,

Sov med kugledyne fra Protac

Sov med kugledyne fra Protac

Søvnproblemer

Sov med kugledyne fra Protac

Siden 80’erne har jeg haft svært ved at sove, men har så selvfølgelig vænnet mig til det. Da jeg fra kommunen blev bevilget den fantastiske kugledyne, gik det i sig selv, og jeg sov gennem flere år som en baby.

Lov om social service § 112, stk. 1, nr. 1, og 2, fastslår, at kommunen skal yde støtte til hjælpemidler til personer med varigt nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne, når hjælpemidlet i væsentlig grad kan afhjælpe de varige følger af den nedsatte funktionsevne eller i væsentlig grad kan lette den daglige tilværelse i hjemmet. Der findes en principafgørelse fra Ankestyrelsen om bevilling af kugledyner her.

For mig bevirker den, at åndedræt og puls kommer ned i hviletilstand på ingen tid; jeg kommer i det hele taget “ned”, og det er fantastisk. Der slukkes for tankerne, og hele systemet forbereder sig på, at nu skal søvnen indfinde sig. Man taler i løbet af søvnen også om “sanseintegration og sensorisk modulering. “Protacs™ (producentens) egen beskrivelse er her.

Dynen er dyr, så jeg er glad for, at kommunen ville give mig den. Og det gjorde de uden den mindste form for gnidninger vist i 2015. Ergoterapeuten på afdelingen havde skrevet ansøgningen, og jeg skulle bare svare på nogle få supplerende spørgsmål. GLS stod her indenfor en uge. Fornem sagsbehandling.

Duede ikke med psykosen

Da jeg i efteråret fik psykosen, var det som om, kugledynen holdt op med at “virke”. Jeg kunne ikke længere falde til ro. Hjernen galoperede sammen med puls og blodtryk, så jeg fik sovepiller, for skal man komme ud af en psykose (og meget andet) skal man selvfølgelig kunne sove. Søvn har i sig selv en helbredende virkning på mange lidelser og er jo i det hele taget en væsentlig forudsætning for, at vi kan have gode dage, hvor vi befinder os godt, hænge sammen, og være i balance med os selv. Længere perioder uden søvn kan føre til mange alvorlige lidelser.

Og nu har jeg så fået sovepiller alt for længe. Og i realiteten må man spørge, om de ikke for længst er holdt op med at virke?

Et bedre alternativ

Jeg var bekymret, da pilleæsken var tom fredag aften. Skulle jeg vende og dreje mig i timevis? Ville det blive en af de nætter, hvor jeg endte med at se lidt film og og lidt Facebook og sov fire timer. Jeg monitorerer min søvn, så jeg har styr på, hvor ofte det sker, hvis nu nogen skulle spørge.

Jeg prøvede derfor med en meditationsguide, som jeg fik anbefalet på afdelingen, men nu som dengang blev jeg bare irriteret på guiden (ham der taler) og træt af, at jeg til sidst ikke kunne høre, hvad han sagde.

I stedet fandt jeg noget “afslapningsmusik” og det er godt. Det virker simpelthen, da jeg lige havde fundet den helt rette lydstyrke – ikke for højt og ikke for lavt. Jeg ved selvfølgelig ikke, hvor længe jeg lytter, men mit gæt vil være maks 20 minutter. I aftes var jeg spændt, idet det var dagen efter den første arbejdsdag. Første gang jeg skulle levere noget “rigtigt” til en, der kigger med på fremdrift og resultat, hvilket jeg lige skal vænne mig til. Kunne jeg sove efter det? Ja det kunne jeg. Det er helt fantastisk.

Gad vide om det bliver ved sådan?


Her kommer du til menupunktet “Psykiatri”, hvor du kan navigere mellem alt, jeg i årenes løb har skrevet om bipolar affektiv sindslidelse og Aspergers syndrom.

2 Svar
 1. Henny Stewart
  Henny Stewart siger:

  Jeg har lidt blandede erfaringer med afslapningsmusikken. Nogle gange synes jeg, det er rigtig godt, og når jeg så prøver med den samme musik næste gang, virker det ikke. Noget af afslapningsmusikken virker direkte forstyrrende og irriterende, og det var vel næppe meningen?

  Jeg tror, du har ret mht. sovepiller. Får man dem længe nok, bliver man afhængig af dem, men de virker ikke. Man får det bare dårligt, hvis man _ikke_ har fået sin sovepille. Så det er nok bedst at vænne sig af! Mine sovepiller har fået mig til at gå i søvne på det sidste. Det er skræmmende som bare fanden, så jeg er også på afvænning. Man vil jo nødig vågne op til at have brændt huset ned eller kvalt katten!

  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Henny

   Jeg tror simpelthen, der er meget forskel på det der hokus-pokus-musik (som dog virker på mig p.t.) Det jeg hører er på YouTube og hedder: “3,5 hours relaxing sleep music, Delta waves, Study music, zen meditation, Deep sleep, Inner peace”. Den varer 3:39:27. Måske kan du finde den og lide den? Jeg er som sagt begejstret. Du kan da prøve til et lille eftermiddagshvil, hvis du tager den slags, hvilket jeg gør for at køle mit system lidt ned.

   Jeg nåede dertil, at jeg skulle tage to sovepiller for at få bare en lille effekt, og så er den gal! Jeg tror egl., at noget af afhængigheden er en psykisk afhængighed; tankerne om ‘hvad nu hvis jeg ikke kan sove?’ Jeg får så mange tanker om, hvordan den følgende dag så vil blive, og at den kan jeg ikke overskue.

   Kasper (ovl. i Glostrup) udskrev 30 til mig, og jeg lovede kun at bruge dem, hvis det var nødvendigt, så nu har jeg taget en kold tyrker siden lørdag nat, og det er gået godt. 1. aften var jeg træt, fordi jeg havde været ude til frokost, så der tænkte jeg ikke på musikken. Næste aften var jeg nærmest lysvågen, men gik alligevel i sneg til sædvanlig tid og kom så i tanke om musikken, som jeg så har brugt siden. Så indtil videre har jeg holdt mit løfte, og det vil jeg gøre meget for at blive ved med, for jeg har det også meget bedre dagen efter.

   Uha gå i søvne: det har jeg også prøvet men dog uden at det havde med sovepillerne at gøre. Du har ret i, at det er meget skræmmende. Man tænker på, hvad man mon har lavet – udover det med huset og katten.

Der er lukket for kommentarer, da posten er mere end et år gammel.