Tidlig folkepension

Tidlig folkepension

Valgspin

Mette Frederiksen har i dag præsenteret Socialdemokratiets bud på en tidligere pensionsalder: ‘Tidlig folkepension’. Som det lyder i TV Avisen 18:30 er der formentlig tale om, at de barberer de øverste tre år af for de dem, der er nedslidte eller startet tidligt på arbejdsmarkedet. Dvs. en nu 18-årig murerlærling kan i dag se frem til at gå på pension som 75-årig. Med Socialdemokratiets model kan lærlingen måske gå fra som 72-årig. Altså efter 54 år på arbejdsmarkedet. Kilde: https://www.socialdemokratiet.dk/da/politik/folkepension/

Det er beregnet, at udspillet vil koste 3 mia. kr. årligt. Enten er der meget få nedslidte eller også er det forkert beregnet. Man kan simpelthen ikke få det for så få penge. Noget er der galt.

Det lidt groteske er, at det var S’erne selv, der tilbage i 2006 selv var med til at vedtage, hvordan/at pensionsalderen gradvist skulle optrappes og efterlønnen udfases, idet der ellers ville komme til at mangle arbejdskraft i samfundet. Aftalen kaldes også ‘Velfærdsaftalen fra 2006‘.

De har nu præsenteret syv principper men intet konkret. Nu skal man selvfølgelig ikke bare være negativ, for læser man hele udspillet, står der faktisk mange fine ting. Jeg tror bare ikke på det. Jeg tror, det er valgspin.

4 Svar
 1. Jørgen
  Jørgen siger:

  Det forekommer nødvendigt at løse det problem, at det kan være problematisk at opfylde kavet om at arbejde til man er godt oppe i årene, i alle tilfælde for dem der ikke kan. Og løsningen skal ikke indeholde vurderinger og udredninger.

  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Jørgen

   Jeg er enig med dig! Problemet skal løses, men det skal ske på en saglig måde. Det er ikke realistisk bare at kappe de øverste tre år af, og det er ikke realistisk bare at afsætte tre mia. kr. Når man kigger på en hel befolkning. er tre mia. kr. ingenting. Vi skal jo ikke have 71-årige murere gående, men hvordan skal de så finansieres? I de gl. udspil fra 2006 hed det vist noget med 12 minutter om ugen/dagen mod til gengæld at udfase efterlønnen. Og se hvad vi står med?

 2. Henny Stewart
  Henny Stewart siger:

  Jeg opfatter Mette Frederiksens forslag som en lunken skid i et par læderbukser. Murersvende skal lige så lidt arbejde, til de er 72 som til de er 75. Problemet ligger ikke der. Det ligger i at omfordele værdierne i dette samfund, sådan at den ene procent af os, der ejer alt for meget og ejer mere og mere, bliver frataget deres urimelige formuer og kommer til at betale, så lønmodtagere kan få en pension og et værdigt liv som ældre. Som Bill Gates sagde: Det er da meget rart at være milliardær, men efter et vist punkt bliver man klar over, at burgerne ikke er bedre.

  Efterhånden begynder jeg at mene, at al den megen symbolpolitik, vi skal underholdes med, kun er et røgslør, så man bliver fri for at gøre noget ved de virkelige problemer. Brød og cirkus er ikke nok.

  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Henny

   Som altid er jeg helt enig. Selvfølgelig skal ingen arbejde, til de er hverken 72 eller 75, og det gælder murersvenden, læreren og juristen. Ingen kan holde til det, og med omfordeling af goderne ville der netop være råd til at at give os alle en værdig alderdom. Det var kun på min morfars tid, man gik med gangstativ!

   EL er fremme med en anden tænkning, som jeg for så vidt godt kan lide: Vi skal have nogenlunde lige mange gode pensionsår, altså år fra vi forlader arbejdsmarkedet, til vi dør; hvordan de så end vi regne det ud, men det ved DST sikkert en masse om. “I Enhedslisten foreslår vi, at et godt seniorliv skal være en rettighed, man har efter 40 år på arbejdsmarkedet. Her skal man kunne trække sig tilbage fra arbejdsmarkedet på en ydelse svarende til dagpenge, indtil folkepensionsalderen begynder.” Kilde: https://enhedslisten.dk/temaer/seniorliv

   Et af de problematiske punkter i S-udspillet er, at det “skal forhandles henover midten”, dvs. med de samme partier, der vedtog det såkaldte ‘Velfærdsforlig’. Og så rykkes der vel ikke ret mange decimaler? Og så med de tre mia. kr. Det kan simpelthen ikke passe.

Der er lukket for kommentarer, da posten er mere end et år gammel.