En dejlig dag på arkivet

Min vens far vil så gerne i gang med at slægtsforske. Det skyldes muligvis, at hans far døde en voldsom død på en bænk på Nørrebro i København – vist nok i 1940’erne. Den slags sætter jo gang i fantasien. Men for at det nu ikke skal blive det rene fantasi og pure opspind, hjalp jeg for en del år siden min ven med at finde frem til det medicolegale ligsyn på hans farfar. Det var spændende læsning. Men så var min vens tid ikke til mere. Med små børn og ægteskab er det heller ikke lige slægtsforskning, der er mest tid til. Det er jo knap så sexet som astronomi, solformørkelser og fotografering må selv jeg indrømme.

Men nu er det så min vens far, der vil i gang. Efter flere tilløb lykkedes det os at mødes på LAK i dag. Jeg kunne mærke på ham, at han var rigtig spændt – og hvor jeg dog husker det fra mig selv; man er spændt på, om man kan finde ud af metoden, og på om man overhovedet kan finde noget i alle de mange dejlige kirkebøger. Min vens far ville nok formulere det lidt anderledes, men jeg tror, det er sådan, han havde det.

Hjemmefra huskede jeg mig selv på at gøre alting meget langsomt, og at forklare metoden stille og roligt. Når man er 70+ er der ikke noget, der er “du skal bare…” på et felt, hvor man ikke har erfaring. Jeg havde også besluttet mig for, at han skulle have noget med hjem. Hvis man går fra arkivet den allerførste gang uden et eneste fund, synes man ikke slægtsforskning er sjovt, og så har man måske ikke lyst til at komme igen.

Så vi gjorde alting stille og roligt! En lille introduktion til arkivet, til “hvordan finder man rundet i en kirkebog?”, hvad ser du på film, og hvad kan du se på mikrokort. Således bevæbnet og med hans egen dåbsattest fra Filips Sogn, gik vi i gang. Og jeg skal love for, at der var bid! Han fandt faktisk både sig selv, sin fars død, sin mors død, sin farfars dåb, og oldefaderen i en folketælling 1890. Det er sørme en interessant familie: Fyn, Snerese i Baarse herred og København. Der er meget at rode i!

Her er den interessante folketælling 1890 fra Snesere Sogn, Bårse Herred, Præstø Amt – som jeg ikke helt tror, han helt forstod værdien af:

Peder Jakob Larsen, 42, Gift, Husmand, Tegstrup Sogn, Fyn, Husfader
Frederikke Larsen, 29, Gift, Roholte Sogn, Husmoder
Lars Peter Larsen, 6, Ugift, Roholte Sogn, Barn
Marie Larsen, 5, Ugift, Snesere Sogn, Barn
Sara Dorthes [ Betulia]Luttemilla Larsen, 1, Ugift, Snesere Sogn, Barn

Jeg fik også sat ham i gang med mikrokortene på filmlæsesalen – og han fedtede nøjagtig lige så meget rundt i dem, som jeg selv gjorde første gang. Kørte rundt på må og få med den stakkels slæde. Jeg kan godt huske det. Det var simpelt hen enormt svært de første par gange – jeg sad nøjagtigt ligesådan, og følte at det kunne jeg overhovedet ikke styre.

Han skal nok komme efter det den gamle. Bare han dog var lidt tryggere med sin computer, for så kunne han jo arbejde videre hjemme. Men det er for svært for ham, for “den gør hele tiden noget af sig selv” Han ville kunne komme rigtig langt med folketællinger og Arkivalieronline. Men jeg tror, at den første tid må gå med de fysiske kirkebøger. De er da til at bladre i, og det er til at finde ud af. Han er en tålmodig mand, for han læste københavnske døde i timevis uden at finde sin farmor…

Jeg fandt også lidt til mig selv. Sådan småting, der havde drillet mig i årevis, som det var rart at få på plads. Men koncentrationen var selvfølgelig på min “elev” – og jeg håber virkelig, han nu har mod på at gå videre selv.