Jeg er træt af betalingsmure
I shitstorm på Facebook
Indholdsfortegnelse
Jeg er træt af betalingsmure
Jeg er virkelig træt af betalingsmure. Jeg synes, det er irriterende at blive præsenteret for indhold, jeg alligevel ikke må tilgå. Jeg er træt af at spilde min tid på at klikke på hemmelige elementer.
Jeg er blevet svinet til i tre dage, fordi jeg gerne ville have læst en artikel, som jeg så ikke kunne læse, m.m. jeg hældte penge ud over Jyllandsposten, hvilket jeg aldrig kunne drømme om. Derfor tillod jeg mig at skrive »Jeg er træt af betalingsmure«. Det skulle jeg aldrig have gjort.
Og jeg er træt af ikke at måtte have en holdning, der er forskellig fra fx diverse journalistiske enmandshære, der promoverer diverse aviser/arbejdsgivere, på deres private Facebookprofil.
Jeg er træt af at blive svinet til i sprogtoner, du ville tro var løgn. Folk lader ikke en debat dø hen, selvom den faktisk er død. De elsker lige at skrive et eller andet, for så har de da også deltaget i indeværende mentale voldtægt?
Det er som om, nogle ikke kan læse indenad i det, der er gået forud, se fx ex-journalist Eric Andersen her, som forsøger at holde liv i en død debat:
Herefter forsøgte han sig med dette:
Jeg har flere gange tidligere været ude i en sådan shitstorm og har flere gange besluttet, at det ville jeg undgå i fremtiden. Men man kan jo ikke vide det, før man er der. Det værste er debatniveauet, og at nogle simpelthen er nogle s***. Så er det sagt.
Hvorfor kan man ikke være uenig på en ordentlig måde? Det kommer jeg aldrig til at forstå.
Netmedierne skyder sig selv i foden?
Det er blevet vanvittigt dyrt at holde en avis, og det gælder både, hvis man ønsker sig en rigtig avis af papir, man kan sidde og bladre og læse i til morgenkaffen, eller hvis man kan nøjes med en elektronisk udgave. Jeg ved ikke, hvornår betalingsmurene blev etableret, men det skete muligvis i perioden mellem 2014 og 2018, for et er sikkert: de har ikke altid været der.
Det må være dejligt at have råd til en papiravis og sidde med duften af tryksværte hver morgen. Det har jeg ikke, eftersom jeg ville få læst alt for lidt, og prisen pr. artikel dermed ville blive for høj. Jo højere prisen er på aviser og magasiner, jo færre abonnenter vil de have.
Jeg tror, I går i den gale retning. I kunne jo lade det komme an på en prøve. Sæt da alt jeres indhold bag betalingsmure i et år eller to – og tjek så hvor nye abonnenter, I fik ud af det.
Journalisten.dk omtalte i sommer en forskningsrapport, der peger på, at der er overraskende få betalingsmure her i landet. Tager man Danmarks Radio, TV2 og BT ud af målingen er “kun” 33 pct. af indholdet skjult, hvilket Journalisten naturligvis mener er en ringe andel.
Min fornemmelse er, at det er en meget større andel, der befinder sig bag en betalingsmur. Det kan skyldes, at det, der linkes til på Facebook, netop er det, der er bag betalingsmure – og som måske er det, der er værd at læse? Og jeg har ingen “glæde” af indhold på hverken BT eller TV2, da jeg opfatter begge som uinteressante og ikke noget for mig. De få gange, jeg har kigget ind der, er de begge fyldt med »Breaking News«, gule baggrunde og ting, der hopper og danser. Det gider jeg ikke se på.
Har du kommentarer til artiklen?
Så er jeg glad for at modtage dem i relation til artiklen, dvs. i artiklens kommentarfelt herunder, ikke på Facebook og ikke via Messenger. Jeg svarer dig også relation til artiklen, ikke på Facebook og ikke via Messenger. Det skyldes, at kommentarer og artiklen jo ellers dekobles, og så er din kommentar ikke noget værd i fremtiden. Det er ærgerligt for os begge.
Hvis du ikke tidligere har kommenteret en af mine artikler her på siden, skal din kommentar først godkendes (spamhensyn). Min responstid er under normale omstændigheder meget kort. Herefter vil du stryge lige igennem.
Skriv en kommentar
Vil du deltage i debatten?Du er mere end velkommen!
