Elforbruget, inflationen og Putins gas

Elforbruget, inflationen og Putins gas

Jeg frygter elregningen

Elforbruget, inflationen og Putins gas

Jeg ser altid TV Avisen kl. 7 eller 8. Den største nyhed denne morgen var, at russerne, alias Putin, har lukket for Northstream 1. Jeg er ved at være noget træt af ham.

Konsekvensen vil være, at elpriserne stiger til højder, man ikke kan forestille sig. Ingen tør sige noget om udviklingen på det europæiske gasmarked.

Jeg køber min el hos Andel Energi, så jeg lagde mærke til dette

Ifølge Danmarks største energiselskab Andel Energi kan lukningen af Nord Stream 1 give endnu flere prisstigninger (min fremhævning) nu og her, men selskabet er ikke bange for, at danskerne kommer til at fryse til vinter.

– Vi er ret fortrøstningsfulde for denne her vinter. Forsyningerne er tilstrækkelige, som det ser ud. Men en yderligere eskalering af forsyningskrisen kan betyde noget på den kortere bane, siger Jack Kristensen, der er funktionschef hos Andel Energi.

Kilde: dr.dk

Jeg går og frygter elregningen. Jeg har reserver, men hvor ender dette? Og hvad gør de mennesker, der ikke har reserver? Kontanthjælpsmodtagere, mennesker i fleksjob, “fortidspensionister” uden supplement i form af en arbejdsmarkedspension eller invalidepension osv. Dem tænker jeg meget på.

Rasmus Jarlov mener ganske vist ikke, regeringen bør “dele gavechecks ud”, da det øger inflationen. Rasmus og jeg er kun yderst sjældent enige om noget og slet ikke den form for CEPOS-logik.

Andel Energis hjemmeside

Selskabet, der indtil for kort tid siden hed “Seas-NVE” (men det nye navn lugter da også lidt af “andelsbevægelse”, “højskole” og den slags fra en fjern fortid, som vi danskere godt kan lide), har en ganske fin hjemmeside, der dels giver mange spareråd, dels giver mange gode oplysninger om priser og forbrug.

I aftes brugte jeg lang tid på at finde et estimat for den næste regning. De skriver, jeg har en fastprisaftale til 0,86 kr/kWh (uden moms, transportafgifter og jeg ved ikke hvad). Tænk jeg synes ikke, jeg har indgået en sådan aftale med dem med virkning fra 1. januar i år … Nåh, men det sker måske automatisk, eller også har jeg glemt det.

Det står ikke klart for mig, hvordan min fastprisaftale hænger sammen med prisudviklingen, der er vist herunder xxx,xx øre/kWh.

Det er noget lettere at se på den grafiske fremstilling af vanviddet. Der er tale om ca. en femdobling af priserne siden januar 2017.

Elforbruget, inflationen og Putins gas

Elforbruget, inflationen og Putins gas

I mit område skal man lægge 1,59 kr. pr. kWh oveni for at få et nogenlunde retvisende billede af den samlede pris. Mit forbrug (og dermed de penge, jeg er så rar at låne dem, idet man betaler kvartalsvist forud) er sat til 1.500 kWh = en samlet regning på ca. 3.700 kr. årligt med de nuværende priser, hvis jeg ellers har forstået noget af alt dette.

Jeg fandt ikke deres estimat, og så må jeg nøjes med mit eget. Men det kan vel være lige så godt som deres? Men igen: Jeg er faktisk ikke helt sikker på, om jeg har forstået det, uagtet jeg har brugt 23 år som budgethaj mv. i centraladministrationen.

Ifølge programmet “Watts” brugte jeg i 2. kvartal 33 pct. mindre end budgetteret – og “budgettet” er regnskabet for året før, for de har ikke andet. Det er selvfølgelig i orden – men jeg vil gerne vide, hvornår jeg får en årsopgørelse, og hvor stor en formue jeg yderligere skal af med på grund af elprisernes himmelflugt.

Reduktionen på 33 pct. forslår slet ikke, selvom jeg er ret stolt af den, hvis man ellers kan regne med det tal. Jeg har slukket alle standbyfunktioner, opladere, der alligevel ikke lader noget op, TV-boksen, Tv’et og fryseren. Kun de fem ikke-led lamper over skrivebordet samt computeren og routeren er tændt.

Staten scorer kassen

Eric havde forleden en interessant artikel om at staten scorer kassen. Han skrev blandt andet

Elpriserne eksploderer, og staten scorer kassen på moms. Du betaler i dag mere i moms alene, end du betalte for strøm + moms i 2020.

Han havde også beregnet, at staten – uden at miste provenu i forhold til 2020 – snildt kunne sænke momsen på el fra de nuværende 25 pct. til 5 pct.

Og et par sprog-hip til Andel Energis hjemmeside

Jeg kan ikke dy mig:

 1. “Nærliggende for de fleste at søge efter billige elpriser”. En pris kan ikke være billig. Den kan være lav (men det er den ikke). DDO skriver i hvert fald kun om “lav pris” ikke “billig pris”. En vare (og en luder) kan være billig.
 2. “For hver grad du sænker temperaturen, stiger energiforbruget med 2–5 procent”. Okay så skruer jeg da op … Nej selvfølgelig ikke. Dette skulle læses i sammenhæng med en overskrift langt væk om, at hvis fryseren stod på mindre end 18°, ville energiforbruget stige. Det tog mig lidt tid at koble det rigtigt sammen.
 3. “Er du typen, der napper et ekstra nummer under bruseren?”. Gad nok vide hvad de mener med det? Måske findes der mennesker, der hører musik til brusebadet? Det er det eneste, jeg kan forestille mig, der evt. kan give mening.
3 Svar
 1. Eric
  Eric siger:

  Ja, det går sandelig strygende!
  0,86 kr/kWh lyder umiddelbart godt, men det kan være svært at overskue alt det, der følger med af afgifter osv.
  Ellers kan du kaste et blik på elforbundet dot dk. Det er en gruppe af forbrugere, der har hentet tilbud fra vistnok 34 selskaber, og Vindstød (ren vindmøllestrøm) vandt. Aftalen løber fra 1. okt. og året ud, hvorefter man kan tage stilling til aftalen for 2023. Det er helt uforpligtende at tilmelde sig Elforbundet, og hvis man ikke vil være med, undlader man bare at betale den første a conto-regning.
  Vi fik i forvejen strøm fra Vindstød, men jeg valgte at gå med i ordningen, da jeg kunne se, at vi sparede lidt.

  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Eric

   Ja, mon ikke! Gad nok vide hvor det ender.

   Ja det kan godt være, jeg skal kigge lidt på elforbundet.dk (igen). Jeg har faktisk haft Vindstød en kort periode, men jeg blev træt af dem, uden at jeg husker årsagen. Måske var det noget med, at at jeg havde svært ved at overskue regningen. Men dem lånte jeg da i hvert fald ikke penge … Og de skulle heller ikke have 40 kr. i adm. pr. måned. Alene det er 480 kr. om året. Det er da det rene røveri.

Trackbacks & Pingbacks

 1. […] sig ind i løbet af ca. fire år. Det er selvfølgelig lidt svært for dem at sige det præcist, da el-priserne p.t. farer op og ned (mest op) i øjeblikket, og at Radius fra næste år vil skrue op for at transportere strømmen hjem til mine […]

Der er lukket for kommentarer, da posten er mere end et år gammel.