,

Hvis er egentlig Sundhedsplatformen

Hvis er egentlig Sundhedsplatformen

Det hedder “Min Sundhedsplatform”

Hvis er egentlig Sundhedsplatformen

Programmet (jeg nægter altså at kalde det en “app”) hedder “Min Sundhedsplatform” og indeholder mange fine data. Hu hej, hvor er der meget at se – hvis man altså kan finde det …

Hvis er egentlig Sundhedsplatformen

Hvis er egentlig Sundhedsplatformen

 

Jeg kigger for eksempel altid efter, når min kontaktperson fra Distriktspsykiatrien har skrevet et notat. Hun skriver kort, klart og lige til benet. Det kan jeg godt lide. Jeg elsker fraværet af “udenomssnak”. Hun skriver om det helt centrale fra vores samtaler og nærmest om det, vi skal huske at være opmærksomme på ved næste samtale om to eller tre uger. Det er enormt fint. Det kunne simpelthen ikke være bedre. Hvis jeg skulle skrive sådanne notater, ville jeg være glad, om jeg kunne gøre det på samme måde.

Andres notater kigger jeg også efter. Jeg vil gerne kende min behandling og baggrunden for den.

Men jeg har opgivet at åbne programmet, når en af de mange autogenererede mails kommer ca. kl. 20:30: “Du har nyt i Sundhedsplatformen …”. I årevis har jeg pligtskyldig åbnet programmet og ledt efter det, der kunne være nyt. Men jeg kan simpelthen ikke finde det. Og “selvfed” – som jeg jo er – synes jeg, det siger mere om Sundhedsplatformen end om mig.

Kunne man ikke på en eller anden måde fortælle, hvad det er, der er nyt. Jeg har mange hundrede meddelelser liggende, fordi jeg ikke i tide var opmærksom på at slette dem efterhånden, så nu tør jeg ikke slette dem, og nu kan jeg slet ikke overskue det. Så nu lader jeg stå til og stikker hovedet i busken, hvilket aldrig er en god strategi, men jeg kan ikke finde på andet.

Kunne “det nye” ikke bare markeres med fed skrift, en anden farve eller lignende? Det kan da ikke koste en formue/nogle millioner?

Det er jo ikke “Min Sundhedsplatform”

Okay de kalder det “Min Sundhedsplatform”, men klikker man bare en smule rundt i programmet, fremgår det tydeligt, at det slet ikke er min men deres. Se blot billedet herunder

 

Hvis er egentlig Sundhedsplatformen

Det fremgår tydeligt, at “Her skriver vi til hinanden, så du forstår det nok ikke”, jfr. “… skrevet af klinikere til klinikere”.

Det er helt fint, at klinikere skriver til hinanden, og det er blot venligt af dem, at jeg får lov at se med, men at inddrage det under “Min Sundhedsplatform” er et falsum.

Hvem kan man spørge?

Da jeg senest traf min læge i Distriktspsykiatrien, spurgte hun, om jeg fulgte med i Sundhedsplatformen? Jeg måtte gå til korset og sige, at “ja, jeg gør det, så godt jeg kan”, men at jeg også i et eller andet omfang har opgivet.

Det viste sig, at hverken hun eller min kontaktpersonen kender de mails, jeg får som bruger, og at den Sundhedsplatform, de kan se, ikke er den samme som den, jeg kan se. De ved kort sagt ikke, hvad jeg kan – eller ikke kan – se.

Det vil sige, at der faktisk ikke er nogen i mit primære netværk at spørge, når jeg selv fedter rundt i programmet. Og øh … man kontakter jo ikke supporten og siger “jeg kan ikke finde ud af det”. De ville da grine deres dertil indrettede i laser – og det kan man vel ikke fortænke dem i?

Hvem er glad for Sundhedsplatformen?

Jeg er kommet i psykiatrien i otte år. Og det har jeg været enormt glad for. De har været der, når de skulle, og jeg har fået en ultra-god behandling. Men jeg mangler vist nok at møde en af de professionelle, der siger “Yes, Sundhedsplatformen er svaret på mine administrative bønner”.

Jeg har nærmere oplevet medarbejdere, der oplevede, at Sundhedsplatformen stjal deres tid; at det var endnu et element, der blev lagt oveni deres arbejdstid, som allerede var for kort.