Jeg betaler altid abonnement hos JP.dk, så kan jeg få mine primære nyheder der. I perioder har jeg abonnementer flere steder f.eks. ekstrabladet eller berlingske. Jeg mener vi alle har en samfundspligt til at støtte den frie presse, så de kan holder magthaverne i ørerne for os.
@ Kenneth
Ja, det kan du selvfølgelig have ret i. Det er et godt synspunkt, som jeg sådan set er enig i. For mit vedkommende ville det bare være for dyrt i forhold til hvor meget (eller lidt) jeg ville få læst på daglig basis.
Jeg betaler 3,33 kr om dagen, så for mit vedkommende er det et beskedent bidrag til “den fjerde statsmagt” (de frie medier) som overvåger og rapporterer om magthaverne.
@ Kenneth
Ja det er billigt.
Jo, jeg ved skam godt, hvad man mener, når man skriver den fjerde statsmagt.
Jeg tjekkede lige Politikens priser, som ville være den relevante avis for mig, men synes det er ret uklart, hvad et ordinært abonnement koster. Det de viser er kampagnepriser: https://politiken.dk/shop/?promo_id=ds&promo_name=abonnement&promo_creative=koeb-abonnement_knap. Da jeg senest tjekkede, mener jeg helt bestemt, det var nogle helt andre priser.
På et tidspunkt abonnerede jeg på Weeekendavisen, hvilket var temmelig dyrt i forhold til, hvor lidt jeg fik læst.
Uh, jeg er også træt af betalingsmure – og jeg synes altså også, der bliver flere og flere af dem. Jeg er i virkeligheden nok mest træt ad den manglende oplysning om dem.
Bare de dog kunne huske at sætte de der små “kun for abonnenter”-symboler på ALLE de låste artikler, så ville det blive nemmere, men de er kun på ca. halvdelen, hvorpå man klikker på en interessant artikel kun for at få de første tre-fire linjer og en opfordring til at abonnere … næh, så venter jeg da pænt til jeg skal på indkøb igen, altså! For de mest morsomme betalingsmure, jeg har mødt, er på lokalavisen – jeg kan gratis hente avisen på vores lokale aviskontor, i mange dagligvareforretninger og på tankstationer – men vil jeg læse de selv samme artikler på nettet, er de bag betalingsmur! Det giver altså slet ingen mening inde i mit hoved.
…”træt ad” LÆS “træt af”.
@ Charlotte
Denne kommentar var desværre landet i Spambunken.
Det havde jeg regnet ud.
@ Charlotte
Du har helt ret – kunne de da ikke bare skrive et eller andet, der bevirkede, at man var klar over, at her behøver man ikke klikke mm. man har abonnement på Morgenfascisten Jyllandspesten eller en anden avis.
Lisbet, som jeg kender, har på en eller anden måde fundet ud af at blokere alt med indhold fra diverse aviser. Det skal jeg også prøve.
Næh at du nemt kan læse “betalings-artikler”, når du henter dem gratis rundt omkring giver da bestemt ingen mening.
Jeg læste lige den der Betalingsmursartikel. Min kommentar er: Jo, det er da rigtig nok, at de fleste “opslag” er uden betaling, men hvis man tjekker indholdet, så er det skjulte reklamer (omtaler af arrangementer, udstillinger, film og lignende), debat og sensationsstof (ulykker og (sports)kendisser) , der er frit tilgængeligt, hvorimod sagligt oplysende artikler er bag muren. Det var måske også værd at tage med i overvejelserne.
@ Charlotte
Jeg har aldrig tænkt over det, men det har du utvivlsomt ret i, når du skriver det.
Jeg er simpelthen så træt af, at man skal betale for ikke at få alt skramlet. Og jeg synes altså ikke, det er ret længe siden, at der ikke var betalingsmure rundt om det seriøse indhold. Jeg har prøvet at finde ud af, hvornår betalingsmurene opstod, men det er ikke lykkedes mig.
Et opslag på den danske ordbog fortæller mig, at Politiken fik betalingsmur i maj 2013: “Politiken.dk lancerer sin betalingsmur i maj, så inden sommer vil alle aviser i JP/Politikens Hus have indført brugerbetaling online” (opslagsord: Betalingsmur).
@ Charlotte
Det havde jeg naturligvis undersøgt, men at JyP skriver sådan i 2013 er vel ikke fuldkommen ensbetydende med, at det rent faktisk også skete.
DR giver en oversigt over betalingsmure her: https://www.dr.dk/nyheder/kultur/medier/saa-kraever-alle-de-store-dagblade-betaling-netnyheder
@ Charlotte
Tak for den fine oversigt.
Jeg giver mig.