,

Jeg en ‘Kirkefremmed’

Jeg har læst mig til – på Internettet naturligvis, at vi undrende hedninge med et meget bedre ordvalg kaldes ‘Kirkefremmede’ – og det er rigtigt; vi er fremmede overfor kirken og dens traditioner, ritualer, metoder og fremgangsmåder.

Med et kik på Langfredag aftens TV-program kan jeg ikke lade være med at tænke, at der måske en grund til, at vi er så mange, der er kirkefremmede. Hvad viser dumme-kanalerne langfredag? Måske en af kirkeårets væsentligste dage? Der er (ved Gud) X-faktor og Anders And, og sikkert lignende ‘stupiditeter’ ovre på den kanal, som jeg er alt for snobbet til så meget som at kaste et blik på programmet for.

Hvor får det moderne menneske sine umiddelbare indtryk, af hvad der er vigtigt, fra?

Rigtigt gættet min ven – fra TV! Vil man markedsføre kirken for alvor, må man afsted til det æterbårne (og i 2009 digitaliserede) medie og husalter. Men men… Kristeligt Dagblad (jeg har en 30 dages prøvetur!) havde forleden en række refleksioner over den lidet kristne TV-påske. Et interview med programchefen afslører det hele: Der skal sendes for de brede segmenter, vist nok de rød-blå-grøn-lilla-hvide, for det er jo public service, seertallene afgør det hele, og så kan vi da ikke sende TV om alt det, der er baggrunden for vores kultur! Forstå det hvem der kan, for det giver ikke mening. Skal public service være fordummende? public service ikke værne om det, der danner baggrunden for de flestes livsanskuelse?

Selv om jeg ikke ved ret meget om kirken, har jeg dog allerede fattet (men jeg er også ‘på den rigtige side af kvik’), at vores samfund bygger på den kristne tro og kirke! De fleste deltager i dette samfund – hvorfor er det så ikke public service, at bringe udsendelser herom?

Er det bare fordi ‘public service’ slet ikke betyder ‘public’ service? Er vi semantisk gået helt galt i byen? Betyder public service attter og atter og altid en evig leflen for den laveste fællesnævner? I det lys forstår jeg det store antal af ‘kirkefremmede’!

I onsdags sad jeg med kolleger i kantinen til frokost; vi talte om, hvad vi hver især skulle de kommende dage. En vis herre fór i mig, og jeg spurgte dem “Skal I i kirke?”. De så på mig, som om jeg var lidt skør, og det er jeg måske også, og medierne bærer ved til dette bål.

10 Svar
 1. Stegemüller
  Stegemüller siger:

  Hej Leif

  Det har været festlige lørdag eftermiddage i din barndom med Blåvand Radio 🙂

  I primetime på de to hovedkanaler er det flad underholdning, eller boligprogrammer, eller “opdrag dine bøn – for begyndere”. Der var lige en overgang hvor “Dokumentaren” fik lov at snige sig ind om onsdagen, men det forsvandt desværre hurtigt igen.

  Hurra for DR2. Jeg havde en dejlig tema-aften i går om musikalske børn og en film om børn i East Harlem, der fik chancen for at lære at spille violin. Skøn film.

  Men tilbage til sagens kerne: Det undrer mig stadig, at kirkestoffet fylder meget lidt i en tid som påsken. Der kunne laves meget spændende formidling af fundamentet for vores kultur – og man kunne bare sætte 15 minutter af, som fx her med den tidligere sognepræst Arne Ørtved i min barndomsby Brande:
  http://www.tv2regionerne.dk/?id=415392&r=6

 2. Simon Wedege
  Simon Wedege siger:

  Der er nok om kirken på DR, med DR Kirken og søndags gudstjeneste.

  Jeg er helt uenig i at samfundet stadig er baseret på kirken og den kristne tro. Vi er ved at bevæge os godt væk fra den og det skal vi blive ved med. Kristendommen er kun med til at sløve udviklingen ned.

 3. Leif Sepstrup
  Leif Sepstrup siger:

  Hej igen.

  Nu er DR kommet i skudlinien i denne blog, men det drejer sig ikke om et enten eller, men et både og. Her holder jeg med Hanne i at det efterhånden drejer sig om flad underholdning
  Radio Merkur husker jeg udmærket af omtale. Desværre kunne vi ikke modtage signalerne i vores del af landet. I stedet lyttede vi til Radio Luxembourg og Blåvand Radio. Den første med ”fed” musik, og den sidste med online familie dramaer lige ud af højtalerne. For dem som ikke kender til Radio Merkur, var det den som gav DR baghjul, og som blev startskuddet til DR P3 med ”Jørgen Mylle” i programmet ”Efter skoletid”.

  Hilsen
  Leif

 4. Stegemüller
  Stegemüller siger:

  Hvad Søren –
  Hej Ellen

  Velkommen og tak for din kommentar.

  Jeg så også J. Møllehave nytårsaften og synes er ‘helt kanon’. Jeg har også læst de fleste af hans bøger, og har været optaget af hans arbejds som fængselspræst, fordi det på en måde berører den del af mit eget oprindelige fag, som jeg fandt mest interessant.

  Nej – jeg kender godt nok ikke DR-kirken, men nu vil jeg da holde lidt øje med det. Tak for linket.

  Nu kan jeg så se, at DR sender påskehøjmesse fra Viborg i morgen, men det er da også det første denne påske, så vidt jeg ved.

