Bilag

Diskussionen med mig selv: Har jeg Aspergers syndrom?

Vil du læse min historie om Aspergers syndrom? Du finder hele siden om Aspergers syndrom her.

Argumenter FOR Aspergers syndrom
Argumenter IMOD Aspergers syndrom
Kan koncentrere mig om det samme i meget lang tid (fx 12- 14 timer) i en sådan grad, at jeg glemmer tid, sted og primære basale behov.

Fx kan jeg læse kirkebøger eller lave hjemmesider i 18 timer i træk og først sent om aftenen komme i tanke om, at jeg også skal have noget at spise; men så er sulten forsvundet. Jeg tænker på at gå i seng, men jeg er ikke træt.

Det er bare en god koncentrationsevne.

Det hører bare til den maniske del

Hidsig/opfarende/irritabel, når det ikke lige “går efter mit hoved” eller på en måde, jeg finder hensigtsmæssig.

Samtidig opfatter jeg mig selv som et af de fredeligste mennesker i verden.

Du har temperament, og det hører til den maniske del
Enormt behov for at være alene. Fx kan jeg sagtens være sammen med mig selv fra fredag aften til mandag morgen uden at det generer mig Det hører til at være introvert
Næsten fotografisk hukommelse for brugernavne, cpr-numre, adgangskoder, telefonnumre, nummerplader, datoer m.v. Det er rigtig praktisk
Elsker at lave regneark. Monitorerer alting:

1. skridt

2. elforbrug målt i kWh

3.  søvnlængde

4. vægt i kilo og BMI

5. budget og regnskab

6. økonomi opdelt på interessante emner

7. m.v.

Det er rigtig praktisk (og var det især i forbindelse med medicinjusteringer i 2018, hvor jeg monitorerede alle relevante parametre (restless legss, mundtørhed, væskeindtag, fordøjelse og søvn)).
Elsker at arbejde med emner, der kræver omhu, akkuratesse og sans for detaljer.

1. Læser korrektur ”for sjov” uden at det skal bruges til noget. Andre siger, de ikke kender en bedre korrekturlæser end mig.

2. Slægtsforskning: det dur ikke at give en person de forkerte forældre, og jeg vil have alle detaljer med. Kan bruge timevis på at lede efter en dødsdato.

3. Laver hjemmesider og prøver at opnå noget sublimt, selvom jeg ikke er dygtig nok til det (endnu); men jeg elsker læreprocesserne.

Det er godt at være omhyggelig med det, man laver
Siger oftest nej tak til fester, fødselsdage, større arrangementer på arbejdet og andre begivenheder, hvor der er mange mennesker til stede, fordi jeg ikke kan overskue at være sammen med mange på en gang.

Jeg trives bedst i samtale med ét menneske ad gangen.

Det er godt at kunne fordybe sig i samtalen med ét menneske.

Det hører til at være introvert

Kan ikke beskæftige mig med flere emner ad gangen. Synes ”multitasking” er  opreklameret og usundt

Evner ikke “delt opmærksomhed” kan fx ikke høre musik eller tale med en gæst samtidig med, at jeg laver maden færdig.

Det hører til at være introvert
Ved afbrydelser/forstyrrelser i egne tankerækker bliver jeg næsten panisk og får en følelse af, at ”min verden vælter”. Fx hader jeg at blive ”anråbt”, når jeg går ned ad gangen på arbejdet.
Synes helt generelt, at den ydre verden forstyrrer mine tankebaner. Det hører til at være introvert
Kan have det fint alene i dagevis. Fx foretrækker jeg at gå i biografen alene, fordi det generer mig at skulle forholde mig verbalt til filmen undervejs sammen med et andet menneske
Hader støj.

I offentlige transportmidler bruger jeg ofte min iPod for at slippe for at høre på andres samtaler. I supermarkeder er iPod også god, når jeg nærmer mig monitorerne med reklamer.

Det hører til at være introvert
Når folk kommer ind på mit kontor, er min første tanke ofte ”Åh nej, hvad nu?”
Kan ikke yde telefonsupport på jobbet, fordi brugerne taler, mens jeg prøver at løse deres problem. Og da jeg ikke kan bede dem tie stille, er jeg holdt op med at tage telefonen. Det er bl.a. gået ud over ***, fordi jeg simpelthen ikke tager telefonen, medmindre jeg kan se, hvem det er og ved, det ikke er ”farligt”.

Min chef har forståelse for det, da jeg har pakket det ind i argumenter om, at det er for dyrt at yde telefonsupport, fordi det tager længere tid at have dialoger end at besvare e-mails. Herudover er jeg enormt hurtig til at besvare den ret store mængde af e-mails, der dagligt kommer.

Det er godt at løse opgaverne omkostningseffektivt.
Føler mig ”sær”, men jeg har lært mine omgivelser at leve med det – og jeg kan for det meste også selv leve med det.

Problem: Synes særhederne bliver værre med årene.

Lige nu: det bekymrer mig, at depressionerne bliver værre, at der nu er tilkommet mani og at der er kortere og kortere intervaller mellem episoderne. I forbindelse med disse episoder bliver alle symptomerne stærkere/værre.

Jamen sådan er det at bo alene. Man udvikler en del særheder, bl.a. fordi der ikke er nogen, der kan udnivellere dem i det daglige
Allerede som barn foretrak jeg at ”lege med” mine fantasi-venner frem for med rigtige venner. Selv om der var et virkeligt barn inde i huset, ville jeg hellere gå ude i haven og tale med min fantasi-ven.
Fx til møder hader jeg pauser, hvor folk kommer hen og lige skal “handle et eller andet af”, som drejer sig om noget helt andet end det, selve mødet handler om.

Jeg kan ikke finde ud af at forholde mig til andet end mødets tema, og ved ikke, hvor jeg skal gøre af den nye – og for mig at se – uvedkommende information, de præsenterer.

Det er godt at være fokuseret på det, mødet drejer sig om.

Det hører til at være introvert.

Forestillingslege: Som barn evnede jeg ikke forestillingslege. Fik mange dukker, men vidste ikke, hvad jeg skulle stille op med dem ud over klæde dem af og på. Andre piger havde dialoger, kørte med dukkevogn osv. Det faldt mig ikke ind.

Jeg følte mig sær/anderledes og ville hellere lege med drenge-ting, der handlede om at konstruere noget: Bilofix, Mecano, Lego, Briotog osv.  Alt sammen sådan lidt “ingeniøragtige” ting med skruer og møtrikker.

Jeg har ingen humor. Og når jeg siger det til folk, synes de jo, det i sig selv er sjovt. Men når folk siger en vittighed, forstår jeg ikke det morsomme. Og i øvrigt interesserer det mig heller ikke.

Hanne B. Stegemüller, februar 2010

Nyttige eksterne links

Dansk Facebookgruppe om Aspergers syndrom: Den hedder Aspergers Syndrom Danmark. Gruppen er for alle med interesse i Aspergers Syndrom i Danmark.

Endnu en Facebookgruppe om Aspergers syndrom. Gruppen er kun for piger og kvinder med en Autismespektrum-forstyrrelse. Det vil sige at du skal have en officiel autismediagnose.

Aspergerforeningen. Jeg bruger ikke selv siden så meget, men de har mange fine links til yderligere information og viden.

Social bookmarks

Telefon: (+ 45) 22 81 17 31
Nej tak til SMS, Messenger mv. Send e-mail eller ring hvis du vil noget.

Nyhedsbrev: En mail pr. uge – links til nye poster

Mest læste seneste 30 dage

Nye kommentarer