, ,

Backuprydning

Backuprydning

Et vigtigt emne

“En dag, da jeg tændte min computer, var alle filerne væk…” Nej vel? Sådan må det bare aldrig gå.

Backup er/bør være et vigtigt emne for alle mennesker; alligevel læser jeg i supportgruppen gang på gang om folk, der ikke har taget backup i meget lang tid. “Rigtige mænd tager ikke backup, men de græder meget”. Selv sletter jeg stort set aldrig noget, da jeg har masser af diske med masser af plads. Og filerne spiser jo ingen brød.

Cloudløsningerne

Nu til dags findes der mange cloudløsninger, hvor data opbevares “i skyen” og må formodes at have det godt der. Skulle der ske noget med PC’en eller med hjemmesiden er frelsen kun et login væk. De mest kendte løsninger er formentlig Microsofts OneDrive, Dropbox og Google Drev. Alle har den store fordel, at man kan dele filer med en ven, der ikke engang selv behøver at bruge de nævnte tjenester, idet vedkommende bare modtager et link og kan hente filer og mapper ned på computeren via linket.

Jeg har brugt både Google Drev og Dropbox til backup af mine to websider lidt afhængig af, hvad backupprogrammet kunne finde ud af at skrive til – men det er temmelig dyrt, hvis man tillige skal have backup af egne filer på den lokale maskine med et andet program.

De forskellige cloudløsninger (stavekontrollen foreslår “Udløsninger” 🙂 ) har vist nok disse priser og begrænsninger. Mht. til OneDrive spørger jeg mig selv, om jeg ikke kan regne længere? Det kan da ikke passe?

 • Den årlige pris er bare 12 gange månedsprisen.
 • Der er altså ikke taget hensyn til mængderabatten til de trofaste kunder, der tillige har råd til at betale for et år ad gangen.
 • Af hensyn til sammenligneligheden er der taget udgangspunkt i, at alle tjenesterne leverer 1 TB.
 • Jeg har heller ikke gidet tage hensyn til, at der i virkeligheden går 1.024 GB på 1 TB.

 

 Program Gratis version Betalt version Styresystem
Dropbox 2 GB Måned: 75 kr. for 1 TB

År:  900 kr. for 1 TB

Windows, Mac, Linux, Android, iOS, Windows Phone
Microsoft OneDrive 5 GB Måned: 15 kr. for 50 GB – det må så betyde 300 kr. for 1 TB…..

År: 3.600 kr. for 1 TB…

(1.000 GB/50 GB = 20 * 15 kr. = 300 kr.)??

 Windows, Mac, Android, iOS, Windows Phone, Blackberry
 Google Drev  15 GB Måned: 70 Kr.  for 1 TB

År: 840 kr. for 1 TB

 Windows, Mac, Android, iOS
 Onlime  5 GB  Måned: ?

År: 649 kr. for  ubegrænset plads

 Windows, Mac, Android, iOS

Som det fremgår, er der en ganske betydelig forskel på priserne – også selvom man ser bort fra OneDrive 🙂

Onlime løber med æren. Ikke alene er prisen den laveste, de tilbyder også mest plads: nemlig uendeligt.

Backuprydning

Jeg har gennem et par år brugt penge på Dropbox (1 TB) af hensyn til backups fra hjemmesiderne, Google Drive uden at jeg helt ved/husker hvorfor og så Onlime på min egen lokale maskine. Hold da op, hvor har jeg været tåbelig. 2.400 kr., når jeg kunne have nøjedes med Onlime til de 649 kr. for det hele. Det er trods alt en stor besparelse. Det svarer lidt til, at fryseren stå på minus 30°, når minus 18° er lidt nok.

Backupprogrammet på hjemmesiderne kan ganske vist ikke skrive til Onlime, men pyt da med det. Jeg gemmer bare fortsat til Dropbox, og når Onlime opdager, at der er en ny fil i Dropbox, tager det backup af den. Det eneste, jeg skal gøre, er en gang imellem at slette filer fra Dropbox. Det kommer jeg nok over for 1.740 kr. årligt, og ellers gør Dropbox det nok for mig, hver gang jeg overskrider grænsen.

Onlime kan sættes op, så det til enhver tid sikkerhedskopierer, så snart man har ændret et komma. Det kan jeg godt lide. Fx er jeg meget øm over alle filerne (fx skærmdumps) til supportsiden og over bloggen. Det bare ikke gå galt.

Filerne til supportsiden ligger på min lokale maskine sammen med mindst 10 års dokumenter, tusindvis af mails osv. Onlime laver sit arbejde og så behøver jeg faktisk ikke tænke mere over det. Men det gør jeg alligevel: Kaspersky – oprindeligt kun et russisk antivirusprogram – tager backup hver morgen kl. 07:00.

De kloge siger nemlig, at man altid skal have to backups og at de skal være placeret hvert sit sted, for der kan jo ske et eller andet med det ene backupsæt.

Nå, men sådan en fredag eftermiddag sparede jeg lige 1.700 kr. på næsten ingenting og alligevel ∞ ∞ ∞ ∞ ∞ ∞.

 

Backuprydning

10 Svar
 1. Henny Stewart
  Henny Stewart siger:

  Jeg betaler ikke længere for noget “sky”. Nu, hvor jeg ikke arbejder, oplever jeg ikke noget stort behov for at gemme noget. Egentlig synes jeg, det er betænkeligt, så meget man får gemt i de gratis “skyløsninger”. Jeg går ind og sletter! Jeg kan ikke se det store behov for backup. Jeg tømmer min e-mail med jævne mellemrum, for jeg vil simpelthen ikke have alle de data til at ligge der. Sådan kan man jo se så forskelligt på tingene. 🙂

  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Henny

   Jeg kan sagtens forstå, at hvis man “bare” har sin egen lokale maskskine med en eller form for backup, er behovet ikke videre stort. Jeg har så det “problem”, at jeg derudover skal passe så pokkers på filerne til supportsiden. Og der tør jeg ingen risiko løbe. Og så, når jeg alligevel er i gang, kan jeg lige så vel tage mine egne domæner og min desktop med i købet – uden at domænerne dog kommer direkte med, men det stoler jeg på, at cHosting sørger for.

   Faktisk tror jeg, vi er mange, der forkøber os” af lutter angst for, at det kan gå helt galt.

 2. Eric
  Eric siger:

  Jeg forstår ikke rigtigt ræsonnementet for at vælge backup i “skyen”, når man kan købe en ekstern og pladspotent harddisk ret billigt. Det er ikke bare et spørgsmål om pris, men også tid – det er hurtigere.

  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Eric

   Næh det har du i og for sig ret i!

   Jeg har også selv en ekstern HD på 1 TB, og den kører, kører og kører i årevis. Det er mange år siden, jeg købte den. En Samsung Story, som har tjent sig selv godt ind.

   Selv kan jeg godt lide:
   1) At have et sted nr. to til backups bl.a. for at have backupsættet mere end ét sted
   2) Når den kontinuerlige backup sender til “skyen”, mærker du den ikke. Det er bare et baggrundsjob, der kører, som du ikke mærker. Du skal således ikke tænke over noget som helst.

  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Jørgen

   Ja jeg må jo sige, at jeg er noget overrasket over, at jeg har brugt så mange penge to eller flere gange! Sikke meget lækkert køkkengrej – eller andet grej – jeg kunne have fået/kan få for de penge ;.)

Der er lukket for kommentarer, da posten er mere end et år gammel.