, ,

Aftabuisering

Aftabuisering

Er det korrekt?

Jeg ved faktisk slet ikke, om der er noget, der hedder “Aftabuisering” (men det er der nu). I min optik står det for at bryde tabuerne om (nej ikke “omkring”) psykisk sygdom. Jeg synes, det er et vigtigt område, og som ramt selv vil jeg gerne bidrage til det, hvad nu end ordet måtte være.

På arbejdet har jeg fx sagt, at hvis der er noget, de går og tænker over eller bare gerne vil vide, må de endelig spørge, for jeg har ingen hemmeligheder. Ikke en eneste hverken i HR eller i Genbrug har nogensinde stillet det mindste spørgsmål. Det kan skyldes to ting:

  • De har vitterligt ingen spørgsmål. Men det må da interessere dem, hvorfor jeg kun er der 15 timer om ugen?
  • De stiller ikke spørgsmål, fordi de ikke ved, hvordan de skal reagere på svaret, eller fordi de er berøringsangste overfor psykisk sygdom. På den måde kan man sige, at det viser, at der er et tabu om psykisk sygdom.

At imødegå tabuerne

Jeg har lige i øjeblikket “gang i” forskellige initiativer, hvor jeg kan bruge mig selv som en (god) case om et langt og trangt sygdomsforløb, der indtil videre er endt godt med et fleksjob. Jeg skriver “indtil videre” fordi man med bipolar affektiv sindslidelse aldrig ved, hvordan verden ser ud, når man vågner næste dag. Det er i sig selv en belastning. Jeg er blevet lidt bedre til at huske mig selv på, at det går over – måske allerede i morgen. Det har krævet træning at nå hertil.

1.  Jeg er blevet inviteret med i et bogprojekt, der handler om tilbagetrækning fra arbejdsmarkedet herunder uplanlagt tilbagetrækning med baggrund i afskedigelse eller sygdom. Projektet forestås af en meget kendt journalist og forfatter. Hun har fundet mig via Facebook og min hjemmeside. Mere har jeg ikke lov at fortælle om det. Bøger skal være en hemmelighed, indtil de udkommer, siger journalisten/forfatteren. Hvad ved jeg om bogproduktion? 🙂

2. Min Psykolog Anette Friis, der tidligere var ansat i Psykiatrifonden, som jeg har haft et langvarigt forløb med, og som jeg synes er enormt dygtig, anbefalede mig at kontakte Psykiatrifondens pressemedarbejder, og fortælle, at jeg gerne ville medvirke til artikler, oplæg, blogposter mv. om “aftabuisering”. Og det gjorde jeg så. Jeg har fået et meget positivt svar om, at de er interesserede, og at de vil vende tilbage, når en medarbejder er tilbage fra barsel medio marts.

Psykiatrifondens formand Anne Lindhardt

3. Jeg er blevet inviteret til et gå-hjem-møde i Psykiatrifonden ultimo marts, hvor formand Anne Lindhardt vil foredrage om bipolar affektiv sindslidelse.

I virkeligheden er det kun jobcenterchefer og den slags, der er inviterede, men min tidligere erhvervsrådgiver har skaffet mig en invitation. Og jeg glæder mig allerede.

Jeg er såkaldt “Støttemedlem” hos Psykiatrifonden, og udover at støtte fondens arbejde, får man fire gange årligt deres blad, hvor blandt andet Anne Lindhardt udbreder sig om dette og hint. Det glæder mig altid at læse hendes artikler.

En anden stor aktør på dette “marked” er Knud Christensen fra SIND. Jeg oplever bare hans tilgang til psykisk sygdom som meget mindre nærværende og mere gammeldags end Anne Lindhardts. Hun taler/skriver ud fra et mangeårigt kendskab som overlæge, ja ikke engang bare “kendskab”, men direkte fingrene i suppen. Der er brug for kvinder som hende, hvis vi skal “rykke”.

Jeg synes, hun taler om “moderne psykiatri”, med alt hvad det nu engang indebærer. Jeg ser meget frem til at møde hende. Jeg har været fan i flere år.

