Når afsender stiller dumme spørgsmål

Når afsender stiller dumme spørgsmål

Mennesker, talemaskiner, chatrobotter og autosvar

Når afsender stiller dumme spørgsmål

Jeg er så træt af at få stillet dumme spørgsmål. Hvorfor forstår/ved afsenderne ikke, at nutidige mennesker har afsøgt diverse muligheder, inden de bruger tid på at kontakte dem pr. e-mail eller telefon? Og hvorfor skal man begynde med at tale med en robot?

youSee er storslemme

Mit fine, nye modem kom i går. Gennem noget tid har det tidligere modem opført sig underligt. Jeg var på nettet og ikke på nettet konstant. Fredag ringede jeg til youSee og talte med en serviceminded og kompetent medarbejder, der kunne se problemet i sine systemer og efter kort tid besluttede at sende et nyt modem. Han kunne lige nå at få det sendt fredag, og det kom med posten i tirsdags. Det var super service.

Jeg fulgte vejledningen, men var nødt til at ringe til youSee allerede ved punkt et, fordi jeg simpelthen ikke kunne dreje skruen med kablet på det gamle modem ud. Det kabel skulle som det første flyttes over på det nye modem.

Når man ringer op:

 • Man mødes af en talemaskine ved navn “youSeefine” eller bare “Josefine” (men jeg gætter på, de har brugt ordspillet, og det er godt set). Her skal man præsentere problemet. Men hun forstår det alligevel ikke, så hun stiller om til et menneske efter at have sikret sig, at jeg allerede har forsøgt at hjælpe mig selv via deres hjemmeside. Selvfølgelig har jeg det. Ellers havde jeg jo ikke ringet!
 • GDPR: De vil gerne optage samtalen “til brug for uddannelse og træning”. Det siger jeg altid “Nej” til. Det må de selv ligge og rode med.
 • Muzakken, mens man venter på et menneske, driver mig til vanvid, men man kan ikke slippe.
 • Har man ikke indtastet sit CPR-nummer og afsluttet med firkant, spørger de: “Må jeg låne dit CPR-nummer?” Jeg plejer at svare: “Ja, hvis jeg får det igen”. Det er et dumt spørgsmål.
 • Endelig kommer der et menneske. Jeg præsenterer problemet en gang mere, hvorpå han spørger: “Er der ikke et nyt kabel med i æsken med det nye modem?”. Det var måske nok urimeligt af mig, men jeg svarede “Nej, for så havde jeg jo ikke ringet”. Den slags er virkelig et dumt spørgsmål.

Han vil sende mig et nyt kabel, og det er selvfølgelig fint bortset fra, at leveringstiden med PostNord er en uge. Jeg spurgte, om jeg – naturligvis mod betaling – kunne få det sendt på en anden måde? Det kunne fx være ekspres med PostNord eller GLS, DAO, Burd eller en af alle de andre, der kan levere fra dag til dag – med Burd til tider samme dag. Det kommer selvfølgelig an på tidspunktet for bestillingen.

Det kunne man ikke. Jeg undrer mig så selvfølgelig over, at den første medarbejder kunne gøre et eller andet, der bevirkede, at jeg havde modemmet allerede tirsdagen efter fredagen – endda med PostNord.

PS: Jeg har fået gang i det nye modem efter at have konsulteret en papegøjetang. Det var nemt, blandt andet fordi modemmet viderestiller til en side, hvor man kan vælge at bruge de tidligere oplysninger om netværksnavn, kode osv. Tryk på knappen, vent nogle minutter til modemmet har fanget alle signaler og alle lamperne lyser konstant. Selv min Synology NAS var på med det samme helt uden udfald. Indtil videre ser det bestemt ud som om, det var løsningen på pinslerne.

P+ engang JØP

Engang hed det Juristernes og økonomernes Pensionskasse (JØP). Det er nu blevet til P+. På et tidspunkt skrev jeg en e-mail til dem, idet jeg ikke kunne finde svaret på hjemmesiden. Et par minutter efter arriverede en standard-e-mail, hvis primære indhold var “Har du set på vores hjemmeside, at bla, bla, bla?”

Endnu en gang: “Ja, jeg har set jeres hjemmeside, den rummede ikke en løsning, og derfor bruger jeg tid på at skrive til jer.” Det hverken skrev eller sagde jeg til dem, men jeg tænkte mit.

Chatrobotter og hjemmesider der kun nødigt vil have kundekontakt

Mange handlende har efterhånden implementeret chatrobotter, der springer op i browserens nederste højre hjørne. Man kan stille sine spørgsmål og muligvis få svar. På nogle hjemmesider er det nemt at stille et spørgsmål, robotten forstår. På andre er det helt umuligt at bruge de termer, robotten kender. Men man er alligevel nødt til at gå igennem det for at få lov at kommunikere med et levende væsen. Det virker til tider som om, firmaerne slet ikke bryder sig om kundekontakt.

En side, hvor det faktisk er velfungerende, er Proshops hjemmeside. Trykker man på “Hjælp” øverst i skærmbilledet, kommer man til denne side. Det positive er, at man hurtigt kan gennemse mulighederne og finder man ikke svaret, er det nemt at se, hvordan man kan komme i telefonisk kontakt med et menneske. Ringer man op, bliver man mødt af venlige medarbejdere, der rent faktisk ved, hvad de sælger – og det er ikke en selvfølge. Det er en af grundene til, at jeg ofte handler hos Proshop.

