, ,

Godt håndværk

Tusindkronesedlerne flyver rundt i øjeblikket, og mange af dem er “bare” til forudsætninger for et hjem: maling, gulvafhøvling, vaskemaskine og den slags, som man bare skal have. Det er sgu ikke sexet at købe en vaskemaskine, uanset hvordan man end vender og drejer det.

I dag var det imidlertid anderledes: Købte 285 gr højglans fotopapir og printede de gamle billeder ud på min farveprinter. Ufatteligt hvad papir betyder – det er næsten ikke til at tro, det er de samme billeder som kladderne på det almindelige 80 gr papir. Superflotte blev de.

Kørte til Glarmester Allan Olsen for at vælge passpartout og rammer til billederne. De var nærmest lige så begejstrede for mine billeder, som jeg selv er, og gik op i indramningsopgaven med liv og sjæl. Hvor er det skønt at handle med fagfolk, der kan deres håndværk, ved hvad de sælger, og har et forhold til det produkt, de leverer! Det sker for sjældent nu om dage. Der er gået for meget Bilka i den.

Det tog vel 1½ time at finde det rigtige passpartout-pap og rammer til de to serier. Næsten som at købe sko; man prøver og man prøver, og pludselig er der en, der skabt til foden. Man kan prøve flere, men den, man stillede til side, er og bliver rigtig.

Serierne skal ikke hænge i samme rum, så spillet var frit.

Til de gamle brune billeder fandt vi i fællesskab et passpartout med udseende, der lugter langt væk af 20’erne (tænk på rammen om dine visitkort fotos, og så tre toner lysere, så har du tonen), og en højglans mahogniramme. Det er tyverne, det er danserestaurant Wivex med Teddy Petersens orkester, det er Charleston. Og så er det en ramme, der passer perfekt til mine højtalere af rosentræ. Billederne med to billeder på får to ‘huller’, og passpartout har sort kerne.

Sort/hvid serien var nemmere; stadig en gennemtænkt løsning med et passpartout, der passer perfekt i farven til min mors kind, tre ‘huller’ til billedet med tre billeder i, sort kerne og en højglans sort ramme.

Selv ville jeg aldrig have tænkt på det med flere ‘huller’; min fantasi rækker kun til det ordinære, men så er det dejligt at handle i en specialbutik med fagfolk, der har en faglig stolthed og som kan foreslå løsningerne.

Ok – de billeder kommer til at koste spidsen af en jetjager; men det er realiseringen af en gammel drøm at få dem op at hænge. Og så er det altså ret meget mere sexet end en vaskemaskine at få de døde op at hænge på væggen.

Billeder er historie og følelser, og de billeder, der skal i ramme nu, har jeg mange følelser for. Jeg har kigget på dem tusind gange, jeg har vendt og drejet dem, jeg har brugt timer på at finde en baggrundsfarve, der passer, og farfar er restaureret i PhotoShop, så du tror, det er løgn. Så på en måde var det grænseoverskridende at tage familien med til Olsen – men de kunne også se, at det var noget særligt. Det var “Fravær af krænket blufærdighed” – anderledes kan jeg ikke beskrive det.

Herunder ser du billedet af farfar før og efter timers restaureringsarbejde, hvor jeg virkelig synes, jeg har været nænsom mod originalen, og det er med vilje, at det ikke er perfekt! Kig i panden og til venstre for ham og bedøm selv resultatet.

5 Svar
 1. Stegemüller
  Stegemüller siger:

  Hej du natteravn… Ja kirkegårdene skal jo også passes (men de døde løber ingen steder 8)

  Merete er også i gang med billeder, og vi kan alle sammen takke min ven Gert for inspirationen. Han kan noget med et kamera… Det er ham der har lært mig at fotografere.

  De gamle billeder blev et tilfældigt projekt, fordi der skulle lidt nyt på væggene. Det har givet mig fire dejlige aftener, og nu glæden ved at vente på at se resultatet og om en måned endnu en glæde: at se resultatet.

  At jeg så lige havnede hos den “rigtige” glarmester, der er danmarksmester i indramning er også en tilfældighed.

  Har du tænkt på PhotoShop som fjernundervisning? Det kan hjælpe til at få repareret nogle af de mest medtagne billeder

 2. Pia Sørensen
  Pia Sørensen siger:

  Når jeg læser om dit projekt med billederne, får jeg en næsten ustyrlig lyst til at gå igang med sådan noget :o)
  Nå – det må vente, har gang i en del gravsten for tiden og det er jo nu der skal fotograferes, så må de ting der kan sysles med til vinter vente.

  hilsen Pia

 3. Stegemüller
  Stegemüller siger:

  Hej Bjarne

  Ja, selvfølgelig kan jeg finde ud af det. Jeg måtte sande, hvad mange sige “Det er svært at lave hår”
  Godt set. Jeg kigger på det. Faktisk er det ikke clonet; jeg har brugt reparationspenselværktøjet. Det er virkelig et dejligt værktøj.

  Hej Merete

  Det gør jeg også 8) Og jeg glæder mig også til at se dine. Hvis du nu satte din blog i prodution, så…

  Jeg havde egl. bestemt mig for sort rammer – også til de brune billeder, men nede hos glarmesteren ombestemte jeg mig, da hun begyndte at finde dem af mahogni frem.

  Jeg var meget overrasket over, hvad en ramme kan gøre for et billede. Passpartout og ramme er næsten kunst i sig selv.

 4. Merete
  Merete siger:

  Hej Hanne

  Jeg glæder mig helt vild til at se dine billeder. Jeg regner med at få mine lavet i uge 43, da jeg har en uges ferie der.

  Kan du have en god weekend

 5. Bjarne Vincents
  Bjarne Vincents siger:

  Hej Hanne

  Det kan du godt finde ud af. 🙂
  Du skal lige kigge på hans pande igen,
  du har kopieret en sort skrå streg og en
  sort plet. De er der to gange. Brug en mindre
  clone og tag fra et sted nær ved. ½-2 mm
  Jeg ville fjerne de hvide pletter i hver ende
  af hans pande og dem ved slipset også.
  Hilsen
  Bjarne

Der er lukket for kommentarer, da posten er mere end et år gammel.