,

Legacys forlovelse med MyHeritage

Legacys forlovelse med MyHeritage

Slægtsforskningsprogrammet Legacy er nu gratis

Legacys forlovelse med MyHeritage

Slægtsforskningsprogrammet Legacy er nu kommet i version 10, og der sondres ikke længere mellem gratisversioner og deluxe-versioner. Alt er helt gratis. Sikke nogle flinke folk tænker du måske. Selv hælder jeg til “Alt, der lyder for godt til at være sandt, er nok heller ikke helt sandt”.

Hvilke motiver kan der mon ligge bag, at man nu forærer sin vare væk til mennesker, der nok plejede at kunne finde under 200 kroner til et program, de bruger måske mange, mange timer på dagligt? Kunne man forestille sig, at strategien er, at det på sigt skal bevirke flere betalende MyHeritage-kunder?

Det er ingen nyhed, at Legacy og MyHeritage er ejet af den samme amerikanske kapitalfond. Sådan har det været i i hvert fald et par år. Jeg bryder mig bare ikke om sammenknytningen, fordi jeg anser MyHeritage som en mastodontisk pengemaskine, der ikke har ret meget med seriøs slægtsforskning at gøre. Deres fokus er penge og fx “SmartMatches”, DNA-cirkus og farvelægning af oldemors sommerkjoler fremfor studier af originalt kildemateriale.

Nuvel de har den danske folketælling 1940 i søgbar form, og det er da meget rart, men gratis er det altså ikke, faktisk er det sindssyg dyrt at få adgang, og der er selvfølgelig mange fejl, eftersom det er amerikanere, der har tastet ind, og de har naturligvis vanskeligt ved vores danske tegnsæt. Gad nok vide, hvad timelønnen har været. Har de gjort det gratis, hvorpå MyHeritage høster profitten?

De danske Open Source-projekter siger mig mere

Jeg kan meget bedre lide Open Source-projekterne, der har bevirket, at fx alle de forudgående danske folketællinger fra 1787 (og muligvis nogle af de allerførste fra 1769) er tastet ind på DDD.DDA. Det har været en kraftanstrengelse af rang, hvor utrolig mange mennesker har lagt lige så mange timer i både at taste og læse korrektur. Jeg tror, det har taget 20 år …

I Open Source-projekterne, som der har været mange af i Danmark, beslutter vi i fællesskab at give den en skalle med et eller andet, og så hjælper vi hinanden med at blive færdige, og der er ikke involveret fem flade øre i det.

Der sidder ikke nogle bagved og tjener efterfølgende kassen på det frivillige arbejde. Men det kræver selvfølgelig, at der er nogle, der vil styre og monitorere processen. Det kan fx være Rigsarkivet, for data skal jo i sidste ende også placeres et sted, eller en styregruppe i samarbejde med Rigsarkivet, som den vi havde i forbindelse med digitaliseringen af Nygårds Sedler for mange år siden. Det kørte vanvittigt godt, og jeg var selv en del af styregruppen.

Og øh … hvem siger i øvrigt, at alt skal være søgbart?

At blive en del af et univers

I det hele taget bryder jeg mig bare ikke om at blive spundet ind i virksomheders services, for det er stort set umuligt at slippe ud igen, som jeg fx kender det fra Apple. Har du én gang købt en iPhone, fordi den er af høj kvalitet og holder i mange år, er du en del af deres univers.

Jeg kan bedre lide selv at være “in control”. Jeg bruger ikke hele Google-universet, selvom jeg selvfølgelig godt kan se, at de har mange smarte “gratis” ting. Gratis er i anførselstegn, for prisen er, at de ved alt om mig. Og det er ikke fordi, jeg er konspirationsteoretiker eller foretager mig noget hemmeligt eller interessant. Jeg bryder mig bare ikke om det.

TNG og MyHeritage – og projekter uden arvtagere

Jeg har fået fortalt noget, der var nyt for mig: For nogle år siden var The Next Generation of Genealogy Sitebuilding (TNG) ved at blive opkøbt af MyHeritage, men alle brugerne blev så rasende, at udvikleren Darrin Lythgoe måtte opgive idéen. Forbrugere kan heldigvis stadig gøre en forskel.

Men man kan selvfølgelig spørge, hvad der sker, den dag Darrin bliver en meget gammel mand og ikke kan mere? Hvad skal vi brugere så gøre? Det vil være meget farligt, hvis der ikke er en arvtager til Darrins projekt, som han har drevet siden 2001. I det hele taget er så enorme projekter med så mange brugere alt for sårbare, hvis de drives af enkeltpersoner.

Det minder lidt om, at der faktisk kun er én virkelig hjerne bag den fremragende danske support til Legacy. Hvad gør vi, når Anne Marie bliver en meget gammel dame eller bare ikke gider mere? Jeg har læst, at der er en oversættergruppe, men så vidt jeg kan se på hjemmesiden, er der da ikke nogle af dem, der tager det daglige slæb med brugersupporten. Det er altid Anne Marie, der svarer, og sådan har det været i de 18 år, jeg har brugt Legacy.