Proshop bruger Burd til udbringning i københavnsområdet. Det bevirker, at bestiller man inden kl. 22:00 hos Proshop, har man varen næste dag mellem 18:00 og 22:00. Hvor er det positivt at kunne få varerne leveret på et tidspunkt, hvor man faktisk har stor chance for at være hjemme.

Det har altid undret mig, at postvæsenet (uanset navn) bringer pakker ud på tidspunkter, hvor de fleste er på arbejde. Så skal buddet have pakken med tilbage og sende en SMS om, hvor og hvornår man selv skal hente pakken, også selvom den første bestilling lød på “Til dør”. Det er altså lidt Anders And …

Når afsender stiller dumme spørgsmål


Har du kommentarer til artiklen?

Så er jeg glad for at modtage dem i relation til artiklen, dvs. i artiklens kommentarfelt herunder, ikke på Facebook og ikke via Messenger. Jeg svarer dig også relation til artiklen, ikke på Facebook og ikke via Messenger. Det skyldes, at kommentarer og artiklen jo ellers dekobles, og så er din kommentar ikke noget værd i fremtiden. Det er ærgerligt for os begge.

Hvis du ikke tidligere har kommenteret en af mine artikler her på siden, skal din kommentar først godkendes (spamhensyn). Min responstid er under normale omstændigheder meget kort. Herefter vil du stryge lige igennem.

5 Svar
 1. Lone Ebbesen
  Lone Ebbesen siger:

  Jeg kan godt forstå, at Proshop virker OK. Deres ejer(?) eller chef er med i “Løvens hule” (han sidder yderst til venstre set fra seerens vinkel), og han virker både troværdig, kompetent og også sympatisk, hvis det ellers betyder noget her.

  Jeg har også handlet der flere gange og altid med et tilfredsstillende resultat.

  Svar
  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Lone

   Jeg har kun set “Løvens hule” en enkelt gang, så jeg kan ikke genkalde mig ham.

   Ja, jeg har også handlet hos “Proshop” mange gange, og har altid fået fin service. Og de gange, jeg har har måttet returnere en vare, er det også gået fuldkommen gnidningsfrit.

   Svar
 2. Charlotte
  Charlotte siger:

  Det må jo bygge på erfaringen, men jeg bliver også negativt indstillet når jeg, mens jeg venter i telefonkø, afvekslende med irriterende tolvtonemusik bliver gjort opmærksom på deres selvbetjeningsløsning på nettet. Jeg får lyst til at råbe: “Det HAR jeg altså prøvet, det virker ikke der er for ¤%&# derfor, jeg gider hænge i denne her kø!”

  Da jeg er en smule halvdøv, foretrækker jeg kontakt pr. e-post. Men det er ikke meget bedre der. Det værste, synes jeg, er dog, at jeg sender et e-brev og forklarer mit problem med de relevante, vedhæftede skærmdump, og får svar fra A. Det er så ikke et ordentligt svar, så jeg skriver igen og får svar fra B, der spørger om de samme skærmdump, som jeg vedhæftede til A og en anden detalje. Jeg svarer igen og får svar fra C, der mener, at hvis jeg bare betaler for deres produkt, skal det nok gå alt sammen. Nej tak, jeg fandt et andet sted. Altså!

  Der findes firmaer med ordentlig service; jeg oplevede det i går fra et totalt uventet sted. Kompetent, samme medarbejder, og efter den indledende ventetid på fire dage, fik jeg svar på mine e-breve indenfor et kvarter indtil problemet var løst – de har mig fortsat som kunde. Synd bare, at der bliver længere imellem den slags.

  Svar
  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Charlotte

   Det er tydeligt, at vi forstår hinanden (også) her.

   Jeg foretrækker også e-mail-korrespondance, uagtet at jeg hører ganske udmærket; det skyldes i stedet, at jeg godt kan lide at have dokumentation for mine eventuelle trængsler mht. dette eller hint.

   Du har fuldkommen ret angående A, B og C. Den slags kan også få mig op i det røde felt; egl. ved jeg godt, at min “pyt-knap” er for lille og for inaktiv. Jeg bliver bare så uendeligt træt af ineffektivitet i den ellers højt besungne private sektor. Vent til jeg får skrevet min artikel med titlen “Køleskabs-gate” …

   Ja, der bliver længere og længere mellem firmaer, der tager deres kunder seriøst. Det undrer mig meget, og min stille konklusion er, at de har mere end rigeligt med kunder, så de er inderligt ligeglade med, om jeg falder fra eller ej. Hvis jeg har haft en virkelig dårlig oplevelse (ret skal være ret: eller en virkelig god oplevelse), skriver jeg en anmeldelse på Trustpilot, som alle virksomheder har stor respekt for og som flere og flere forbrugere slår op på, før de indgår en aftale med et firma.

   Svar

Trackbacks & Pingbacks

 1. […] efter en at spørge, når jeg er klar over, at jeg ikke selv kan finde det. Det svarer lidt til standardsvarene, efter man har sendt en e-mail “Har du set vores hjemmeside, hvor du kan &#823… Bla, bla. Selvfølgelig har jeg forsøgt at betjene mig selv, før jeg spilder min tid på at sende […]

Skriv en kommentar

Vil du deltage i debatten?

Du er mere end velkommen!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *