Efterlønnen

Arbejde

En cirkel er rund

Gårsdagens pressemeddelelse fra Beskæftigelsesministeriet beskæftigede sig med efterløn og retten til tidlig pension, idet det nu kun er 16,3 pct. af dem, der er medlem af en A-kasse, der betaler til efterlønnen. I 2006 var tallet 62,7 pct. Tilslutningen til efterlønnen er således faldet drastisk. Man fristes til at sige ‘naturligvis’.

Det burde ikke overraske ministeriet og da slet ikke berettige til en pressemeddelelse. Men det er nu heller ikke efterlønnen, der udløser pressemeddelelsen. Det er følgende:

“Antallet af efterlønsbetalere er de seneste ti år styrtdykket og vidner om, at det er blevet gjort mindre attraktivt at være medlem af efterlønsordningen. Derfor er der behov for at lave en ret til tidlig pension så dem, der har haft lange arbejdsliv og knoklet i mange år, kan trække sig tilbage inden de er nedbrudt. Det er et behov, der vokser i takt med, at pensionsalderen øges i de kommende år.”

Jamen kunne man så ikke bare have ladet være med de facto at afskaffe efterlønnen, når man nu bare vil sætte noget andet i stedet? Argumentationen forekommer mig at være cirkulær. Men det kan selvfølgelig være, at det, man sætter i stedet, er stærk forringet set i forhold til efterlønnen. Det er det nok!

Valgløfter

Før valget lovede Socialdemokratiet at komme med en konkret model for retten til tidlig pension. Den arbejder man nu på, men gør først arbejdet færdigt, når overenskomstforhandlingerne på det private arbejdsmarked er færdige. Herefter venter forhandlingsbordet. Regeringen vil arbejde for at retten til tidlig pension kan træde i kraft i indeværende valgperiode.

Socialdemokratiet er blevet meget udskældt for ikke at være tilstrækkeligt konkrete om retten til tidlig pension, så det skal blive spændende at se udspillet.

Billedet

Det er med vilje, jeg har valgt et billede af en kontorarbejdsplads. Der kan man nemlig også blive nedslidt. Jeg kan frygte, at man i forbindelse med retten til tidlig pension har fokus på håndværkere med udendørs arbejde året rundt og andre med fysisk hårdt arbejde. Vi andre kan også blive nedslidte.

2 Svar
 1. Eric
  Eric siger:

  Måske er den oval 😉
  Forskellen på efterløn og retten til tidlig pension er, at hvor drønnerter som mig kunne gå på efterløn uden helbredsproblemer, blot de var gamle nok, skal man sikkert være tæt på dokumenteret skindød for at få den tidlige pension.

  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Eric

   Ja ikke?

   Nåh ja – det er det, der er forskellen. Det havde jeg lige overset og/eller glemt. Hvor meget er det nu pensionsalderen skal ende med at blive? 75? Det kan ingen mennesker jo holde til.

Der er lukket for kommentarer, da posten er mere end 100 dage gammel.