Forsøg på dialog med MyHeritage og om at slippe ud af favntaget

Jeg har i et eller to år haft det fulde abonnement på MyHeritage, men har besluttet at stoppe, da der mangler sammenhæng mellem kvalitet og pris.

Firmaet er naturligvis ikke ansvarligt for brugernes data, der i vidt omfang består i, hvad brugerne kopierer fra hinanden uden nogensinde at tjekke en kilde. Men de er ansvarlige for selve systemets virkemåde, fx følgende der er det rene Anders And:

 1. forvrøvlede “justeringer” af søgeparametre, hvor man fx søger på Anne Marie men får vist resultater med Jens og Jørgen
 2. ubrugelige kildeangivelser, fx “Danish Church Books 1576 – 1919”
 3. man søger på fødselsår fx ca. 1750 men får vist resultater, der ligger 100-150 år senere
 4. har brugeren ikke angivet et dødsår for fx en person født i år 1800, vises personen som “private” – dvs. som levende
 5. kvinders navne ændres til deres giftenavne, hvilket er imod alle genealogiske standarder
 6. man bliver konstant ført til siden, hvor de forsøger at sælge en DNA-test
 7. når man indtaster værdier i “Year of Birth” og “Location” og søger, bliver man ført retur og må indtaste værdierne en gang mere.

Jeg har forsøgt en dialog med dem om disse punkter, men det har jeg – selvfølgelig – ikke fået noget ud af. Du kan læse forøget på dialog her (engelsk).

Da jeg angav, at jeg ikke ønskede at forny mit abonnement, blev jeg ringet op tre gange fra tre forskellige danske numre med “gode tilbud”. Nej ellers tak.

Skal jeg skifte program fra Legacy til noget andet?

Jeg har brugt Legacy siden 2006 (så vidt jeg husker), og jeg har været utrolig glad for det og den fine danske support, men denne forlovelse med MyHeritage byder mig så meget imod, så jeg overvejer at skifte program.

Men jeg tøver, for jeg har prøvet at skifte program et par gange før 2006, og det var dengang et meget tidskrævende arbejde at konvertere data. Ikke selve konverteringen men den efterfølgende oprydning. Jeg finder stadig rester af Brothers Keeper, Family Tree Maker (fx forkerte orddelinger) og Win Family. Jeg vil hellere bruge min tid på at læse originale tyske kilder.

Det er også svært at finde et program, der accepterer, at jeg er dansker. Det er ikke så meget det at bruge programmet, det finder jeg nok ud af, det er mere dets “samtale” med TNG. Jeg prøvede i går en testversion af “Family Historian”, og det så fint ud på min PC, og alle de rå data kunne fint eksporteres til TNG, men der gik ged i billedfilernes navne, som jo indeholder danske tegn. Jeg har én gang omdøbt 700 billedfiler, og det var ikke videre morsomt.

Deres support svarer ganske vist, at de understøtter Unicode (det er vist et andet ord for UTF-8), så det er måske bare opsætningen i TNG, der driller? Eller er jeg nu også for evigt forlovet med Legacy og MyHeritage? 😎 


Har du kommentarer til artiklen?

Så er jeg glad for at modtage dem i relation til artiklen, dvs. i artiklens kommentarfelt herunder, ikke på Facebook og ikke via Messenger. Jeg svarer dig også relation til artiklen, ikke på Facebook og ikke via Messenger. Det skyldes, at kommentarer og artiklen jo ellers dekobles, og så er din kommentar ikke noget værd i fremtiden. Det er ærgerligt for os begge.

Hvis du ikke tidligere har kommenteret en af mine artikler her på siden, skal din kommentar først godkendes (spamhensyn). Min responstid er under normale omstændigheder meget kort. Herefter vil du stryge lige igennem.

9 Svar
 1. Jørgen
  Jørgen siger:

  Jeg har lagt mærke til det samme, nemlig at Legacy nu er gratis – og jeg er naturligvis enig i, at der ligger en bagtanke om indtjening bag. At forestille sig MyHeritage skulle være filantropisk er en vanskelig øvelse, omend Danske Slægtsforskere vist nok kvit og frit har fået 42.000 kroner fra MyHeritage.

  P.t. betaler jeg for den næsthøjeste MyHeritage-pakke, men det bliver næppe ved. Jeg bliver til stadighed irriteret over de forslag, man belemres med. Frit fra hukommelsen har jeg erfaret, at en oldefar, hvis far og mor var fra samme sted, dels er barn af dem, dels at moderen var norsk og endelig at begge forældre var fra Norge. Det er jo næsten ikke til at udholde at noget sådant sludder slipper igennem deres system, men det er åbenbart bedre at sende noget til folk uanset kvaliteten af det fremsendte. Hertil kommer mængden af brugerbevirkede fejl og den ofte alt for ukritiske tilgang til slægtsforskning.

