,

Pressemeddelelse

Et nyt website www.kriminalhistorie.dk er netop gået i luften.

Vi fortæller historierne om samfundets udskud – dem, der ellers ikke er nogen, der fortæller om.  Alle har krav på at få deres historie fortalt, også dem på samfundets bund. Vi har forsøgt at vende hver en sten i de sager, vi har kigget på.

Sitet henvender sig til alle, som har interesse i en historisk indsigt i vore forfædres liv og ikke mindst, hvordan selv små forbrydere får en meget hård straf set med nutidens øjne.

Som navnet antyder, er det især personer med en kriminel fortid, der bliver fremhævet.

Udgangspunktet er en række personer, som af en eller anden grund er blevet idømt en straf på minimum 16 års ophold i Horsens tugthus i sidste halvdel af  1800-tallet.

Vi forsøger at fortælle små historier ud fra et meget omfattende arkivmateriale, som findes på netop dette område. Når man dykker ned i de enkelte sager, åbner der sig en myriade af oplysninger, personbeskrivelser, medsammensvorne og familierelationer. Den del har vi arbejdet meget med.

Alle de indsamlede oplysninger er gjort tilgængelige på det nye site, og det fundne materialer er scannet/affotograferet og transskriberet. Desuden er der lavet en række små slægtstavler, så man kan danne sig et overblik over de enkeltes familier.

De første historier handler om en hønse- og kalkuntyv fra De Vestindiske Øer og en omfattende mordsag fra Vrensted i det gamle Hjørring amt. De næste historier er på vej og omhandler bl.a. fange nr. 1 i det nybyggede Horsens Tugthus i 1853.

Med venlig hilsen

Stegemüller, København, tlf. 22 81 17 31, mail: [email protected]

Leif Sepstrup, Herning, tlf. 20 89 86 80, mail: [email protected]

20 Svar
 1. Jørgen
  Jørgen siger:

  Det er sandelig fint hvad I har præsteret. Jeg har lige bladret lidt og glæder mig til at læse historierne og mærke suset fra gamle dages retsmaskineri og hvad der ellers suser.

  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Jørgen

   Tak, det glæder mig, at du kan lide vores resultater. Det er super, at du vil læse lidt med. Der er masser af læsestof, men man kan jo vælge til og fra.

 2. Rejen
  Rejen siger:

  stort tillykke med siden, har lagt den under favoritter, men går ud fra at du også gør opmærksom på den ind imellem. Glæder mig til at læse historierne. Fortsat god fornøjelse med siden. ;-D

  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Rejen

   Tak skal du have – det er altid dejligt at være i nogens favoritter. Du kan tro, jeg vil gøre reklame for siden, når vi har nye historier.

 3. Pia
  Pia siger:

  Er fantastisk flot stykke arbejde. Jeg har læst lidt og skæmmet resten. Det kan I godt være stolte af. Jeg selv har brugt det meste af dagen på at hjælpe vores Lokalhistoriske Arkiv, med at sætte navne og meget andet på billeder. Sjovt og tidskrævende men guld værd for arkivet, som allerede har takket for det de har fået ind i dag.

  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Pia

   Tak Pia, vi er såmænd også selv helt godt tilfredse (det er vist en underdrivelse). Kom tilbage en dag du har tid og læs lidt mere, for der er virkelig meget at læse. Vi udbygger løbende siden med nye historier.

   Hvor er det bare godt, at du har hjulpet jeres lokalhistoriske arkiv. Det er jo guld for dem nu og for eftertiden. Der er alt for mange billeder, som ingen kan sætte navne på, og det er rigtig ærgerligt.

 4. Stegemüller
  Stegemüller siger:

  @ Ellen

  For pokker da – du er jo verdens bedste. Tusind tak. Vi tager med kyshånd imod dit tilbud, og vi skal nok sikre en god tidsplan op mod næste deadline således at alle der arbejder med projektet får ordentlige vilkår.

 5. Stegemüller
  Stegemüller siger:

  @ Ellen

  Tak Ellen – det har bestemt ikke kedet os. Det har været utrolig spændende, udfordrende og lærerigt. Hele projektgruppen har bare fungeret forbilledligt, for vi har trukket på samme hammel. Vi har haft travlt her til sidst, for vi satte en deadline til idag, lørdag er sådan en god dag at gå ud på de sociale medier med en nyhed. Vi syntes ellers, vi var klar, men alligevel opdager man ting i sidste øjeblik. Til de næste historier vil vi lægge lidt klarere tidsplaner.

  Tusind tak for rettelsen. Jeg har straks rettet det. Det er utroligt, som man bliver blind på det, man selv laver. I næste omgang skal vi have en korrekturlæser tilknyttet, hvis vi kan finde en der har lyst. Jeg synes ellers, jeg er ganske ferm, men jeg har alligevel overset mange ting.

  • Ellen
   Ellen siger:

   Jeg melder mig frivilligt, hvis I mener jeg kan bruges – man kan simpelthen ikke læse korrektur på sig selv … man ved jo hvad der skal stå. Jeg opdager SÅ mange fejl efter udgivelse af mine indlæg -plus dem, andre opdager 😉

 6. Ellen
  Ellen siger:

  Stort og flot arbejde, men jeg har ikke indtryk af, at det ligefrem har kedet jer at lave 😉
  (Der mangler et ‘n’ i ‘København’ på siden ‘Om os’, hvor du omtaler dig selv). Jeg har naturligvis ikke korrekturlæst ellers, men det sprang mig lige i øjnene, og jeg ved, at du vil ærgre dig, når du selv opdager det om kort tid 🙂 )

 7. Stegemüller
  Stegemüller siger:

  @ Eric

  Det glæder os meget, at der nogen, der læser med – vi vil jo gerne ud over rampen, men vores fortællinger. Vi har arbejdet intensivt, men vi har også lært en masse og brugernes respons er det hele værd.

  Super at du synes om selve siden og dens læsbarhed. Det er bare så vigtigt.

 8. Eric
  Eric siger:

  Rigtig spændende. Jeg har læst den første historie om Simmonds og ser frem til at læse videre. Det er et kæmpearbejde, I har gang i – respekt! Siden tager sig også godt ud og er behagelig at læse.

 9. kisser
  kisser siger:

  Det er vildt spændende læsning. Jeg har dog kun nået at læse om Albert Simmonds.
  Det er en meget lækker og læsevenlig side.
  Stort til lykke med den og debuten.
  Glæder mig til at følge den.
  Har krydset i “like til Facebook”.
  Kan sige lige som Eric: respekt 🙂

  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Kisser

   Tak Kisser! Super med din gode tilbagemelding. Det er så dejligt, at I finder siden læsevenlig, for det er noget af det, vi har lagt meget vægt på: roligt uden dog at være kedeligt. Ikke noget, der hopper og danser her. Historierne skal kunne bære sitet i sig selv – ikke alt muligt web-gejl.

  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Pia

   Velkommen til mit site.
   Vi ønsker dig god læselyst, for der er masser af læsestof. Spørg endelig hvis der er noget, du er i tvivl om.

Der er lukket for kommentarer, da posten er mere end et år gammel.