”, svarede præsten.

 3. Jørgen
  Jørgen siger:

  Jeg blev konfirmeret i 1957. Jeg husker præsten sagde, at hvis jeg ikke kom på den rette hylde, måtte den hylde jeg kom på gøres til den rette. Det var ret kløgtigt sagt.

  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Jørgen

   Ja for Søren – meget kløgtig præst. Og det har gjort så meget indtryk, at du husker det den dag i dag.

 4. Lene
  Lene siger:

  Jeg tror også at konfirmander i dag får mere med sig i “rygsækken” end vi gjorde, eller også er det fordi vi som voksne synes det er interessant, det der sker i dag. Dejlig start på dagen, håber du får en god søndag 🙂

Der er lukket for kommentarer, da posten er mere end et år gammel.