,

LED-pærer tjener sig hurtigt ind

LED-pærer tjener sig hurtigt ind

Lys over land og by

LED-pærer tjener sig hurtigt ind

Det begyndte med, at lysstofrørene i køkkenet begyndte at brænde selve lampen af. Der var helt enkelt brune brændemærker både ind- og udvendigt på selve lampekassen og selvfølgelig intet lys. Først nummer et, dernæst nummer to osv. Jeg kontaktede viceværten, som kontaktede CB Elteknik ApS og de kom i mandags og skiftede alle lamperne i køkkenet, så der nu er hvidt lys over det hele. Nu er der ingen undskyldning for at overse en opvask.

Når jeg nu alligevel havde kontakt til en elektriker, der var både sød og til at stole på (kom fx til aftalt tid mv.), spurgte jeg om noget, jeg har haft overvejet i lang tid: Kan jeg få udskiftet de fem 15 år gamle møbelspots, der er boret ind i nederste hylde i kontoret, så jeg i stedet får LED-pærer og ikke de energislugende almindelige, gamle pærer? Og hvornår har investeringen tjent sig ind? Er udgiften alt for stor i forhold til besparelsen?LED-pærer tjener sig hurtigt ind

Tilbuddet kom i dag sammen med den flotteste beregning og dokumentation, jeg i mit 59-årige liv har set. Og det siger ikke så lidt.

Beregningen viser, at den samlede engangsudgift på 2.800 kr., inkl. arbejdsløn, vil have tjent sig ind i løbet af ca. fire år. Det er selvfølgelig lidt svært for dem at sige det præcist, da el-priserne p.t. farer op og ned (mest op) i øjeblikket, og at Radius fra næste år vil skrue op for at transportere strømmen hjem til mine stikkontakter og det selvfølgelig især i den periode, hvor man har mest brug for at tænde lyset, nemlig mellem kl. 17 og 21.

De skriver blandt andet

Ændringerne betyder eksempelvis, at en gennemsnitlig husstand med et forbrug på cirka 4.000 kWh/årligt, vil opleve en merudgift på ca. 17 kr. per måned i 2023, som følge af vores stigning.

Jeg troede faktisk, det ville være værre. Mit el-forbrug er vist ca. 1.300 – 1.400 kWh årligt, så den stigning klarer jeg (også) nok. Det bliver vel omkring 6 kr. om måneden.

Jeg har valgt at acceptere tilbuddet fra elektrikeren, selvom det er mange penge her og nu, fordi investeringen er tjent så hurtigt hjem. Fire år er jo ingen tid og selvom pærerne er væsentligt dyrere, holder de tilsvarende længere. Jeg tror, det vil være en god forretning på lidt længere sigt.

Shopping mellem elselskaber er uinteressant – og det er el-regninger også.

Kun 12 pct. af el-regningen kan henføres til forbruget. Resten – de 88 pct. – udgøres af skatter og diverse afgifter samt moms. PSO-afgiften udfases ved udgangen af i år, men så afløses den sikkert af noget andet. Det betyder også, at shopping mellem de forskellige leverandører er ganske uinteressant, når det kun er 12 pct. af forbruget, det enkelte selskab har indflydelse på.

Selv har jeg en fastprisaftale hos Andel Energi, hvor selve forbruget koster koster 0,86 kr/kWh. Aftalen udløber 1. januar 2025. Det kan næppe gøres billigere.

Energistyrelsen anbefaler, at vi ikke bruger mere end 1.000 kilowatt-timer om året pr. person. Hvordan pokker de når til et så lavt forbrug, forstår jeg ikke. Det må være baseret på husstande, hvor der er mange om at dele fx køleskab og fjernsyn, hvilket selvfølgelig vil reducere det gennemsnitlige forbrug pr. person.

Jeg har gjort meget for at spare:

  • Droppet langt de fleste standby-funktioner. Der er jo ingen grund til printeren står klar til print-parat-start, når jeg højst printer en gang pr. måned.
    • Routeren gider jeg ikke slukke, for jeg gider ikke vente de 10-15 minutter på at genoprette forbindelsen til internettet hver morgen.
  • Slukket fryseren jeg alligevel ikke brugte aktivt.
  • Den billigste strøm er den, man ikke bruger, så jeg har kun lys, hvor jeg befinder mig, og det vil i praksis sige, at det kun er de fem (snart LED-) lamper i kontoret samt den stationære PC med en ordentlig skærm på 32″, som det vil være over mit døde lig (elsket anglicisme) at udskifte med en bærbar, der er tændt mange timer i døgnet.
    • Jeg har ikke opvaskemaskine eller tørretumbler, jeg fylder vaskemaskinen op osv.
    • En tid lang slukkede jeg for opladeren til diverse dimser, når jeg alligevel ikke ladede noget op. Det holdt jeg op med, da jeg fandt en side, der fortalte, at det med min oplader ville reducere den årlige regning med under 4 kr.

Elregninger er uinteressante, læs “kedelige”, at betale, men der er jo ingen vej udenom.

På Andel Energis hjemmeside kan man sammenligne sit forbrug med andres – men for mit vedkommende er resultaterne det rene Anders And, for de skriver fx at jeg mere på TV end andre – jamen, jeg har jo netop tastet “0 TV-apparater” og “0 TV-bokse”. Og jeg prøvede to gange. Det kan softwaren åbenbart ikke finde ud af.


Har du en mening om hjemmesiden?

Hvis du mener noget om hjemmesiden, kan du blive hørt her. Din IP-adresse vil blive gemt og cookies gemmes, hvis du tillader det. Tillader du det ikke, kan besvarelsen ikke indsendes.

Har du kommentarer til artiklen?

Så er jeg glad for at modtage dem i relation til artiklen, dvs. i artiklens kommentarfelt i bunden af denne side og ikke på Facebook. Jeg svarer dig også relation til artiklen og ikke på Facebook. Det skyldes, at kommentarer og artiklen jo ellers dekobles, og så er din kommentar ikke noget værd i fremtiden. Det er ærgerligt for os begge.

Hvis du ikke tidligere har kommenteret en af mine artikler her på siden, skal din kommentar først godkendes (spamhensyn). Min responstid er under normale omstændigheder kort. Herefter vil du stryge lige igennem.

1 svar

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] var ikke svært at træffe en beslutning om at udskifte samtlige møbelspots i hylden i kontoret. Udgiften (2.800 kr.) er stor her og nu, men den vil være tjent ind allerede i år 3 plus 20 kr. i […]

Skriv en kommentar

Vil du deltage i debatten?

Du er mere end velkommen!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *