, ,

Landsindsamling og mormonerne

På denne søndag i marts er det en tradition, at kirken står i spidsen for arbejdet med at samle ind for Folkekirkens Nødhjælp. Pengene går altid til steder, der kæmper mod sult og i år er der særligt fokus på Etiopien, der for 30 år siden var ramt af en hungerkatastrofe, hvor der døde en million mennesker. Måske husker du billederne fra TV…  Et af de tiltag, der arbejdes rigtig meget med nu, er at dyrke nye næringsrigtige afgrøder, der kan klare lang tids tørke, for på grund af klimaforandringerne kommer regnen ikke, når der er brug brug for den.

Der er 845 mio. fattige i verden, og de har hårdt brug for, at der bliver samlet ind, og hvert et lille bidrag tæller i det samlede regnskab. At give et par timer en søndag formiddag betyder så  lidt for mig, men betyder meget så ude i den store verden.

Jeg fik Holmelundsvej, og den rute vil jeg ikke have igen. Den gav simpelthen ikke ret godt. For det første var der mange, der ikke var hjemme, og for det andet var der mange, der var negative over at det var til Folkekirkens Nødhjælp. Andre igen lukkede slet ikke op, og et sted var beskeden, at de havde “frabedt sig alle henvendelser fra Folkekirken Nødhjælp” – så er der ikke at gøre end at ønske “god søndag”. Det er lidt svært at blive afvist ved døren, når man selv synes, at man arbejder for et godt formål. Nogle afviste også med den begrundelse, at de havde et sponsorbarn ude i verden. Det er en god begrundelse, som giver mening. Selv om jeg syntes, at bidragene var små, kom jeg trods alt hjem med ca. 600 kr., og lidt har også ret. Vi plejer at nå op omkring 45.000 for kirken, og konfirmanderne er nogle gode og flittige indsamlere, så det er spændende hvor højt op, vi kommer i år.

—–

I mens jeg har skrevet dette indlæg har jeg været på chatten med Bodil via Facebook. Bodil er mormon og vil invitere mig til en gudstjeneste i mormonkirken, og det har jeg sagt ja tak til, efter jeg havde forsikret mig om, at jeg ikke forpligter mig til noget. Det skal blive spændende at se, hvordan andre kirker udfolder den kristne tro. Jeg har så tit tænkt på, at folk, der er medlem af andre trossamfund, har taget aktivt stilling til deres tro; det er der ikke så mange af folkekirkemedlemmerne, der har. I folkekirken er der mange der er medlemmer bare fordi, at de ikke har meldt sig ud, de har ikke taget aktivt stilling til at være medlemmer.

Det er ikke så længe siden jeg hos Rebound mødte en ung kvinde, der var med i Pinsekirken, og hun inviterede mig også til gudstjeneste hos dem. Desværre fik vi ikke lavet en aftale, så det bliver nok ikke til noget. Mit billede af Pinsekirken er, at det er “Glad kristendom”, og det kunne faktisk være spændende at overvære en gudstjeneste der.

Jeg føler mig vel forankret i folkekirken, og det er der, jeg gerne vil lægge mine kræfter, men jeg synes, det er spændende at møde andre trosretninger, hvor medlemmerne har taget aktivt stilling til deres tilhørsforhold til deres kirke. Det må nu en gang give nogle stærkere mennighe

10 Svar
 1. Donald
  Donald siger:

  Mormonerne er ikke kristne sådan som fx. Metodister (bible-belt americans) eller baptister eller lutheranere eller katolikker. Mormonerne har – har stadig – en underlig historie om nogle bibelsider eller texter som kom til USA.
  Mormons self-identify as Christian, though some of their beliefs differ from mainstream Christianity. Mormons believe in the Bible, as well as other books of scripture, such as the Book of Mormon.

  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Donald

   Jeg er meget spændt på at møde mormonkirken. Jeg har mine rødder dybt forankret i den danske folkekirke, men er også åben overfor andre trossamfund, og vil i hvert fald gerne undersøge, hvad det er de står for. De eneste, jeg ved, jeg tager afstand fra, er Jehovas Vidner. Dem er jeg nærmest lidt bange for.

 2. kisser
  kisser siger:

  Holmelundsvej – den kender jeg særdeles godt, der boede en af veninderne indtil for et år siden, da hun flyttede….
  Du må over i Føtex til næste år!!

  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Kisser

   Holmelundsvej virker som en rar lille vej, men jeg tror måske, der er mange indbrud for stort set alle havde skilte op om bidske hunde eller tyveriovervågning på anden vis.

   Jep, det bliver Føtex næste år 🙂

 3. Stegemüller
  Stegemüller siger:

  @ Ellen

  Folkekirkens Nødhjælp hjælper naturligvis ikke kun kristne, de hjælper alle i de områder, hvor de arbejder.

  Du har ret, det er fjollede undskyldninger, og dem hører man en del af sådan en dag. Der hvor jeg gik, var der rigtig mange, der slet ikke lukkede op, skønt jeg kunne høre, at de var hjemme. Næste år vil jeg have Føtex igen, for den tjans giver rigtig godt, og folk har jo lige haft pungen op af lommen, så der er de lidt lettere at fange, når de kommer ud med vognen fuld af mad – så er det jo lidt svært at forklare, hvorfor man ikke vil give en 20’er.

 4. Jørgen
  Jørgen siger:

  Her bidrages en del til hjælpearbejdet ved at aflevere ikke så lidt til kirkelige genbrugsbutikker. Det har vi det meget godt med.

  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Jørgen

   Idéen med at give til genbrugsbutikkerne er bare så god, og der samles mange gode penge ind via butikkerne, og der er mange, der bliver glade: donorerne, køberne og de steder i verden, hvor overskuddet havner til sidst.

 5. Stegemüller
  Stegemüller siger:

  @ Rasmine

  Der mangler ikke mere end lidt i menigheder 🙂

  Jo jo vi starter med gudstjeneste i kirken først, så er der en bid brød, og så gå man ud på sin rute ved halvtolv-tiden, og så bruger man et par timer og kommer hjem med sin raslebøsse. I år var der desværre rigtig mange mennesker, der ikke var hjemme – de var sikkert ud og nyde det fine vejr, men de får så et girokort smidt ind ad brevsprækken i håb om, at de måske alligevel gerne vil give et lille bidrag.

  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Rasmine

   Jeg ved bare ikke, hvilken succesrate der er med girokortene i postkasserne; jeg tror, det giver bedre, når folk møder indsamleren face to face.

 6. Ellen
  Ellen siger:

  Fjollede undskyldninger! Selv om det er en kristen organisation, der samler ind, hjælper de vel ikke kun kristne, må man gå ud fra.
  Og den med, at man har et sponsorbarn … sikke noget pjat. Sådan en person vil formentlig så også have en sølle tyver i overskud til at give – det har langt de fleste – og også mere end det. Hvis jeg af en eller anden grund ikke vil give til en indsamler (sker meget sjældent), åbner jeg simpelthen ikke døren – men det kræver selvfølgelig, at man kan se, hvem der står derude 🙂

Der er lukket for kommentarer.