,

Venskab med forskellighed

Venskab med forskellighed

Jeg nyder hvert et sekund

Venskab med forskellighed.

Jeg talte med min ven om det med at kede sig ctr. ikke at kede sig. Hun har en masse interesser, jeg ikke deler og vice versa. Sådan er det at have et venskab. Vi kender hinanden på et metaplan; det sætter jeg utrolig stor pris på. Hun har fx. umådelig stor forstand på operaer, men kommer til kort, hvis jeg nu skulle begynde at tale om hjemmesidedesign; så det gør jeg ikke. Det udvikler forhåbentlig os begge! Eller også tier vi bare stille i respekt for, at vi er forskellige! Hvis man grundlæggende holder af hinanden, skal man jo ikke være enige om alting.

(Senere: det gik ikke, og vi har sagt farvel. Man skal ikke ændre mig.)

At kede sig

Min ven har forladt arbejdsmarkedet for mange år siden. For mig er det nyt ikke længere at skulle måles og vejes – og på det seneste blive fundet for let hver dag – men jeg elsker det. Jeg elsker hvert et sekund af mit nye liv.

Vi talte om det med at kede sig eller ej. Ingen af os keder os.

Nogle anskaffer sig et Netflixabonnement som det første, når de bliver pensionister – førtids- eller ej. Jeg har kontakt med tidligere medpatienter, der er tilkendt pension, fordi de er hammer-syge, og som bruger dagen på at se serier på Netflix.

Jeg har omvendt skyndt mig at afmelde mit abonnement på Netflix. Hvorfor betale 79 kr. pr. måned for noget, jeg alligevel aldrig brugte?

Kognitive deficitter

En kognitiv deficit er for mig, at jeg ikke kan holde på en historie fra den ene aften til den anden. Andre mennesker kan starte på en serie om mandagen og se videre om tirsdagen og om onsdagen. Det kunne jeg også engang, men det kan jeg ikke længere. Det er lidt træls, men det er på den anden side ikke noget, jeg begræder. Der er så meget andet, der optager mig mere.

Det sker en sjælden gang, jeg finder en film, jeg gerne vil se; jeg tænder for den, ser præamblen og tyve minutter ind i den, hvorefter det går op for mig, at jeg reelt ikke ser/lytter. Jeg har meget mere lyst til at lave noget selv, selv at være aktiv. At sidde og “glo” ind i TV-skærmen er ikke noget for mig.

Da jeg havde Parkinsonisme

Jeg tegnede abonnementet på Netflix, da jeg havde Parkinsonisme i sommeren 2020, for der var jeg alvorligt bange for, at jeg også var dement, og så kunne tiden vel gå med at glo passivt ind i en skærm?

Det gav sig allerstærkest udtryk, da jeg en morgen ikke kunne huske, hvordan man lavede kaffe. Det var frygteligt. Forestil dig, at der er noget, du har gjort mindst 14.600 gange tidligere, og og som du pludselig ikke længere kan huske, hvordan man gør. Jeg forestillede mig, at jeg skulle holde fast i livet med det alleryderste af neglene. Og at der måtte komme nogen og lave kaffen for mig! Jeg skruede op for nødkaldet og ringede til Hvidovre Kommune for at sikre mig, at det nu også virkede.

Næh – jeg vil ikke pive. ECT er godt for mig, og jeg vil aldrig nogensinde tilbage til medicinen, som var det, der fremkaldte Parkinsonismen. Jeg vil bare fortælle, at Parkinsonismen var værre end både manierne og depressionerne tilsammen.


Her kommer du til menupunktet “Psykiatri”, hvor du kan navigere mellem alt, jeg i årenes løb har skrevet om bipolar affektiv sindslidelse og Aspergers syndrom.

Vil du virkelig vide noget om ECT, skal du læse her hos professor Poul Videbech.

 1. Kenneth
  Kenneth siger:

  Hej Hanne!
  Rigtig forfriskende indlæg – man må respektere hinandens forskelligheder,
  ellers kan et ven- eller ægteskab ikke fungere helt godt efter min mening.

  Min hustru fik i juli 2018 konstateret parkinson-sygdommen, men hos hende
  er den kronisk & progressiv – den bliver kun forværret. Den stillede
  meget store krav til mig som “rask” ægtefælle – men på et tidspunkt må man
  smide håndklædet i ringen, og efter at have insisteret i lang tid, ja, så fik jeg
  gennemtrumfet, at vi fik hjemmepleje, som så er kommet her fast i nu knap 3
  mdr. En anden og rigtig god ting er tilkendelsen af hendes førtidspension pr.
  1. december ’20.

  Venligst,
  Kenneth

  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Hej Kenneth

   Det er jeg glad for, du du synes. Og vi er helt enige!

   Uha – Parkinson har jeg den største respekt for. Jeg ønsker din hustru alt det bedste. Selv havde jeg det sådan, at det ca. halve år med Parkinsonisme (som garanteret er ikke er nær så slemt som “rigtig” Parkinson) nærmest var værre end de værste manier/depressioner.

   Jeg har aldrig prøvet at være pårørende, hverken til en jeg boede sammen med eller til en ven, men jeg kan forestille mig, at det stiller umådeligt store krav. Jeg synes, jeres kommune har været noget sen til at bevilge hjemmeplejen, men det er jo sikkert fordi, I er to og du er rask – så fik du tjansen, og det er faktisk ikke helt rimeligt. Det er dejligt at læse, at din hustru er bevilget førtidspension. Med fremskreden Parkinson har man absolut ingen erhvervsevne tilbage.

   De bedste hilsner
   Hanne