Er Sundhedsplatformen hverken til glæde for medarbejdere eller patienter, burde man måske overveje at gøre noget ved det? Jeg er på ingen måde fortaler for, at “så smider vi bare barnet ud med badevandet”; men det ville måske være muligt at tilpasse systemet, så medarbejderne oplevede en værditilvækst, og patienterne kunne se, hvorfor der kom en mail om “nyt”? As simple as that”?

,

Kreativ tegnsætning og kreativt sprog

Kreativ tegnsætning og kreativt sprog

Inspireret af “Grammatiktossen”

Kreativ tegnsætning og kreativt sprog

Læreprocesser er udviklende, sjove og nødvendige, og nu har jeg i mine høje alder endelig lært om “Tøveprikker” og “Udeladelsesprikker”. Om tøveprikkerne skriver sproget.dk i en artikel, de kalder “Kreativ tegnsætning“:

Du kan bruge tøveprikker (dvs. to, tre eller flere punktummer i træk) for at antyde at noget er uafsluttet, eller at du fx tøver med noget. Hvis det der mangler, består af hele ord, bruger man mellemrum foran tøveprikkerne.

I 58 år – eller måske lidt færre – har jeg konsekvent ikke brugt “mellem rum” foran tøveprikkerne. Det var helt forkert, så nu retter jeg ind.

Kendte du den regel?

Sproget.dk er i øvrigt en herlig side, hvor man kan lære meget om sprog.

Herunder følger blandet vraggods samlet sammen siden den 3. juli

 • Bestemt også mit: “Min skræk seminar er Pabe som statsminister”,
 • “Skal der vuders på noget så må det …”,
 • Fra en systemside på Facebook, der fortæller, at “medlemsskab afventer godkendelse”. Facebook må da have råd til en korrekturlæser?,
 • Fra den museale verden: “… hvor sjovt, ja det er en fantastik muserum.”,
 • Et hav af fejl i en ganske kort beskrivelse af en café på Frederiksberg – formentlig skrevet af en professionel sprogbruger:
  • “et sted for øl-elskere, sport entusiaster og hvis …”,
  • “Atomsfæren er dejlig”,
  • “live musik fra hele verdenen”,
  • “mulighed for at side udenfor”,
  • “gør alt for i/du får den bedst mulige oplevelse”,
  • “hvor du ikke går uden et smil på læben og sikre dig en succesfuld aften” og
  • “åbnings tider 1. oktober – 31. marts …”.
 • TV Avisen 18:30 den 22. juli: “Det ligner at …” Det er uendeligt dårligt dansk. Det ligner at, jeg snart sender en “klage”, for det må kunne gøres bedre.
 • Nogle tror, det bliver mere rigtigt af at bruge versaler/store bogstaver, men den går ikke, Granberg: “… SENDT TIL MIG PÅ MESSING. PERSONEN ER BLOKERE”. At bruge versaler svarer til at råbe,
 • Her er en og samme forfatter: “psykiske ledelser” og “en faktuel statestik”,
 • Altså er de endnu ikke fuldt udvoksede? “… hyggelig cafe, med god kaffe og plads til børn og voksende.”,
 • Uha, ja – her må stærke kræfter i gang bare for at gætte, hvad det kan betyde: “… nogle stærkr phyko logiske kræfter igang – når stedet her får os til at handler imod vores relationalle og indsigt.”,
 • Kunne være rubriceret i flere kategorier: “… mangle på tilbud, vente tider og ja jeg våger pelsen at skrive uvilje fra forvaltningen af.” og
 • Gad vide hvad dette skulle betyde: “… samme påstående de sidste 20 år i vartfald”?

Pleonasme fundet i en kirkebog

Ingen nævnt og ingen glemt her: Maribo Amt, Lollands Sønder Herred, Landet Sogn, 1851-1889, KM, Døde kvinder – opslag 12 af 48: “Tre dødfødte Trillinger”

Hören schreiben

 • “Du har bare ikke fuldt med tiden.”,
 • Under konflikten mellem SAS og piloterne: “… en masse mennesker midster deres fly.”,
 • Jeg håber, dette er en form for vittighed: “Fåk det er spændende!”,
 • “… spille en ekstra smuk trommesolo og ae trommeskindende …”,
 • “… er det helt forkert opserveret ??”,
 • “… hjælpe med at tyd hvad der står ved n.n.s forældre vigelse.”,
 • Slet ikke dumt, da man jo har vundet, når man står med gevinsten: “De store Energikoncerner fjerner hele gevindsten til egne formål.”,
 • “… deres dater er helt hend i verden så reger de ikke de skal bare ha nogle aner ind i deres træ”.
  • Jeg oversætter til det, jeg gætter på, der menes: “…. deres data er helt hen i vejret(, og) så reagerer de ikke(.) De skal bare have nogle aner ind i deres træ.”

