,

Illustrationer

Alice Sachse, der er medlem af projektgruppen, har lavet påklædningsdukker til vores nye website om de kriminelle, der går i luften ca. den 1. februar i år. Det var ikke noget, vi bad hende om, hun havde fået idéen af sig selv. Vi ville slet ikke have fået idéen selv. Dukkerne skal bruges som illustrationer af de dømte, fra en tid, hvor der selvfølgelig ikke var billeder. Vi vil så gerne have billeder på hele sitet, da webben også er et billedmedie, og vi skal bruge illustrationer på alle siderne. Det kan være svært at finde noget, der er ikke er beskyttet af reglerne om ophavsret, som vi gør meget ud af ikke at krænke. Mette Broberg har skrevet en meget fin artikel om ophavsret beregnet for slægtsforskere.

Dukkerne er lavet sådan: Alice købte et ark påklædningsdukker, der hedder “Danske Folkedragter”, lavet af Dorte Meiling Nielsen. Hun fandt dem på nettet. De sælges vist på Næstved Museum og andre steder. Arket er til dels er en tro kopi af billeder i bogen “Folkedragter, Landboliv i fællesskabets tid” af Minna Kragelund. Så har hun kopieret arket i sort/hvid. Derefter har hun klippet og klistret og indrettet dem, så de passede på det tøj, hun havde brug for, og desuden har hun tegnet lidt nyt tøj. Derefter lagde hun farve på med tuscher. Illustrationen er en perfekt beskrivelse af de dømte den dag, de oversendes fra arresten i Hjørring til Viborg Tugthus. Vi kender deres påklædning fra et bilag til en af dommene. Resultatet er dette:

Alice har tillige sendt hver af personerne enkeltvis, så der er illustrationer på hver af personernes sider. I dag har jeg brugt tid på at lægge et kanvas uden om hvert billede, for at få en billedkasse fyldt ud med en baggrundsfarve. Oprindeligt havde jeg lagt dem ind med hvid baggrund, men det var for grimt og det lykkedes at skabe et bedre resultat. Vores site skal være 100 pct. gennemarbejdet, og der skal være tænkt på hver en detalje så godt, som det overhovedet kan lade sig gøre.

For at få illustrationer til offeret, der havde mange fine hvergarnskjoler (hvergarn er spundet af hør og bomuld) kontaktede vi Nationalmuseet for at få lov til at bruge et billede fra deres site. Tilladelsen kom på kun to dage, og jeg tror faktisk, de blev overraskede over overhovedet at blive spurgt. Men nu har vi tilladelsen og kan bruge billedet med god samvittighed. Det er det tætteste vi kan komme en illustration til offeret Ane Marie Pedersdatter, for billedet forestiller en landbokone omkring 1840. Vores Ane Marie var landbokone i Nordjylland indtil 1850, hvor hun blev kvalt.

11 Svar
    • Stegemüller
      Stegemüller siger:

      @ Jørgen

      Vi glæder os også meget til at præsentere vores arbejde. Jeg håber, det kan blive på lørdag den 1. februar, men er lidt usikker på, om vi kan blive helt klar, for pludselig kan vi se, at der mangler nogle originale arkivalier inde i en billedserie. Det er super cool, at vi også viser de originale arkivalier på hjemmesiden, så kan andre kigge os i kortene.

  1. Fruen i Midten
    Fruen i Midten siger:

    Sjov ide med påklædningsdukkerne. I er da også ret heldige, at de dømtes påklædning er beskrevet så nøjagtigt, eller var det normal praksis dengang??

    • Stegemüller
      Stegemüller siger:

      @ Fruen i Midten

      Ja Alice’ idé med påklædningsdukkerne er genial og jeg blev simpelthen så begejstret, da jeg så dem første gang. Alice er meget kreativ. Jeg tror, at det var normalt, at de dømte dengang blev beskrevet i retssagerne, og i hvert fald er de ret indgående beskrevet i fængslernes stambøger = fangeprotokoller.

  2. Kisser
    Kisser siger:

    Jeg kan også kun gentage: IMPONErendE.
    I mange sammenhænge ligger der oftest et meget, meget stort arbejde bag enkelheden, som beskueren slet ikke er klar over.

    • Stegemüller
      Stegemüller siger:

      @ Kisser

      Tak skal du have. Vi stræber efter det enkle, for vores hjemmeside skal have en høj grad af brugervenlighed, og folk skal have lyst til at læse det, vi har lavet. Vores målgruppe er slægts- og lokalhistorikere men også meget gerne en hel masse andre ‘normale’ mennesker.

  3. Rejen
    Rejen siger:

    Som andre synes jeg også det er imponerende, og man tænker jo egentlig ikke over hvor meget arbejde der i at lave en website. God idé med påklædningsdukkerne ;-D

    • Stegemüller
      Stegemüller siger:

      @ Rejen

      Jeg har også tænkt lidt over arbejdet med at lave et website. Sædvanligvis bygger man det jo op over flere år, får nye idéer, lægger lidt til osv. og så føles det ikke som et stort arbejde. I dette projekt laver vi jo det hele færdig til en bestemt dato, og så er det, det føles lidt overvældende.

  4. Stegemüller
    Stegemüller siger:

    @ Rasmine

    Tak – det glæder mig meget, at du kan lide det du finder, og vi glæder os meget til at komme online – forhåbentlig på lørdag. Sitet er skabt af mange forskellige mennesker, og vi er glade for enhver, der har bidraget.

    Det er en dejlig kjole – ingen tvivl om det. Jeg er sikker på, at Ane Marie Pedersdatter har følt sig godt tilpas i den. Mon ikke du et eller andet sted på nettet kan finde et snitmønster til den. Hvis det ikke lykkes for dig skal jeg gerne formidle kontakten til Nationalmuseet, der måske kan ligge inde med nogle snitmønstre,

  5. Inge
    Inge siger:

    Spændende og god ide at lave pålædningsdukker. I gør virkelig meget ud af, at få alle detaljer på plads. Det er flot.

    • Stegemüller
      Stegemüller siger:

      @ Inge

      Det glæder mig, at du kan lide det. Alice’ idé er intet mindre end genial, for det er så vigtigt at have illustrationer på et website. Vi glæder os meget til at komme online. Jeg håber, det kan ske på lørdag.

Der er lukket for kommentarer, da posten er mere end et år gammel.