,

Pension

Pensionsrådgiver

I dag (8:30) havde jeg besøg af  pensionsrådgiveren fra “Willis Towers Watson“, og jeg har faktisk været meget, meget spændt på det. Hvornår kan jeg gå på pension uden at smadre min økonomi fuldstændig? Hvornår har jeg lyst til at blive pensioneret? Hvor mange penge skal jeg til den tid bruge på årsbasis.

Det sidste først: Det er ikke nemt at vide, hvad man skal bruge om 15 år. Jeg vil gætte på, at det er nogenlunde det samme niveau.

Han havde lavet en million tal (mindst 🙂 ), og beløbene føg over spisebordet. Jeg kan ikke huske halvdelen, og jeg har bedt om at få konklusionerne på skrift. Det, jeg dog kan huske, er, at mit rådighedsbeløb vil falde med omkring 100.000 kr., hvilket er et stort beløb. Det hele er baseret på, at jeg først går på pension, når jeg er 68. Hvis jeg går fra, når jeg er 65, ryger hele fleksløntilskuddet. Det er ikke en option. Men der er muligheder:

 • Rygestop: 16.425 kr. årligt 1)
 • Tandlægen bliver betalt ud: 36.000 årligt
 • Besparelse i alt: 52.425 kr. årligt. Manko: 47.575 kr.
 • Herefter: få kommunen til at hjælpe med at beregne boligstøtten, som den ca. vil se ud til den tid. Vi blev hurtigt enige om, at det ville være håbløst at bede Udbetaling Danmark om hjælp til det. De er det er det mest håbløse statslige organ, jeg kender.

Ad note 1: En kollega er i færd med rygestop, og det går hende godt. Jeg vil også prøve. Måske går det ikke, men så har jeg da forsøgt, og der er ingen gode argumenter for ikke at prøve. Distriktspsykiatrien har tit tilbudt mig et rygestopkursus, men jeg har hver gang takket pænt nej, men når jeg ser min kontaktperson igen om et par uger, vil jeg spørge om tilbuddet stadig står ved magt?

Der var nogle flere muligheder, men dem kan jeg ikke huske.

Reelle udgifter?

Jeg har faktisk et fint og flot budget, som jeg pænt ajourfører ved årsskiftet, og det viser et overskud hver måned; det kalder jeg nu for “det teoretiske overskud”, for jeg synes aldrig, jeg ser de penge. Alle de faste udgifter er selvfølgelig nemme og synlige, men hvad med husholdningen? Han foreslog noget banalt: “Gem bonerne for en måned og læg dem sammen til sidst for at få det reelle billede”. Det burde jeg jo selv have tænkt på, men det har jeg altså ikke, så nu er der oprettet et regneark lige til at taste ind i, og det er lavet sådan, at der er en særskilt kolonne til tobak, så det reelle forbrug uden tobak kan vises. meget spændende.

Jeg ejer/abonnerer på alt mulig software, der betales hvert år mere eller mindre automatisk. Hvert enkelt beløb er jo ikke de store penge, men samlet set løber det nok op. Det skal jeg have styr på, og slut med “Auto renewal”. Der er garanteret noget af det, der er mere “nice to have” end “need to have”. Her skal så findes en eller anden balance, for PCen og diverse software er min hovedinteresse, og det jeg bruger tid og penge på; og jeg går fx aldrig i biografen, i teateret, spiser kun sjældent ude osv. Lidt sjov skal jeg da have. Men det skal undersøges, og der skal prioriteres.

Faktisk tror jeg, det kan blive en helt sjov øvelse.

Fin service

Normalt koster rådgivningen 9.000 kr., men han kom med et tilbud på 2.400 kr., da sagen jo er relativt enkel, når jeg ikke har hverken fast ejendom, bil, værdipapirer mv. Så jeg sagde uden videre ja tak. Det, synes jeg, er, fair forretning.

6 Svar
 1. kisser
  kisser siger:

  Som Jørgen siger jeg også, at det er lettest at indføre “dagens indkøb” i Excel. Det kan hurtigt blive en “sjov leg”.
  Når nu indtægterne ikke kan øges, må udgifterne holdes nede!!?

  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Kisser

   Selvfølgelig har jeg oprettet et regneark til formålet. Jeg har trods levet 23 år af at lave tal i staten 🙂 Og det er allerede sjovt.

   Virkeligheden ser bedre ud end jeg troede, da jeg dykkede lidt ned i materialet. Nedgangen er kun på ca. 50.000, og den finansieres præcis ved de tog tiltag. Det er rigtig godt.

   God weekend til dig.

 2. Jørgen
  Jørgen siger:

  Jeg er ikke så lidt bagud med at forholde mig til dine indlæg, men her er nu en kommentar:
  Der er forskel på at prøve at holde op med at ryge og at holde op med det. Det første virker ikke, det andet gør.
  Der er ingen grund til at gemme boner en hel måned, det er meget lettere at føre dem ind hver dag – og se hvad der sker når tallene summeres. Her virker det fint – og der fås et glimrende overblik.

  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Jørgen

   Du er altid velkommen, selvom du er bagud…

   Jeg tør ikke fare rundt og sige, at jeg holder op, for så bliver det et nederlag, og det har jeg ikke lyst til. Så for mig er det bedre at prøve, og så håbe det går. Det går rigtig fint med min kollega, så jeg prøver at gøre hende kunsten efter.

   Nej nej selvfølgelig gemmer jeg ikke de fysiske boner, når jeg har levet 23 år af at lave regneark (men det kan du jo ikke vide). Excelarket er allerede oprettet med to poster i, og bare de er interessante.

 3. Eric
  Eric siger:

  Det er godt at få overblik over sin økonomi. Man kan nemt blive overrasket, og når man har overblikket, kan man også bedre spotte, hvis noget pludselig ændrer sig – fx prisen på noget, man betaler over betalingsservice.

  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Eric

   Du har helt ret. Jeg har sådan set aldrig interesseret mig synderligt for det, når bare den månedlige bundlinje har været positiv. Jeg har heller ikke interesseret mig for det, der bare kører over Betalingsservice, da der jo ikke er så meget at gøre ved det. Husleje og varme er nu engang husleje og varme. Men der er sikkert noget at komme efter. Jeg ser faktisk frem til at pusle med disse tal og se, hvilke muligheder der er. Jeg føler mig faktisk overbevist om, at jeg kan nå de 100.000 kr. Jeg elsker jo – som dig? – Excel. Jeg har allerede oprettet fanebladet “Tjek husholdning” 🙂

Der er lukket for kommentarer, da posten er mere end et år gammel.