, ,

Grundtvig

Indholdsfortegnelse

Mystisk

Jeg har en ven, der har det rigtig svært. Hans liv er væltet, og alt er gået galt. Han er kommet ind i den mølle, hvor én ting går galt, og det medfører, at det næste også går galt og så videre. Så ruller rouletten. Fx har han om kort tid ikke en adresse, og har han ikke en adresse, kan han ikke se sin seksårige søn.

Han har derfor spurgt, om han må have sin adresse hos mig. Han skal på ingen måde bo hos mig. Jeg har lagt kortene på bordet over for kommunen, og så må vi se, hvad de svarer. Jeg er måske lidt vel velgørende og naiv; jeg vil gerne hjælpe en ven i nød, men det skal ikke gå ud over mig selv.

I nat ringede han kl. 04:45 og havde fået en “åbenbaring” mht. sin fortid. Det vil jeg ganske enkelt ikke finde mig i, uanset om jeg skal op og på arbejde eller ej. Det har jeg skrevet til ham, og nu må jeg så se, hvad/om han svarer. Jeg er naiv og godtroende, men der går grænsen altså! Faktisk er jeg rasende.

GrundtvigGrundtvig

Jeg synes, Grundtvig er svær at tage ind, men det går langsomt op for mig, at mange af de smukkeste salmer udgik fra hans hånd. Han har skrevet ca. halvdelen af salmebogen.

Han var stærkt bipolar og skrev formentlig sin smukkeste musik i manierne, mens han var præst ved bl.a. Vartov Kirke. En af dem er “Julen har englelyd”, som er min yndlingsjulesalme. Jeg har jo et sygeligt savn efter min far, det er 45 år siden, han døde, og han elskede også netop den salme. Den spilles ikke så ofte, og den kan være vanskelig at synge, men lægger man mærke til teksten, løfter den en op på et højere niveau!

Lige p.t. lytter jeg blandt andet til den og til “Er lyset for de lærde blot?”.

Sidstnævnte giver mening for min oldefar og morfar, der tog på Rødding Højskole, den første folkehøjskole og lod de fem eller seks stude passe af andre, mens de selv uddannede sig. De kom fra små kår på den jyske hede (Skærlund i Brande Sogn, Nørvang Herred), men de havde modet til at komme videre. Min morfar investerede (for stort) i landbrugsmaskiner og gik på tvangsauktion i 1925, hvor han var 26 år gammel. Han ville mekanisere sit landbrug, men det ville kreditorerne ikke.

Billedet herunder forestiller min morfar på en “aflægger”, der blev brugt til at samle negene efter høsten. Jeg holder meget af billedet og kalder det “Morfar høster”.

Og nu går turen til den sidste dag i Folkekirkens Nødhjælp…

Grundtvig

 

4 Svar
 1. Mads Bech Madsen
  Mads Bech Madsen siger:

  Kære Hanne
  Din vej i livet er indimellem belagt med sten. Men hvor er det dog berigende at læse dine menneskelige og oprigtige blogs. Tak for dem.
  Ang. registrering af postadresse. Jeg ville være meget forsigtig i din situation. Som formand for vores andelsboligforening har jeg ikke erfaring for at du slipper økonomisk uberørt .. så at sige. Din overførselsindkomst vil være afhængig af hvad postregistranten løbende opgiver af oplysninger til det offentlige.
  Vedkommende kan gå til folkeregistret og registrere som som “ingen adresse”. Der vil så blive kigget på hvor han i den sidste tid har overnattet.
  Hvis du lykkes i at få et tilsagn fra kommunen – skal du have det på skrift. Du kan nemt miste boligtilskud og andre indtægter.
  Jeg ville være meget forsigtig … mildt sagt.

 2. Jørgen
  Jørgen siger:

  Det er aldeles upassende at ringe til folk på det tidspunkt. Han kunne vel have ventet nogle timer med at berette om åbenbaringen.
  Jeg har ingen anelse om det formelle aspekt mht adressen, men finder det klogt at sikre dig, helst på skrift.

  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Jørgen

   Ja det er lige præcis upassende. Jeg har fået markeret mig så meget, at staklen nu sender en besked og spørger, inden han ringer.

   Du har ret i det med skriftligheden. Det havde jeg ikke tænkt på. Men når jeg nu spurgte pr. mail, må jeg forvente, at svaret kommer ad samme kanal.

 3. Henny Stewart
  Henny Stewart siger:

  Åbenbaringer midt om natten ville jeg heller ikke bryde mig om. Du gør det rette ved at sætte tydelige grænser for hvad du vil og ikke vil finde dig i. Det, at du hjælper ham med en adresse, er en betydelig hjælp i hans situation, og han burde ikke “belønne” dig ved at ødelægge din nattesøvn. Det kan selvfølgelig være svært for ham at bedømme, hvad han kan tillade sig, nu hvor det hele er “væltet” for ham, som du skriver, men så meget mere er det vigtigt at han får tydelig besked, også fra de mennesker, der vil ham vel.

  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Henny

   Tak for din opbakning! Jeg er ikke videre god til at sætte grænser, men her gik den så trods alt. Om lidt ringer jeg til ham, og plukker en høne med ham. Jeg er ikke længere helt så rasende.

   Jeg må sige, at jeg er lidt loren ved det med adressen, og jeg gør i hvert fald ikke noget, før jeg har talt det igennem med kommunen. Jeg er jo på en eller anden form for overførselsindkomst, og så har de jo et (stort) ord at skulle have sagt.

Der er lukket for kommentarer, da posten er mere end et år gammel.