4. Erhvervsrådgiverens nye chef vil også gerne hilse på mig som en del af gå-hjem-mødet og tale om hjemmeside mv. Det er bare rigtig dejligt. Jeg kan muligvis sælge et par synspunkter hid og did.

Konklusion

Hvis man har mod på det, er der mange muligheder for at komme ud i marken og påvirke synspunkter og debat. Jeg vil gerne være med, for jeg føler, at jeg har noget at bidrage med med 10 indlæggelser, 51 ECT-behandlinger (elektrochok), et selvmordsforsøg og et fleksjob på 15 timer. Jeg vil evt. kunne skabe et (fagligt/personligt) netværk på baggrund af den slags aktiviteter, så der er flere mulige gevinster.

Jeg har været lidt i gang tidligere, hvor jeg skrev til initiativet “En af os”, der ligger under “PsykInfo“. Bolden blev kastet frem og tilbage mellem de to gennem et års tid. Det gider jeg ikke. Skal jeg stille mig til rådighed – og det vil jeg gerne – så skal der altså være klarhed over, hvem der har ansvar for hvad.

Der er mange tabuer, der bør aflives og manes i jorden. Jeg vil gerne være med.


Her kommer du til menupunktet “Psykiatri”, hvor du kan navigere mellem alt, jeg i årenes løb har skrevet om bipolar affektiv sindslidelse og Aspergers syndrom.

10 Svar
  1. Jørgen
    Jørgen siger:

    Aftabuisering er et glimrende og letlæst ord, som i øvrigt findes i ordbogen. Det gør misrepræsentation ikke, som nu synes at blive anvendt på dansk, som en direkte oversættelse af det engelske ord, men betydningen er ikke nødvendigvis den samme.
    God fornøjelse med indsatsen. Lidt har også ret, så ingen overanstrengelse!

    • Stegemüller
      Stegemüller siger:

      @ Jørgen

      Jeg synes også selv, at “aftabuisering” er et rigtig godt ord, og som du siger, findes det i ordbogen.”Misrepræsentation” kender jeg ikke rigtigt, kan du forklare det?

      Jeg skal nok passe på ikke at overanstrenge mig – men jeg føler, at jeg har en mission, og at jeg kan bidrage med noget. Hvis jeg kan hjælpe nogen eller bidrage til politisk beslutningsprocesser vil jeg gerne. Det er bl.a. i erkendelse af, at jeg har flere ressourcer end mange andre med min sygdom. Tit er det lidt af et problem at være såkaldt “Ressourcestærk”, fordi “systemet” så mener, at man har det bedre end man har. Jeg har så været så heldig at kunne forklare dem, at de skulle kigge bagom, og det har de så gjort. Men det er vist mit held.

      • Jørgen
        Jørgen siger:

        Som jeg forstår det, betyder misrepresentation fordreje, nemlig det Trump mener medierne gør. Det er lettere at forstå på dansk end på den direkte brug af ordet på dansk.

    • Stegemüller
      Stegemüller siger:

      @ Inge

      Tak. Jeg synes, det er utrolig spændende projekter, og hvis jeg kan være med til at medvirke bare en lille smule, gør jeg det gerne.

  2. Anette
    Anette siger:

    Hamrende sejt at du gør det
    jeg vild også gene gøre noget, men orker ikke meget, en start er vel bloggen.
    som dig vil jeg også have behov for klarhed og struktur (vide hvem der har ansvar) det trist når de glemmer det, for så mister de vel mange som dig til at give et input.
    god arbejdslyst med bogen, ser frem til at høre mere når vi må.

    • Stegemüller
      Stegemüller siger:

      @ Anette

      Det er nu ikke ren altruisme, jeg få også selv noget af det – håber jeg da.

      Bloggen er en rigtig god start.

      Jeg er meget spændt på bogprojektet.

      Hav en god dag.

      • Anette
        Anette siger:

        det da kun godt du også får noget ud af det… og fair.
        håber du får en god dag den ser smuk ud her fra
        skulle da godt nok lige slå altruisme op

Der er lukket for kommentarer, da posten er mere end et år gammel.