, ,

Dansk FAQ til TNG

Dansk FAQ til TNG

Jeg er den første dansker…

TNG er en forkortelse for “The Next Generation of Genealogy Sitebuilding”. Med programmet kan man forholdsvis nemt lægge sine slægtsdata på en hjemmeside. Man tager de data, man har i sit slægtsforskningsprogram, eksporterer til en såkaldt GEDCOM-fil, der er en fælles genealogisk standard, og henter den ind i TNG. På den måde får man “befolket” programmet.

TNG er baseret på en database, som styrer 95 pct. af det, man viser på hjemmesiden. Der er altså ikke noget med at taste data ind igen. Det er også umanerlig kedeligt og medfører desuden risiko for fejl.

Forleden så jeg en fin amerikansk FAQ, udarbejdet af Robin Richmond, Ohio. Så vidt jeg ved, har vi ikke noget tilsvarende på dansk, så nu har jeg selv lavet en. Du finder min førsteudgave her. Det har været et interessant lille projekt, for jeg har opdaget et par nye muligheder, selvom jeg har brugt programmet i årevis.

Jeg tror, Robin har skrevet en del af sine visninger i TNG selv, for jeg kan ikke altid finde nogle, der ligner. Så han har på en måde mere at skrive om.

Til gengæld er min skrivestil vist lidt mindre “datadreven” og lidt mere personlig; det kan muligvis gøre det en anelse mere spændende at læse. Herudover har han af naturlige årsager ikke noget om EU’s GDPR eller om cookies, som TNG delvist kan håndtere.

Der mangler lidt:

  1. Der skal selvfølgelig ikke være fem cm. blank skærm øverst. De er opstået, fordi jeg har fjernet den sædvanlige header fra hjemmesiden, da de blå briller og de blå menupunkter på den ene side og så den grønne farve på den anden side slet ikke gik sammen. Det var noget rod med farverne og der blev for mange elementer at holde rede på. Det er lykkedes mig at få det skjult, men ikke at slippe for det hvide stykke. Min metode er sikkert forkert. (Note 2. maj 2021: Metoden var rigtig, der manglede bare lidt.)
  2. Der er nogle besøgte links i TNG, der har en forkert farve: de bliver stort set usynlige, og man skal vide, hvor de plejer at være for at finde dem. Gad nok vide hvorfor det ikke er alle besøgte links, det går ud over? Jeg er uskyldig, da jeg bare har brugt filerne fra Marsha Bryant, Raleigh, North Carolina. Hende skal jeg have skrevet til endnu engang; men hun er så sød og hjælpsom, at det er uproblematisk. (Senere: Hun har allerede rette det):
  3. Nogle af billederne (og nogle af linkene) viser engelsk tekst på den danske version af siden. Sådan skal det selvfølgelig heller ikke være. Det skyldes, at Brett, New South Wales, Australien, arbejder hårdt og inderligt med at installere de tilføjelsesprogrammer (MODs), der plejer at få siden til at gå ned for mig. Han installerer dem selvfølgelig på engelsk, og så tilpasser jeg dem til danske forhold, når vi er sikre på, at det virker, som det skal. Tilpasningen består for det meste af tryk på ca. fem taster. Kun i et par enkelte tilfælde, skal man finde nogle filer frem og rette et ord eller to i dem. Når det er på plads, danner jeg billederne på ny. Det skal se ordentligt ud. Note 6. maj 2021: Billederne er dannet på ny.

Mangler du noget?

Uanset om du er en garvet bruger af TNG – eller om du overvejer, om det kunne være noget for dig – kunne jeg tænke mig at vide, om du savner noget. FAQ’en er lavet med Enfold, der har en simpel funktion netop til at danne en FAQ, så det er nemt at føje flere spørgsmål til og at rette i de eksisterende.

Hvis du mangler noget, så send en kommentar til denne post; vær gerne helt konkret, når du formulerer dine ønsker.