  Hilsen
  Hanne

 5. Ellen Nissen
  Ellen Nissen siger:

  Hej Hanne

  Jeg har fulgt med på din blog siden starten, men er ikke indtil nu kommet med et ”pip” i den. Her var der lige en anledning til det, for jeg synes ikke det står helt så dårligt til med kirkedækningen på DR som du giver udtryk for.

  Kender du til DR Kirken? http://www.dr.dk/DR1/drKirken/index.htm
  Når jeg husker det har jeg af og til tændt for tv og ser med. Specielt kan jeg huske Johannes Møllehaves prædiken nytårsaften, og en anden favorit var Lars Tjalve, som prædikede sidste år, men det var måske fordi han også bevæger sig i FDF kredse, og jeg er selv vokset op med FDF pga. min fars engagement i det, så det var ligesom at være ”hjemme”, når man så den flok blå FDF’ere der sad i kirken.

  Med venlig hilsen
  Ellen Nissen

 6. Gert Larsen
  Gert Larsen siger:

  Kære Hanne,

  Ja, man må spørge DR om, hvorfor konkurrence er så vigtig for ikke at falde i søvn.

  Var der ikke også engang hvor Radio Merkur måtte sende ude fra Øresund, før det gik op for DR, at det der langhårede negermusik, man kaldte Rock’n Roll var kommer for at blive? Først da erkendte DR at Elvis ikke var et hårprodukt 🙂

  Gert.

 7. Stegemüller
  Stegemüller siger:

  Kære Gert

  Ja du har ret i, at det var trist og brunt i 70’erne! Jeg kan godt huske det.

  TV2 – jeg har da hørt om det, men det er altså under mit niveau. Og i går satte jeg mig ned for at se X-faktor, når nu alle talte om det, kunne det da være, det var godt. Jeg må tilstå, at jeg faldt i søvn.

  Nu har jeg meget svært ved at se konkurrenceelementet mellem to parter, der ikke tilbyder et valg, fordi det er lige dårligt. Jeg har kun den fordel på dette konkurrenceplagede marked, at jeg kan vælge det mindst ringe.

  Og som undrende hedning er det vel tilladt at undre sig (også) over, at der ikke er fem minutter om den højtid, der måske er en af kirkeårets største?

  Kh
  Hanne

  PS – jeg vender tilbage ad Lomborg!! 🙂

 8. Stegemüller
  Stegemüller siger:

  Tak skal du have! Jeg synes også selv det blev en god post. Af og til må den spidse pen frem, hvis man ikke bare skal fremstå som “Laila Lalleglad”.

  Jeg er helt enig med dig i, at TV i påsken ikke er ringere end de øvrige dage.

  Generelt synes jeg ellers, der er meget godt i TV, men jeg tænder jo også kun, når jeg på forhånd ved, der er noget jeg vil se. Jeg synes bare, det er slående, at der ikke er én eneste kirke-udsendelse i den største (?) højtid, vi har.

  “Syng en sang og bliv sendt hjem” ti-hi 🙂

 9. Gert Larsen
  Gert Larsen siger:

  Kære Hanne,

  For en gangs skyld kan jeg ikke være mere uenig med dig.

  Længe leve TV2, hvis navn ikke må figurere på din blog (sorry), der bragte os ud af TVs middelalder. Hvem huske ikke da vi sad i halvfjersernes mørke, brune stuer og så Kirkeligt Forum og Horisont. Livet var trist og alvorligt. Det var public service uden konkurrence, styret af den forstokkede og fundamentalistiske Kristlige Lyttere og Fjernseeres Forening. Lad en hedning udtrykke et: Vorherre bevares!

  TV2 viste det folk vil have, og tvang DR ud af vanetænkning og fagforeningsdikatur. Og takket være konkurrencen kan vi nu vælge andet end 50 minutters Ironside hver lørdag.

  Ligesom du foretrækker jeg stadig TV-avisen, elsker DR2 osv., men uden underholdning – og dermed mange seere – går det ikke.

  Iøvrigt har jeg herlige 1½ time i selskab med X-faktor hver fredag.

  Kh
  Gert.

 10. Leif Sepstrup
  Leif Sepstrup siger:

  Hej Hanne.

  Så har du ramt plet igen.

  Hvad med arbejde som fast skribent på Hvidovre Ugeavis? Her kunne du som en anden Johannes Møllehave ruske lidt op i den søvnige menighed.

  Kirkefremmed er et godt ord, som er mere rummende en hedning. En hedning er en person fra de varme lande med kyllingen ben i næsen. Nu kan man skyde skylden på samfundet, men midt i tresserne blev meget
  opdragelse vendt direkte imod kirken. At folkekirken så var temmelig sej til at få vendt skuden er en anden sag, men vi kende tempoet når alle tilhører + lidt over 65.

  Vores vestjyske TV2 (Midtvest) Har altid programmer der har relation til de kirkelige højtider (Direktøren er tidligere præst). Her i aften var der et portræt af og om en døende patient på Anker Fjord Hospice.
  Det var rigtig flot lavet, men det var vis ikke beregnet på det brede publikum.

  TV er det samme “bras” sådan en påske, som det er hver fredag/lørdag året rundt. Det er ikke bare her til lands, men udenlandske kanaler viser de samme programmer de samme dage (“Dans på tynd is”, “Syng en sang og bliv sendt hjem”). Hvis endeligt de sender noget er det langt over børn og ældres sengetid

  Med venlig hilsen
  Leif Sepstrup

Der er lukket for kommentarer, da posten er mere end et år gammel.