, , , ,

Sociale medier

Sproget på de sociale medier

Jeg “elsker” Facebook, der kan bruges til mange nyttige ting fx at holde sig ajour med vægtige artikler fra Information, Kristeligt Dagblad og Politiken. Jeg har fået kontakt med flere tidligere kolleger via Facebook. Sidder jeg og bøvler med et eller andet problem fx med PCen, er der altid en gruppe at stille spørgsmål i, og medlemmerne er altid søde og hurtige til at svare. Så langt så godt.

Folkekirkens Nødhjælp uploadede i dag denne lille video, der opfordrer til dialog om den hårde tone, der bruges. Deres påstand er, at det er så let at sidde hjemme ved tastaturet og bag skærmen og så råbe grimt. Jeg må give dem ret. Herunder er et par eksempler:

Jeg forstår ikke, hvordan der kan findes mennesker, der ytrer sig på den måde; eller jo det gør jeg måske nok, for det må være fordi, de selv på en eller anden måde er forsmåede og ikke har haft indflydelse på egen tilværelse. Men uanset hvad: Jeg græmmes. Fordi man selv har det hårdt, behøver andre vel ikke have det værre!

Jeg fulgte kommentarsporet til videoen. FKNs oplæg til debat drejede sig om sprog og ord, men på ingen tid drejede 75 pct. af kommentarerne sig om børnebegrænsning. En kommentar lød: “De oversvømmer os som græshopper” (der så også var skrevet med versaler). Folk skriver det mest forfærdelige om andre mennesker, bare fordi de ikke står ansigt til ansigt. Og det er ikke kun om de 800 millioner fattigste i verden, det er såmænd også om de øvrige, der ytrer sig med kommentarer.

Statsministeren sagde i en af sine nytårstaler: “Danmark er et kristent land”. Hvis det er sandt, må jeg sige, at barmhjertighed og næstekærlighed kan ligge på et meget lille sted.

Befolkningstilvæksten

Vi tager den lige en gang til: “Når levestandarden hæves i et land og børnedødeligheden dermed falder, begynder kvinderne at føde færre børn. Det har Hans Rosling, den svenske professor i international sundhed, flere gange demonstreret.” Kilde: Verdens bedste nyheder. Så længe, der er udbredt fattigdom, føder kvinderne mange børn i håb om, at bare nogle af dem overlever og kan være med til at forsørge dem, når de bliver gamle.

Brobyggeren Özlem Cekic

Özlem Cekic har netop udgivet bogen “Hvorfor hader han dig, mor?”, der handler om hendes enorme projekt “Brobygger”, hvor hun drikker “dialogkaffe” med de, der hader hende mest, typisk fordi hun er muslim.  Jeg følger hende på Facebook og er imponeret over, hvad hun ene kvinde har sat i værk og opnået. Og så er det, vi kommer tilbage til sproget på de sociale medier:

Hun viser af og til nogle af de mails hun får, og de har stort set ingen nedre grænse: Luder, perker, rotte, skrid hjem med dig, kulturberiger, og også længere flere sammenhængende ord som fx disse:

Du er den heldige banan, der er havnet i et samfund, hvor du som kvinde får den respekt som tilkommer alle mennesker. Derfor må du forstå, Abrahamististiske religioner ikke har nogen fremtid her i Danmark. Du er kommet hertil som indvandrer, og forstår ikke den kamp landets befolkning har haft med religion. Din religion er ikke noget du bør være stolt af, eller et stykke bagage du bare mener folk har med. Abrahamistist religion er dumhed. Danmark skal videre fra dumhed, så derfor har politikere som dig ingen fremtid her. Fremtidens Danmark skal være for folk der kan tænke frit.

Hun tror på, at vi kommer længst ved at tale sammen, og det er jeg fuldstændig enig i. Og når vi så gør det ansigt til ansigt, risikerer vi at forstå hinanden. Ansigt til ansigt kommer alle hadeordene med versaler ikke til syne.

 

2 Svar
 1. Eric
  Eric siger:

  Vi skal være taknemmelige for de sociale medier, for de giver os det sande billede af nogle af de mennesker, vi deler samfund med. En tidligere udbredt idealforestilling var, at alle i grundsubstansen var gode, og det er de måske også face to face i en kaffedialog, men ikke når de kan rase ud i enrum foran skærmen.

  Mange er egoister til fingerspidserne
  Mange er decideret dumme og/eller uoplyste
  Mange er hadske over for fremmede og udsøgt intolerante over for alt, der ikke kommer fra egen landsby
  Mange har et svinsk sprog, som afspejler deres svinske tankegang

  Og fortsæt selv listen. Det er ikke opmuntrende, men i det mindste bliver man mere realistisk i sin vurdering af sine medborgere. Blot skal man have in mente, hvis man vil kvantificere, at tomme tønder buldrer mest, og de tomme buldrer rigtig meget på de sociale medier.

  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Eric

   Jamen du forstår da lige at vene bøtten med “… de giver os det sande billede…”. Sådan har jeg aldrig selv tænkt det, men jeg er enig med dig. Nogle kalder mig naiv, og det er jeg måske også, men jeg holder stædigt fast i, at alle mennesker vil hinanden det bedste, indtil det modsatte er bevist (Uskyldslæren).

   Du rammer fint med “Mange er…”. Især “Mange er decideret dumme og/eller uoplyste”, men jeg begriber ikke, at man kan være så dum, men det kan man sikkert se mere til på nationen.dk, for det er dette segment, der tiltrækkes af den side.

Der er lukket for kommentarer, da posten er mere end et år gammel.