,

Thunderbird

Den bedste mailklient?

Jeg kan godt besvare spørgsmålet herover: Ja jeg synes, Thunderbird er den bedste, og det baserer jeg på mangeårigt brug.

Thunderbird er open source, gratis og en del af Mozilla-familen.

Det er let at komme i gang, for når man først har downloaded og klikket på exe-filen, går resten nærmest af sig selv. Fx skulle man før i tiden kende til SSL, IMAP og SMTP, og det gør kun nørderne. Nu er det tilstrækkeligt at angive navn, e-mail-adresse og password, så klarer Thunderbird selv resten.

Programmet indeholder selvfølgelig en adressebog, som kan betjenes med ét klik, når man er inde i en mail. Man klikker bare på et navn, så er personen tilføjet i adressebogen. To klik og man kan redigere vedkommendes informationer.

Man kan have mange mails åbne ad gangen, fordi hver mail åbnes i sit eget særskilte faneblad.

Funktioner jeg bruger rigtig meget

Arkiverne: Hvis man trykker på A, når man står på oversigten over mails, lægges den pågældende mail i et arkiv, der er ordnet efter årstal. Findes det relevante arkiv ikke allerede, opretter programmet selv den rigtige nye mappe.

Mærkaterne: Der er gjort meget ud af søgning, arkivering og mærkning. Der er fokus på, at man skal kunne finde rundt i et endog meget stort antal mails. Det er jeg glad for, for jeg har flere tusinde gemte mails, da jeg er nødt til at gemme næsten alt vedrørende kirken, vedrørende min gang i behandlingssystemet og vedrørende den kommunale sagsbehandling.

Der er mulighed for op til 30 mærkater, som man selv kan definere farve og tekst til. Når jeg fx får en mail fra Bodil giver jeg den mærkaten “Sundhed & Sygdom” og lægger den i arkivet efter endt læsning. Hvis jeg så går til mit – meget fyldige – arkiv og vælger at få vist alle med den pågældende mærkat får jeg et godt overblik over arkivet. Selv om man har valgt kun at se mails med en type mærkat – og man dermed kunne sige, at så var der filteret tilstrækkeligt – er der stadig mulighed for filtrere alle meddelelserne. Jeg har fx indtil videre 198 mails i 2015 med mærkaten “Sundhed & Sygdom”, men det er let at finde rundt i dem, og jeg mister ikke overblikket.

En smart funktion er, at man kan gemme en visning som en mappe i det pågældende arkiv (eller  hvilket som helst andet sted) – se eksemplet fra 2015. Andre programmer fx slægtsprogrammet Legacy kalder det for en søgeliste. Når man gør det, opstår der en undermappe til fx arkivet ved navn 2015. Søgelisten navngives automatisk med mærkaten og så det foranstillede årstal.

Filtrene: En anden smart funktion er meddelelsesfiltrene, der er virkelig velfungerende. Et filter kan fx bruges til at sortere mails ud i mapper eller til at sætte mærkater på automatisk. Ex: Hvis jeg får en mail fra Bodil, Psykiatrifonden eller den kommunale sagsbehandler, får den automatisk den rigtige mærkat og lægges i den rigtige mappe. Bag de hvide felter gemmer sig de pågældendes e-mail-adresser. Man kan oprette filtrene manuelt eller man kan lade Thunderbird gøre det bare ved at klikke på en afsender/modtager. Jeg foretrækker at oprette filtrene manuelt, da jeg til hvert filter typisk har flere afsendere.

Der er adskillige andre muligheder for at holde overblik over ens indbakke. Jeg har bare omtalt de funktioner, jeg synes giver den største værditilvækst.Her er en omtale af langt flere funktioner.

Backup

Backup klares nemt med MozBackup, der kan lave backup af både Thunderbird og Firefox. Det er bare at tykke på tre taster, så kører det af sig selv, og det går forrygende hurtigt selv med mine flere tusinde mails. En smart funktion er, at man kan vælge kun at lave backup af opsætningen med kontoinformationer mv., det er praktisk ved en evt. restore.

Og så det sjove

Thunderbird har virkelig mange muligheder for, at man kan tilpasse udseendet. Jeg har prøvet adskillige temaer, men jeg vender altid tilbage til “Walnut2”, fordi jeg synes, den er mest læsevenlig, men der er som sagt flere hundrede at vælge mellem. Det kræver kun et par klik og en genstart at installere et nyt tema.´, så man kan roligt prøve sig frem.

2 Svar

Der er lukket for kommentarer, da posten er mere end et år gammel.