Kirkegang

Vision og debat for en kirke. I vores kirke Hvidovre Kirke har vi en aktiv menighed og et aktivt menighedsråd. Vi mangler imidlertid at gennemføre en visions- og strategidebat, hvor vi får diskuteret, hvad vi vil med kirken på kort og mellemlang sigt. Nu er der nedsat et udvalg, der skal arbejde med det. Jeg er ikke tvivl om, at jeg ønsker at udvalget arbejder med en model, hvorefter alle menighedsrådsmedlemmer kan komme til orde, alle skal være med til at udarbejde visionen. Vi skal have styr på vores styrker og svagheder og på vores muligheder og begrænsninger. Vi skal have styr på vores SWAT (som jeg ikke lige kan huske oversættelsen af).

Præsterne er godt repræsenteret i udvalget og sådan skal det også være. Det er trods alt dem, der trækker læsset i det daglige, og det er dem, der repræsenterer kirken udadtil.

Jeg ser frem til visions- og strategidebatten, som kan føre mere kirke ind i menighedsrådsarbejdet. Det kan måske lyde underligt, men der er ikke ret meget kirke i menighedsrådet, det går meget mere op i mursten og kontoplaner og anden administration. Det synes jeg dybest set er lidt kedeligt, og jeg ser hellere mere kirke i menighedsrådsarbejdet.

Hvis vi skal blive ved med at trække folk til til specialarrangementer som fx kyndelmisse, skal vi sørge for, at præsterne har overskud til det.

Vi skal også have styr på, hvordan vi får dem på 40+ i kirke. I øjeblikket har vi en god skare af pensionister blandt os, men hvad gør vi, den dag de ikke er mere? I øjeblikket ser vi folk som dåbsforældre, som juniorkonfirmander, som konfirmander, som ægtefolk ved vielsen og så er der et meget langt tidsspand, hvor vi har svært ved at holde på dem, fordi det er svært både at være småbørnsforældre og aktive medlemmer af en menighed. Hvordan får vi fat i dem, når småbørnene er blevet store? Er vi heldige ser vi dem også som pensionister, men det er ingen selvfølge. De nutidige generationer af ældre kommer ikke af sig selv til kirken, når de bliver gamle. Selvsupleringen er hørt op for længst.

Der er mange udfordringer ved at være en aktiv kirke.

16 Svar
 1. Lavendels
  Lavendels siger:

  Spændende læsning, min datter er lige på vej til Hvidovre, og vi har talt lidt om, hvilken kirken hun/de skulle “frekventere”, et sted med interessante arrangementer foruden gudstjenesterne. Noget for børn måske…vil kigge nærmere – mange hilsner lavendel/Lone , (som er tidligere menighedsrådsmedlem i Domkirken i Odense)

  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Lavendel

   Velkommen til min blog. Din kommentar skulle lige godkendes, fordi det er første gang, du lægger en kommentar her. For fremtiden glider du lige igennem.

   Du må endelig besøge kirkens hjemmeside http://www.hvidovrekirke.dk/, hvor alle arrangementer er beskrevet. Vi har masser af tiltag også for børn. Nu ved jeg ikke hvor gammel din datter er, for vi har mest noget for de mindre (legestue, babysamlmesang og juniorkonfirmand.)

 2. Pia
  Pia siger:

  At der ikke er noget kirke i menighedsrådet, det kan jeg godt skrive under på 😉 Det er en meget svær opgave det der. Det har “vi” kæmpet med i årevis. Jeg tror ikke mere på det kan lade sig gøre. I hvert fald slet ikke i vores små samfund. Der ligger jo 50 kirker og en skole indenfor samme område. Indbyggertallet falder og falder. Det er noget op ad bakke 😉

  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Pia

   Nårh ja du har jo også været tæt på kirken, det havde jeg helt glemt. Jeg tror det er vigtigt med visions- og strategidebatten, hvor vi får lagt sigtelinierne for de næste 5-10 år, på den måde vil mange af de ting, vi bruger rådsmøderne til, blive overflødige og det vil kunne gøre at der er mere tid til at drøfte kirke på rådsmøderne.