  Så det bliver en trist dag, når MyHeritage har overtaget det hele.

  Det er jo ikke godt at vide, hvor udviklingen ender, men det ville være rart om kulturministeren sørgede for et slægtsforskningsprogram, der kunne stilles til rådighed for folk, og som man kunne forvente at bruge uden risiko for opkøb og den slags, men det sker jo nok ikke.

  Svar
  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Jørgen

   Jeg var ikke klar over, at Danske Slægtsforskere har modtaget 42.000 kr. fra MyHeritage. Det kan selvfølgelig være en modydelse for, at Danske Slægtsforskere gør opmærksom på, at hvis man køber via dem, kan man få rabat. Jeg bryder mig ikke om det.

   Det lyder som om dit eksempel med nordmændene stammer fra brugerdata, som MyHeritage da ikke er ansvarlige for, de er jo kun ansvarlige for systemet. Har jeg misforstået noget?

   Ja, det bliver trist, når MyHeritage for alvor sidder på det hele.

   Næh, skatteborgerne vil nok hellere have noget andet for pengene end et offentligt udviklet og ejet slægtsforskningsprogram, men idéen er da egl. meget god. De vil nok hellere have et velfungerende og fejlfrit ejendomsvurderingsdatasystem (jfr. den næste artikel senere i dag).

   Svar
   • Jørgen
    Jørgen siger:

    Jeg er enig i at MyH ikke kan være ansvarlig for brugerdata, men det forekommer mig meget mærkeligt at forbrugere skulle have lavet de kombinationer jeg omtalte medmindre de har fået nogle forslag til matches fra MyH og derefter ukritisk har gjort dem til en del af deres slægtstræ. På tilsvarende vis er det mærkeligt at se at nævnte oldefar nogle steder har dobbelt så mange børn end han i virkelighedens verden havde – og det endda med yderligere en norsk hustru som han ikke har haft. Så nogle navne ligner åbenbart hinanden så meget at disse besynderlige kombinationer opstår. Netop disse tåbeligheder burde systemet hindre fremfor at fremme.

    Jeg tror naturligvis heller ikke på et statsdrevet slægtsprogram.

    Har du i øvrigt set om du kan finde “psykopatens” konfirmation, var det vist, via link-lives.dk?

    Svar
    • Stegemüller
     Stegemüller siger:

     @ Jørgen

     Jeg tiltror nu MyHeritage-brugere hvad som helst, når man fx nemt støder på træer med mere end 1,4 mio. individer, men du er jo – som vi flere gange har konstateret – et pænere og venligere menneske end mig.

     Næh jeg har ikke ledt efter psykopaten i Link-Lives. Jeg bruger det ikke. Det skyldes, at jeg simpelthen ikke kan se idéen i det. Der er jo ingen nye data. Det er derimod genbrug af data fra folketællingerne, som vi allerede har på dda. Det har jeg skrevet om her: https://stegemueller.dk/hvad-er-magien-bag-link-lives/ Men det kan selvfølgelig være, jeg har misforstået et eller andet. Men nu du siger det, vil jeg da give det et forsøg.

     Chancen er nu nok ringe, og det skyldes: psykopaten er født 1929 – og når Link Lives er genbrug af indtastede folketællinger fra DDA, som højst findes til 1916 (indtastningerne blev stoppet grundet GDPR (Gætte Per), er det en umulighed.

     Opdatering: “Din søgning gav ingen resultater.”

     Svar
  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ John

   Velkommen til. Tak for din kommentar, der lige skulle godkendes først, da du ikke tidligere har kommenteret her (spam-hensyn). Fra nu af vil du stryge lige igennem.

   Mange tak – jeg er glad for, at du er enig. Jeg tror faktisk, at rigtig mange brugere er rigtig trætte af MyHeritage, deres vanvittige priser og elendige support. Men når man først er suget ind i møllen, er det svært at slippe ud igen.

   Svar

Trackbacks & Pingbacks

 1. […] Jeg har selv brugt Legacy i mange år og været glad for både programmet og den fine support. Nu overvejer jeg i stedet at skifte til Family Historian, da jeg ikke bryder mig om Legacys forlovelse med MyHeritage. […]

 2. […] Family Historian har mange TNG-brugere, og det tiltaler mig i høj grad. Jeg bruger ikke DNA, rapporter og alle de fine ting, man kan generere både i Legacy og Family Historian: Jeg er interesseret i rå data på min PC, som jeg kan eksportere til TNG. Det kan man også fint gøre fra Legacy, men deres forlovelse med MyHeritage byder mig meget imod. […]

 3. […] Du kan evt. læse om baggrunden for, at jeg overvejer at skifte fra Legacy til Family Historian i de…. […]

Skriv en kommentar

Vil du deltage i debatten?

Du er mere end velkommen!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *