,

Bornholm, Bornholm, Bornholm

De hurtige sko

Dengang da…

Billetten til “Rute 700” er købt med afgang på mandag den 14. maj kl. 16:15. Destinationen er “Bornholm, Bornholm, Bornholm, du er min dejlige ferieø”. Sangen stammer fra filmen “Far til fire på Bornholm” fra 1959. Bussen standser præcist i Aakirkeby, hvor jeg skal af. Her bor mine værter.

Jeg boede på øen fra 12. juli 1978 til 1. august 1980, hvor jeg var 16 år; 9 måneder; 1 uge; 2 dage 🙂 Den dag flyttede jeg til København. Det var et kulturchok af dimensioner at komme fra klipperne i Svaneke og pludselig at stå af linje fem på Nørrebros Runddel og tage bolig på femte sal ud mod en baggård med lokum på trappen, som “kusinen” og jeg delte med naboen. Det var kun mig, der gjorde rent på lokummet. Bad tog vi i De gamles By, hvor vi begge gjorde rent.

Dengang stod man af bornholmerbåden i Københavns inderhavn. Det vil sige, at man stort set stod af på Kongens Nytorv. Jeg husker tydeligt følelsen af at være som en fugl, der kom ud af et bur. Pludselig fik jeg min frihed og kom ud af rollen som Askepot og/eller tjenestepige.

Muligvis var jeg på Bornholm i 2003, men jeg er usikker. Måske husker jeg at sidde i en bus i venstre side på vej til Svaneke fra Rønne kigge ud af vinduet og lægge mærke til den middelalderlige skønhed. Den skønhed var ny for mig, for den ser man selvfølgelig ikke som barn. Hvis dette ikke er sandt, har jeg altså ikke været der i 38 år.

Jeg skal besøge de mennesker, der var mine arbejdsgivere dengang. De havde en stor isenkram på torvet i Aakirkeby. Jeg har truffet dem igen i november 2017, og det gik fint. De er skønne mennesker med overskud, og det var de også dengang. De tog sig meget af mig, og jeg var meget ofte hos dem et par dage ad gangen. Jeg havde vist nærmest mit eget værelse hos dem. De udgjorde et meget vigtigt fristed. De mig.

De synes ikke, de gjorde noget særligt. Jeg synes, at det, de ikke synes var noget særligt, udgjorde en enorm forskel for mig. Det er svært at være 15 – 16 år og alene.

Salomon xa pro 3d trail shoes

Kønne er de ikke – altså skoene!

Vi skal ud at vandre mest muligt, og jeg vil gerne have det rigtige grej. Jeg elsker grej. Jeg havde kun “bysko”, og de egner sig ikke til vandreturen “Hammerknuden rundt” eller til noget som helst andet end turen til Hvidovre Torv nedenfor mine vinduer. Derfor har jeg investeret i et par ordentlige vandresko. De er ikke kønne endsige sexede, men de føles rigtige i størrelse 41½. Sko skal ikke gås til. De skal passe med det samme. Jeg kan heldigvis ikke selv se de fluorisende striber på siden. Ekspedienten mente, de var fine, hvis man vil gå aften/nat. Det er ikke så relevant, men ellers var ekspedient og service fremragende.

Jeg har svigtet turene omkring Damhussøen, fordi jeg ikke havde relevante sko; jeg fik simpelthen ondt i forfoden efter en kilometer i mine ganske fine eccosko. Nu skal jeg have genoptaget min ture!

Det er svært for mig at købe sko, da jeg har nogle ret besværlige fødder. Min (adoptiv-)mor sagde altid, at børnehjemmet gav børnene for små sko på, at det er baggrunden for besværet. Knoglerne formes i vidt omfang i de første leveår, så historien passer sådan set meget godt, idet jeg var på børnehjemmet “Dear Home” i Hellerup fra fødslen, og til jeg var 2½ og kom til mine nye forældre, der på det tidspunkt boede i Skjern i Vestjylland.

Men altså det åbne “program” byder på:

 1. Hammerknuden
 2. Andre steder – måske Almindingen eller et andet smukt sted
 3. Saltstegte sild med rødbeder og vist nok sennep. Jeg er noget mere forbeholden overfor de røgede sild. Jeg husker dem som havende millioner af ben.
 4. Christiansø med postbåden Peter fra Svaneke. Jeg har boet i Svaneke fra 1. december 1978 til 1. august 1980 men har absurd nok aldrig været på Christiansø.
 5. Hotel Østersøen i Svaneke hvor jeg vaskede op et par somre. Måske kunne jeg også stege nogle frikadeller eller lignende. Jeg ved i hvert fald ret præcist, hvad en “kippande” er.
 6. Hvad vi har lyst til. Mine dejlige værter er åbne overfor alt det, jeg måtte have lyst til!