Noget om blandt andet “mellem rum”:

 • “… hvor det Mellem Navn vi ville kalde xxx kommer fra”,
 • “… tænker på sig selv uden reelt samfunds sind, og …”,
 • “… tak hved man hvor når den kommer op at køre igen?” og
 • “Vind et automatisk krølle jern til en værdi af 599 kr.”.

Venligst ingen figurer

Venligst ingen figurer

Emojois “Nej tak” for ever

Venligst ingen figurer

Det kan siges ganske kort (af professionelle): “Når en autist ser en revne i væggen, ser vedkommende udelukkende revnen og ikke resten af væggen.” Sådan har jeg det, når jeg ser jeres smilende ansigter, foldede hænder (som jeg ikke ved, hvad betyder) osv. og alt muligt andet mærkværdigt, som jeg ikke aner, hvad betyder.

Jeg orker ikke længere at forsøge at gætte mig til, hvad det er, I gerne vil sige. Jeg bruger en masse energi på at rulle/scrolle forbi det, I måske gerne vil sige. Jeg ved det simpelthen ikke. Og jeg gider ikke undersøge det.

Vil I kommunikere noget til mig, er jeg kun enormt glad, men vær nu søde og rare at gøre det med ord og bogstaver. Jeg orker ikke længere at skulle gætte mig til betydningen af diverse figurer. Det gælder både her på siden og på Facebook. Jeg gider dem ganske enkelt ikke!

Det samme gælder diverse hoppende og dansende GIF’er. Sidstnævnte har jeg dog fundet diverse løsninger til automatisk at blokere, så der ikke er noget, der hverken hopper eller danser her hos mig. Det er dog ikke lykkedes mig at finde noget, der kan fjerne diverse emojis.

Ved du egl. selv, hvad de betyder?

Der findes minimum 3.000 emojis, og jeg kender betydningen af højst to af dem; og for at være ærlig: jeg ved ikke en gang, hvordan jeg skulle kunne afkode deres betydning – og jeg gider heller ikke. Og til jer, der gladeligt skriver dem: Ved I egl. selv, hvad de betyder, udover at de ser “søde” ud? Og ja, de ser “søde” ud, det synes jeg også, men de ødelægger fuldstændig min læsning af det, I gerne vil skrive til mig – og det er ærgerligt for både dig og mig.

Der er alt for mange muligheder for fortolkningstvivl, og det er min primære anke mod figurerne.

Kort sagt: jeg vil gerne kommunikere, det er en af årsagerne til, jeg nu har oprettet gæstebogen, men jeg orker ikke længere alle jeres “søde” figurer.

, ,

Sprogblomsterne er i fuldt flor

Sprogblomsterne er i fuldt flor

Træt af politiske debatter

Sprogblomsterne er i fuldt flor

Jeg har fået adskillige radikale partisoldater på nakken, fordi jeg finder partiets ultimatum til landets statsminister fuldkommen utilstedeligt. Debatterne er vanskelige, for nu ikke at sige umulige, eftersom partisoldaterne vil have det sidste ord og ingen af os har rykket os en millimeter siden det forrige ord.

Mange argumenterer med ord som “magtfuldkommen”, og det skulle granskningskommissionen have skrevet om statsministeren. Hertil svarede jeg, at det kunne jeg ganske enkelt ikke forestille mig at en form for “offentlig instans” ville skrive om landets statsminister. Det er et ord fra/for kældermenneskerne. Da jeg tredje gang spurgte til kilden, viste det sig, at det var noget, der vist nok havde stået i en eller anden perifer lokalavis. Så døde den debat (heldigvis).

