Nikolaus vesper & billetpriser

En vesper er en klassisk form for gudstjeneste, som består af fællessalmer, bibellæsninger samt klassisk gregoriansk sang. Det minder mig meget om den katolske kirkes ritualer, ikke at jeg nogensinde har deltaget, men det svarer til de billeder, jeg har dannet mig ud fra Tv’et.

“Ganske vist er skt. Nikolaus ”stamfader” til den moderne Julemand med alt hvad dertil hører, men med denne vesper-gudstjeneste søger vi at skabe en rolig ”oase” midt i alle juleforberedelserne…” Sådan stod der på kirkens hjemmeside, og det passer, at det var roligt, næsten for roligt, for vi var maksimalt 10 medlemmer af menigheden til stede; dog var vi to fra menighedsrådet. Generelt er menighedsrådsmedlemmerne for dårligt repræsenteret ved gudstjenester og andre kirkelige handlinger. Jeg synes, det burde være lidt en “pligt” at komme i kirken, når man er rådsmedlem; man må gå forrest, så det at være rådsmedlem ikke bliver en rent administrativ post, der ligger fjernt fra kirkens liv og formål. Det er slet ikke, fordi vi mangler kirkegængere, for de 120 pladser er meget ofte fyldte, og det glæder mig altid, når kirken er fyldt, men jeg synes alligevel, der ligger en forpligtelse, for som rådsmedlem har man meget indflydelse, og man skulle jo gerne vide, hvad det er, man har indflydelse på.

For øjeblikket er vi i en situation, hvor vi skal spare 25 pct. af en præstestilling efter at vores provst døde, og i den forbindelse taler vi om “billetpriser”, altså hvad koster det pr. deltager pr. tjeneste. En tjeneste som den i dag er alt for dyr. Uanset om der kommer få eller mange, skal der være en kirketjener, en organist og en præst, og hvis nævneren i ligningen bliver for lille, stiger billetprisen alt for meget. Selvom jeg ville hade det, er vesperne noget af det, vi kunne spare væk, når vi nu skal spare, og i den forbindelse er billetprisen en vigtig parameter.

10 Svar
 1. Den stille pige
  Den stille pige siger:

  Jeg er enig med dig i, at det er rimeligt med deltagelse i min. 10 gudstjenester for at kunne blive konfirmeret. Sådan var det også dengang jeg selv gik til konfirmationsforberedelse.

  Og ja, deltagelse i min. en gudstjeneste om måneden, når man er medlem af menighedsrådet, lyder rimeligt. Og det kan man vel godt foreslå uden “at blive hængt” 🙂

 2. Den stille pige
  Den stille pige siger:

  Ja, det var også bare ment som et forslag 🙂 Det minder om, hvordan en del kirker “tvinger” kommende konfirmander til at deltage i et minimum antal gudstjenester inden konfirmationen. For hver gang den kommende konfirmand har deltaget i en gudstjeneste, får han/hun et hak i præstens bog. Nogle finder det latterligt. De præster, der dyrker denne form for kontrol, finder det sikkert berettiget.

  Med alle de gudstjenester der finder sted i løbet af et år, er det vel også begrænset hvor mange man kan deltage i, hvis man fx har et erhvervsarbejde ved siden af posten som medlem af menighedsrådet.

  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Den stille pige

   I Hvidovre Kirke får konfirmanderne et klippekort, og de skal have 10 klip for at blive konfirmeret. Det, synes jeg, er meget rimeligt. Hvis man vil konfirmeres og sige ja til kristendommen, må man vide lidt om, hvad det er, man siger ja til.

   Der er vel ca. 52 gudstjenester på et år sammen med en masse andre arrangementer. Jeg synes, det er et rimeligt krav, at man bare indimellem deltager i kirkens liv. Som MR-medlem har man kolossal indflydelse på, hvad der foregår i kirken, derfor må det kræves, at man ved, hvad det er, man er med til at træffe beslutninger om. Ingen forventer selvfølgelig fremmøde hver søndag, men måske så bare en søndag pr. måned.

 3. Den stille pige
  Den stille pige siger:

  Ja, som medlem af menighedsrådet burde man bakke op om kirkens initiativer og herunder deltage i (flest mulige) gudstjenester. Man kunne måske indføre en slags kvote for hvor mange eller få gudstjenester man forventes at deltage i i løbet af et år? Det bliver måske lidt vel formynderisk, men det forpligter at stille op som medlem af menighedsrådet. Man må være synlig der, hvor tingene – også – foregår, og det er jo især ved gudstjenesterne. Det kunne være et punkt til det næste menighedsrådsmøde. Og så skal der måske laves lidt mere PR/markedsføring for kommende vespere?

  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Den stille pige

   Jeg tror, dit forslag er for formynderisk, det ville i hvert fald ikke blive godt modtaget i vores MR. Jeg bliver hængt, hvis jeg foreslår det, så det tør jeg ikke. Du har ret angående markedsføringen, den har været for dårlig, og det vil jeg tale med den relevante præst om.

Der er lukket for kommentarer, da posten er mere end et år gammel.