   Ja med 50 kirker kan jeg godt se, at det er op ad bakke – heldigvis er jeg kun med til at tage vare på en. 🙂

 3. Stegemüller
  Stegemüller siger:

  @ Jørgen

  Du har ret i, at det helt rigtige ord er virksomhedsudvikling – det er netop det, vi skal arbejde med i folkekirken, hvis vi ikke vil dø ud. Det er helt essentielt, at vi får fat i de yngre kunder, og det er tilsvarende essentielt at vi forstår, at selvsuppleringen er slut. Der skal mere end tradition og vaner til at få folk til at komme i kirke nu om stunder.

  Jeg ønsker mig brændende mere kirke i menighedsrådsarbejdet; det er for ofte nærmest en parentes i øjeblikket. På den anden side er menighedsrådet nødt til at holde fokus på sin rolle som arbejdsgivere.

  Jeg håber på en levende debat om vision og strategi i Hvidovre Kirke.

 4. Jørgen
  Jørgen siger:

  Det er meget interessant at læse dine tanker om virksomhedsudvikling, og især dette med at få fat i yngre kunder. Uden tilgang af nye vil der på et tidspunkt ingen være, pensionisterne har det med at dø før elle siden. God fornøjelse med udfordringen at få mere kirke i arbejdet og flere folk, der gerne vil benytte sig af kirken.

 5. Anni
  Anni siger:

  Det er overraskende for mig, at der mest drejer sig om mursten, kontoplaner og adm. i menighedsrådsarbejdet. Det kan jeg godt forstå, du ønsker ændret, og burde være en af jeres opgaver at være med til at “produktudvikle” f.eks afvikling af kirkelige handlinger. Men bvordan går det egentlig med afklaring af ledelsesforholdene (personaleleder for alle tilknyttet kirken)? Er det ikke et emne, der optager menighedsråd?

 6. Stegemüller
  Stegemüller siger:

  @ Eric
  Du har helt ret, jeg mente SWOT. SWAT er for hidsigt til os.
  Kyndelmisse går nu helt godt, vi fik da i hvert tilfælde lokket en hel masse mennesker i kirke i går. At du mangler troen gør ikke noget, du er velkommen alligevel.

 7. Inge
  Inge siger:

  Hvor har I gang i mange spændende ting i jeres kirke. Jeg kan godt forstå du glæder dig til visions og strategi diskussionerne, det er spændende områder at fordybe sig i.

  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Inge

   Du har ret – vi har gang i mange spændende ting, bla. fordi vi har et præstekollegium, der går i spidsen. Jeg er vild med min kirke!

   Jeg ser frem til visions- og strategidebatten fordi den bør bringe alle i spil og fordi den bør fortælle os. hvor vi er om 5 – 10 – 15 år.

 8. Stegemüller
  Stegemüller siger:

  @ Lene

  Vi har en rigtig dejlig kirke med mange dejlige arrangementer. Det er simpelthen vigtigt at vi kommer ud over de dumme mursten og kontoplaner. Jeg glæder mig meget til visions- og strategidebatten, der kan bringe os videre.

 9. Lene
  Lene siger:

  Jeres kirke lyder som en god kirke, og det er dejligt at læse om jeres arrangementer. Godt at I sætter fokus på ord og handling frem for mursten og kontoplaner.

 10. Eric
  Eric siger:

  Mon ikke du mener SWOT (Strengths, Weaknesses, Opportunities og Threats)? Med SWAT menes normalt Special Weapons and Tactics eller Special Weapons Assault Team, og det er nok lidt for hidsigt for menighedsarbejde.

  Jeg har ingen gode råd, troen mangler, men måske ville det appellere til nogen, hvis man kaldte det kyndelmissemesse, forkyndelmesse eller bare kyndelmesse. 😉

Der er lukket for kommentarer, da posten er mere end et år gammel.