Så nu vil (og må) jeg hellere lege med ord opsamlet hid og did siden den 22. juni

Her er dagens absolutte topscorere:

 • “…læger og hosipitaler må bekendtgører og anbefale abort, uden at blive skraffet.” Stavekontrollen ville have været en fremragende “Lille hjælper”.
 • Hvordan kan man stave til “dimitterede men ikke “dimission”? “Dobbelt dimension xxx blev færdig med yyy og jeg dimitterede, som zzz. Billeder fra de 2 dimensioner.”
 • Siger vist en del om det nye partis kernevælgere: “…som allerede har givet Støjbergs nye party deres støtte, er middelaldrene, hvide mænd med kort eller ingen uddannelse.”
Noget om mellemrum
 • Kun få forstår, at det er hårdt arbejde at være politiker, og at det i øvrigt er vælgerne, der har sørget for politikernes tilstedeværelse: “levebrøds politikere”.
 • Kan man ikke få dem på tilbud eller bare billigere, når det er sidste salgsdag? “…han lappede ud efter, nu dyre aktivister.”. Opslaget drejede sig om vreden over de nyetablerede “naturnationalparker”.
 • Enkeltstart have givet mere mening, eftersom rytterne starter hver dag i tre uger: “De kommer en og en i dag til enkelt start”.
 • Med jævne mellemrum burde DR tage brugen af mellemrum op til revision. Kristian Lindhardt betegnes “…militær forsker”. Kilde: TV Avisen 8:00, søndag den 3. juli.
Noget om “æ”
 • “De Radikale har jo valgt ligge sig ned.”. Reglen er ellers let: Der er “æ” i bevægelse og “i” i stilstand.
 • “…det her kunne jeg virkelig godt vende mig til!”
  • Selv vender jeg af og til selv på en tallerken, hvilket er et herligt udtryk, da jeg som autist ser det udspille sig helt konkret for mig. Problemet er at skaffe en tallerken, der er stor nok.

Ny kategori: “Hören schreiben”

 • “…så kommer der et ling.” Der skulle have stået “link”. Det er et godt eksempel på kategorien, jeg ikke husker, hvad jeg plejer at benævne, men altså: man skriver det, man hører. Jeg ville kalde kategorien for “Hören sagen”. Det er til at huske, men ved nærmere eftertanke er “Hören schreiben” mere præcist.
 • Måske er det ikke nogen dårlig idé at installere “Mit idé”? Det kan let drille. Selv fik jeg hjælp af min bank.
 • Forfatteren fra dagens topscorer fortsætter ufortrødent: “Paragraf 218 er stadig i kræft…”. Den er selvfølgelig svær, for talesproget skal være “altmodisch”, for at man kan høre forskel på “kraft” og “kræft”.
 • Måske kan denne placeres her: “Hvis du legede cowboyer og inderjaner med sådan en da du var barn, så…”
 • Skolen man går på, hvis man ikke har råd til sin egen? “…lejerskole…”
 • “Forsæt” og “fortsæt” behøver vist ikke nærmere præsentation.

En pleonasme – min yndlingskategori

TV Avisen lørdag den 2. juli 2022 kl. 8:00: “… finde andre alternativer”. Dette er vel en form for pleonasme (som betyder “overflødig gentagelse af ord”)?

Skal man finde “andre alternativer”, må der først og fremmest have været ét alternativ, som man fravælger og dernæst vurderer de øvrige. Ud fra sammenhængen i indslaget, der drejede sig om den mulige strejke blandt piloterne, tror jeg, man burde have sagt enten “andre muligheder” (for flyselskab) eller bare “alternativer”.

Udenfor kategori

Jeg kan simpelthen ikke gætte, hvad der burde have stået: “…træls, at blive anmeldt for vanrøgt af konikkerne i…”. Dette drejede sig også om naturnationalparkerne.

Telefonerne bærer et stort ansvar

Der skrives meget vrøvl, som telefonerne har ansvaret for. Deres ordbøger understøtter den strømning i tiden, der hedder: alting skal gå stærkt. Et almindeligt eksempel er, at folk vil lave en hjemmeside, der er i kraft en time senere. (Sådan spiller klaveret ikke helt.)

Ordbogen retter derfor – med de venligste hensigter – det, man har skrevet, til det den, ud fra en eller anden algoritme (regneregel), formoder, der skal stå. Mange kontrollerer ikke telefonens tyranni, og derfor er resultatet det rene volapyk. Jeg er så træt af at få beskeder, hvor det er mig som modtager, der skal læse korrektur, for at få teksten til at give mening. I min verden er korrekturlæsning en opgave for afsender.

Jeg skriver kun sjældent på telefonen. For det første fordi jeg er for fummelfingret til at ramme de rette bogstaver, og jeg ikke kan leve med tastefejlene og for det andet fordi, jeg er træt af dens venligt mente tyranni (og jeg har deaktiveret alle de ordbøger, jeg kan finde). Når ordbøgerne er deaktiverede, kan den så selvfølgelig ikke finde ud af at sætninger starter med stort. Og sådan er der så meget.

God søndag – trods alt.