, ,

Sprogdatabasen for juli 2023

Sprogdatabasen for juli 2023

Kortere kan det ikke siges

Sprogdatabasen for juli 2023

Af naturlige eller unaturlige (vælg selv) årsager er sprogdatabasen denne gang uhyre kortfattet. Jeg har ikke haft hverken kræfter eller teknologi til at følge så godt med på de sociale medier, som jeg plejer. Tingene – især billedbehandlingen – er sværere på en iPad.

Det betyder, at der kun er poster efter min udskrivelse og at jeg stort set kun har fanget Danmarks Radio og (andre) professionelle. Til gengæld får du denne gang flere billeder, der dokumenterer mine påstande om det, man skulle tro var “løwn”.

Jeg vender tilbage om en måned. Udgivelsestidspunktet ændres samtidigt til den 1. i hver måned kl. 12:00.

Databasen har du som altid her.


1. “I henhold til fødevarestyrelsens påbud må vi ikke opbevarer privat indkøbt mad og is i fryseren”. Professionelle bør vide, at navne på offentlige myndigheder skal med stort, og de bør også vide, at “løber-reglen” hjælper med at finde ud af, om der skal nutids-r på eller ej.

2. Her mangler korrekturlæsningen. Danmarks Radio i forbindelse med drabet på Brøndbyøstervej: “Der er også mulighed for, at vores medarbejde kan få krisehjælp af psykologer”.

3. Dette er bare almindeligt sjusk: “Vi spurte pænt om de ville skue ned for musikken”. Man skuer næsten en massespurt i årets Tour de France.

4. Danmarks Radio den 22. juli 2023: “Hospitaler sender gravide hjem med fødsel-spiller i hånden”. Det drejer sig om medikamentet “Angus” og ikke en eller anden landsholdsspiller. Jeg undrer mig til stadighed over, at et så stort medie og flagskib ikke kan finde lidt håndører til software, der kan håndtere orddelingen.

Sprogdatabasen for juli 2023

5. Den 23. juli 2023: Vi tager lige en omgang Danmarks Radio og orddeling mere: “Organisationer efter nyt kni-voverfald i psykiatrien …”

Sprogdatabasen for juli 2023

6. Flinke folk: Et firma “Sleep2care.dk” forærer varerne væk: “Bestil i dag og modtag gratis varen ved hovedføren i morgen!”. Mon ikke der skulle have stået noget om, at det var fragten til hoveddøren, der var gratis?

7. Endnu en god grund til ikke at tænde for TV2. Jeg vil gerne have mig frabedt at blive “håndteret”, idet jeg trods alt ikke er en genstand men et menneske: “Siden 2012 har en række medarbejdere, som håndterer psykiatriske patienter, mistet livet på arbejdet”.

Sprogdatabasen for juli 2023

8. Jeg abonnerer ikke selv på nogen former for konspirationsteori, men det er der muligvis andre, der gør: “Høring om UFOer i Kongressen”. Meningen havde været mere retvisende, hvis der fx havde stået “Høring i Kongressen om UFOer”.

Sprogdatabasen for juli 2023

9. Tænk at en virksomhed som nemlig dot com ikke kan finde penge til en korrekturlæser: “Få virksomhedens daglivarer leveret lige til døren”. Der er selvfølgelig den mulighed, at de selv synes, det ser smart ud/lyder smart. Det gør jeg ikke!Sprogdatabasen for juli 2023

 

10. Her er både lydskrift og almindeligt sjusk. Man kan ikke høre forskel på “sagn” og “savn”, som der burde have stået: “Jeg har ikke set min far i ca 20 år og inderst indehar jeg haft et sagn til en far og en faderfigur”.

11. Mange har svært ved orddeling og er ikke klar over, at man af og til skal gøre det manuelt for at få det rette resultat. Hvorfor læser folk ikke, hvad de skriver? Manuel orddeling kan ofte ske ved hjælp af tasterne CTRL + Shift + Enter samtidigt: “Her kan du finde Psykiatrifondens kontak-toplysninger”.

Sprogdatabasen for juli 2023

12. Det er sjusk og manglende brug af stavekontrollen: “Vi holdt så meget af sejlturerne i sin tid”.


Har du kommentarer til artiklen?

Så er jeg glad for at modtage dem i relation til artiklen, dvs. i artiklens kommentarfelt herunder, ikke på Facebook og ikke via Messenger. Jeg svarer dig også relation til artiklen, ikke på Facebook og ikke via Messenger. Det skyldes, at kommentarer og artiklen jo ellers dekobles, og så er din kommentar ikke noget værd i fremtiden. Det er ærgerligt for os begge.

Hvis du ikke tidligere har kommenteret en af mine artikler her på siden, skal din kommentar først godkendes (spamhensyn). Min responstid er under normale omstændigheder meget kort. Herefter vil du stryge lige igennem.

2 Svar
 1. Lone Ebbesen
  Lone Ebbesen siger:

  Jeg kunne tænke mig, du tog sætningen “hun har min ryg”. Den er blevet meget udbredt de senere år.
  Den kommer, som så meget andet, fra engelsk, men det er ikke alt, man bare kan overtage og så tro, det lyder godt.

  Svar
  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Godmorgen Lone

   Af en eller anden årsag skulle din kommentar godkendes. Jeg gætter på, at du har brugt en anden e-mailadresse, end du plejer.

   Det er en god idé at inkludere ““hun har min ryg”. Det skal jeg nok. Jeg har ikke selv hørt det, men den kommer med næste gang, hvor jeg så har undersøgt betydningen.

   Du har helt ret: anglicismer er ikke af det gode. De er så slemme, at de har fået deres egen kategori her: https://stegemueller.dk/hent-sprogkategori.php?id=8

   Svar

Skriv en kommentar

Vil du deltage i debatten?

Du er mere end velkommen!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *