, ,

Om data og backup af data

Om data og backup af data

Sikke et roderi!

Om data og backup af data

Indlægget er bare et gammelt indlæg fra 2018, hvor der er sket en enkelt opdatering.

Gamle data og skylagre/cloudtjenester

Harddisken er taget ud af PCen og sendt til England, hvor de vil tage data ud i et såkaldt ‘clean room’. Det er spændende, om det lykkes. Tidsestimatet er kommet op på tre til fire uger.

Jeg har brugt meget tid på at rode rundt i diverse skylagre, og det er gået op for mig, at jeg absolut intet overblik har over, hvad der ligger hvor, og at der er mange data, der er stærkt forældede og lige til at smide ud. De filer, jeg har brug for, er der til gengæld ikke. Fx kan jeg ikke finde en aktuel udgave af budgettet, som jeg ikke bryder mig om ikke at have present. Så det er forfra også med det.

Jeg overvejer at opsige nogen af abonnementerne og holde mig til et af dem. Det bedste overblik findes i Onlime, som jeg gerne vil anbefale. Det er med sine 770 kr./årligt for ubegrænset plads noget billigere end Dropbox, og har som sagt en noget bedre overskuelighed. I maj 2018 lavede jeg en prissammenligning af forskellige cloudtjenester. Du finder den her. De konkrete priser er selvfølgelig forældede, men jeg gætter på, at det relative forhold mellem dem er det samme.

Opdatering marts 2022: Onlime koster nu 890 kr. årligt for ubegrænset plads. I 2018 løb de med æren som de billigste og bedste.

OneDrive er til at få pip af, for det vil bestemme alting. Det bryder jeg mig ikke om. Til gengæld er det en del af Office 365 og dermed ‘gratis’, når man vel at mærke har betalt for Office.

PCen er retur

Jeg har fået selve PCen retur, og det er dejligt. Den kører som en drøm. Nu har jeg brugt dagevis på at få installeret programmer, printere osv. Og jeg er ved at være der, hvor jeg omsider kan begynde at bruge den. Det har været en god læreproces. Som eksempel kunne jeg ikke få laserprinteren til at virke og måtte prøve adskillige gange med Windows’ fejlfindingsværktøj. Tilsidst meddelte ‘HP Smart’, at der manglede drivere. Da først de var hentet ned, var der ingen problemer. Jeg har ikke tidligere rodet med drivere, så jeg var stærkt tilfreds, da det lykkedes.

Slægtsforskningsprogammet Legacy er sat op, og rå data og billeder er hentet ud af e-Boks, hvor de er godt gemt. Alt vises, som det skal og programmet er dejligt let at finde rundt i. Var det ikke lykkedes, ville det have været utrolig ærgerligt, men data findes på nettet, hvor det eneste aber dabei er, at billederne ikke har samme kvalitet som på PCen.

Jeg har primært installeret de programmer, jeg kender og kan huske, og som jeg ved, jeg kommer til at bruge igen. Resten må komme efterhånden, som behovet opstår.

Nye tjenester er kommet til

Alt foregår efterhånden online med både fordele og ulemper, men der er flere fordele end ulemper.

Dashline: Dashline er en tjeneste, der håndterer sikre kodeord. Tjenesten genererer koderne, når man vil logge ind et sted, og gemmer dem automatisk på en ens konto. Når man næste gang vil logge ind det pågældende sted, gå man bare til den relevante hjemmeside, og Dashline klarer resten. Man behøver som regel ikke engang at trykke på login-knappen. I gratisudgaven håndterer det 50 sikre koder. Har man behov for flere koder, og hvem har ikke det?, er prisen 3,99 USD pr. måned, men betaler man årligt, får man 20 pct. i rabat. Man kan prøve det i 30 dage, inden man beslutter sig for evt. at købe det. Jeg har ikke købt det endnu, men er efter nogle dages brug ikke i tvivl om, at jeg vil hive VISA-kortet frem. Tidligere brugte jeg KeePass, der også er rigtig udmærket, men slet ikke så smart. Til gengæld er det gratis uanset antallet af gemte koder.

Feedly: Feedly er en Google-tjeneste, som man kan bruge til at gemme de blogs, man følger. Man lægger linket til siden ind og trykker gem. Når man vil læse nyhederne, trykker man på linket. Mere hokus pokus er der ikke i det. Tidligere brugte jeg en anden tjeneste, der sådan set var udmærket, men som havde den svaghed, at den ikke blev opdateret særlig ofte, og det er ikke godt. Jeg kan desværre, eller måske heldigvis, ikke huske, hvad det hed.

Bøvl med hjemmesiden

Jeg har også bøvlet med hjemmesiden, hvor jeg pludselig ikke kunne installere nye plug-ins, og hvor WordPress spyttede mange, mange linjer fejl ud, hvis jeg satte den i ‘debug mode’. Jeg er ikke videre skrap til den slags, så jeg måtte spørge i øst og vest, fx min host cHosting, der altid er utrolig hjælpsomme, en stor god Facebookgruppe osv. De konkluderede samlet, at det var helt galt med installationen, og at jeg skulle indlæse en backup. Jeg tager backup hver nat kl. 03:00, for hjemmesiden er dyrebar.

Inden jeg gik i gang med at indlæse en backup, kontaktede jeg Michael Storm fra Designunivers, hvor jeg har klippekort til support, hvis jeg virkelig ikke kan klare mig selv. Det tog ham 14 minutter at analysere sig frem til, at det skyldtes, at jeg havde installeret PHP-version 8.0 for tidligt. Så snart jeg valgte en lavere version, var der ingen problemer. Så blev jeg så klog. Jeg troede, det var bedst altid at have de nyeste versioner af alting. Michael forklarede, at det er for tidligt at opdatere, fordi det er de færreste plug-ins, der er omskrevet til version 8.0.

6 Svar
  1. Eric
    Eric siger:

    Chosting tager backup, så det behøver du vel ikke? Du kan vel højst miste data for en dag eller to. Jeg kan godt se det smarte med “skyen”, men jeg føler mig nu mere tryg ved en ekstern harddisk og et par USB-nøgler til særlige ting..

    • Stegemüller
      Stegemüller siger:

      @ Eric

      Ja det er rigtigt, at cHosting tager backup, men den er inkrementel, så det er pokkers bøvlet at gendanne. Jeg har prøvet en enkelt gang, og jeg synes ikke, det var videre overskueligt.

      Jeg har også et par eksterne harddiske, en på fem TB og en på en TB, som jeg bruger til daglige backups af hele PCen, al slægtsforskning, alle billeder, alle dokumenter, alle mails osv. Jeg kan godt lide at have backups flere steder, for måske er en af dem død, når man skal bruge den. Det har jeg også prøvet. Men jeg overdriver nu nok også lidt. Jeg vil nødig miste data for et par dage. Der sker meget her på to dage.

  2. Eric
    Eric siger:

    Pyh, sikken et arbejde! Men det er da rart at få ryddet op. Det med PHP-versionen er jeg ikke helt med på – har du PHP installeret lokalt på din egen PC, eller ..? For du har vel ikke indflydelse på, hvilken version, der er på serveren, der hoster dit domæne?

Der er lukket for kommentarer, da posten er mere end et år gammel.