Jeg tager min kugledyne med – og jeg glæder mig helt vildt. Det skal nok gå!

13 Svar
 1. Jørgen
  Jørgen siger:

  God rejse til Bornholm og tillykke med de nye sko. Jeg slider stort et par tilsvarende Lowa-sko op om året og det er vigtigt for mig at bruge sådanne sko med gode sokker i, idet jeg tror de holder en vis orden på mine knæ. God forneøjelse med vandreturene.

  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Jørgen

   Mange tak skal du have Jørgen!

   Du kan tro, at ordentlige sko betyder en masse for knæene. Hvis man går i “bysko”, er fodsålen meget blød, så på den måde er der intet, der stimulerer underbenet eller måske rettere holder det på plads, og det bevirker, at fodens og underbenets “opgaver” selvfølgelig flytter op i knæet. Der er en del at finde om det på nettet.

   Selv har jeg faktisk et par fantastiske “Meindl”-vandrestøvler, som har bragt mig på Kilimanjaro og et andet bjerg, jeg ikke lige kan huske navnet på. Meindl er det ypperste, man kan tænke sig. De er så lækre, men noget voldsomme til en tur på Bornholm eller rundt om Damhussøen.

   Og tak igen!

 2. Henny Stewart
  Henny Stewart siger:

  God tur! Jeg har selv været på Bornholm med klassen, da vi gik i 7. Det var sådan en tradition. Jeg var også på Bornholm med en klasse, da jeg selv var blevet lærer. Som ferieø er den dejlig.

  Uden ordentlige vandresko ødelægger man konvolutterne, når man skal gå langt. Så må man give køb på udseendet. Jeg bruger næsten aldrig andet fodtøj end mine Nikes, som jeg over en periode har anskaffet mig 4 par af. Så må folk leve med det, jeg gider i hvert fald ikke gå og falde over mine egne ben ved fx at bruge “fikse” hæle.

  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Henny

   Mange tak skal du have. Jeg glæder mig meget!

   Nu har jeg jo aldrig været der på ferie, og men jeg boede der, var det ikke ferie.

   Nikes er rigtig fine, god kvalitet og holder længe. Selv foretrækker jeg ecco, da de passer så godt til mine tossede “pusselanker”. Jacoform’erne har jeg dog lagt på hylden for mange, mange år siden. De var skønne at have på, men…

   Jeg har aldrig haft en høj hæl, da jeg slet ikke kan tro, at det skulle være godt for fødderne. Var det meningen vi skulle sådan rundt, havde Gud nok skabt os med høj hæl. Den eneste gang, jeg har forsøgt mig, var jobsamtalen med indbygget catwalk hos skofirmaet i Brøndby. Det var ikke rigtig en succes 🙂

 3. Birgit
  Birgit siger:

  Bornholm er fantastisk! Både vildt og idyllisk. Når man tænker på, hvor længe det er siden, du har været sammen med andre mennesker flere dage ad gangen, så er det her da foråret, hvor der bliver lavet om på det! 🙂

  Du må have en rigtig god tur!

  Knus Bix

  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Bix

   Jeg ser fremme til det vilde og idylliske. Jeg tror, jeg vil kunne se den middelalderlige skønhed, sådan som jeg (muligvis) har set den før.

   Du har ret mht. det, at det er nyt at være sammen med andre mennesker i flere dage ad gangen. Jeg udfordrer det, og synes det er spændende, hvor langt jeg kan gå med mig selv. Indtil videre er jeg positivt overrasket..

   Og tak 🙂

   Knus retur
   Hanne

 4. Svend
  Svend siger:

  Bornholm er en fantastisk ferie ø og jeg har været der nogle gange og alle gange, har det været en god oplevelse. Jeg håber, at du får nogle dejlige dage på solskindsøen.

  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Svend

   Ja det er en dejlig ø, og den kan jo ikke gøre for, at jeg har haft så mange dårlige oplevelser derfra. Jeg tror, det bliver rigtig dejligt.

Der er lukket for kommentarer, da posten er mere end et år gammel.