, ,

Frit valg

Normalt ved jeg ganske udmærket, hvad jeg vil skrive om. Sådan er det bare ikke i dag. Derfor er det blevet en blandet landhandel uden sammenhæng. Jeg kunne ikke prioritere, derfor er der frit valg på alle hylder.

Danmarkskanonen

Da Bertel Haarder i 90’erne var undervisningsminister, kaldte nogle ham “Bertel Bims”. Det brød jeg mig ikke om. Jeg synes faktisk, at han er en af de få redelige ministre/medlemmer af folketinget, og sådan taler man ganske enkelt hverken til eller om et andet mennesker. Politisk er han og jeg ikke enige, men det hindrer mig ikke i at mene, at han gør et godt stykke arbejde.

I sin sidste periode som kulturminister igangsatte han “Danmarkskanonen”. Danskerne skulle prioritere og værdisætte værdier. Der blev i 1. runde afgivet lidt over 326.000 stemmer, hvilket jeg synes er ganske pænt, når der alene måtte peges på immaterielle rettigheder. Det kræver da et vist abstraktionsniveau.

En mængde eksperter har siddet og tematiseret de mange indkomne forslag, og de endte med 20 værdier, der skulle indgå i den endelige afstemning. Det betyder, at danskerne blev spurgt to gange.

De 20 samfundsværdier, som har været til afstemning, er:
Andelstanken, Danmark i verden, deltagende folkestyre, den kristne kulturarv, det danske sprog, folkelige bevægelser, folkeoplysning, foreningsliv og frivillighed, frihed, frisind, hygge, håndværk, kort magtdistance, kønsligestilling, landskab og kultur, lighed for loven, medmenneskelighed, plads til forskellighed, tillid og velfærdssamfundet.

Jeg har været med i begge runder, fordi jeg synes, at det er et både godt og vigtigt initiativ. Jeg kan ikke helt huske, hvad jeg selv foreslog og senere stemte på, men andelstanken var helt bestemt i blandt dem.

Jeg føler mig forbundet med andelsbevægelsen, fordi min morfar og oldefar, der var bønder med et lille husdyrhold på den jyske hede, var en del af andelsbevægelsen, der medførte bedre kår for dem. De havde vel maksimalt 10 køer, og det var ikke let at finde føde til dem på heden. Der måtte udefrakommende midler til.

I min slægtsforskning har jeg fundet breve fra dem hjem til, når de var på den første folkehøjskole i Rødding. De var bønder, de havde ikke gået ret meget i skole, der var ikke stort økonomisk overskud, men alligevel uddannede de sig og deltog i samfundslivet. Jeg er stolt over at være i familie med dem. De repræsenterer noget væsentligt. Øv – jeg har set forkert. Andelsbevægelsen kom netop ikke med, men I skal have historien alligevel, for jeg kan så godt lide den 🙂

I mandags (den 12. december) kom så resultatet af den endelige afstemning her. Her er en meget overskuelig oversigt over værdierne og lidt uddybende tekst.

Jeg synes faktisk, det er nogle fine værdier, som vi vil kunne tage med os ind i fremtiden.

Der er imidlertid rigtig mange kritikere. Som eksempel er “Den kristne kulturarv” kommet med i kanonen, og det var faktisk en af dem jeg stemte på, men forfatteren Anne Lise Marstrand-Jørgensen, som jeg følger på Facebook, skriver hertil, at det havde bedre at vælge “Religionsfrihed”, som den nu engang er defineret i grundloven. Hun mener, at vi skiller folk mere, end vi samler dem, og det kan der vel være noget om. Men nu var det jo ikke “Religionsfrihed”, der kom ind hverken i første eller anden runde!

Jeg har set flere steder, at mange er kritiske, og at de fleste siger det med, at vi skiller frem for at samle. I et gammelt klip fra Jyllands Posen kan man læse:

“Der er nogle, der foragter os og vore værdier, men det skal vi på ingen måde lade os kyse af. Især det forhold, at der kommer så mange nye borgere til fra fremmede kulturer, er et argument for, at vi er mere kulturelt tydelige, siger kulturministeren til Jyllands-Posten.”

Hvis det er den holdning, de 326.000 er gået til tastaturet med, er det selvfølgelig et problem, og så har kritikerne ret!

Aleppo – Syrien

Dagens aviser og TV Avisen er fyldt med den frygtelige situation i Aleppo i Syrien, hvor Assad og russerne bomber civile mål i kampen mod oprørsstyrkerne.

Der sidder omkring 10.000 mennesker i murbrokkerne i et område, der er ca. to kvadratkilometer stort. De har ikke en chance. Børnene har ikke fået mad og vand i dagevis. Planen var egentlig, at de indespærrede skulle være kørt ud af byen i morges til et mere fredeligt sted, men af en eller anden grund lykkedes det ikke.

Hvordan kan civilsamfundet tolerere dette? Hvordan kan alle verdens ledere tolerere dette? Hvad hjælper fakkeltoget foran Christiansborg? Det er selvfølgelig altid dejligt, når mennesker bliver oprørte, går på gaden og viser deres afsky, men her skal der mere til end 1.000 med fakler.

Der var en modig kvinde i FNs Generalforsamling, der tog bladet fra munden og spurgte den syriske repræsentant, hvordan dette kan gå til. Han ævlede noget om, at Aleppo nu var “befriet”.

Hos Folkekirkens Nødhjælp kan man købe en overlevelsespakke – der er den dyre til 375,00 kr. og en noget billigere til 125,00 kr.

 

4 Svar
 1. Henny Stewart
  Henny Stewart siger:

  Ja, jeg synes altså ikke, vi har noget at bruge de kanon’er til! Helt ærligt, hvis vi kan reduceres ned til 10 mere eller mindre vidtløftige begreber, har vi for alvor et problem. Jeg ser disse kanon’er som dannelsesproteser.

  Der er sikkert ikke tilstrækkeligt med olie i Aleppo og omegn. Eller også er det de forkerte, der kæmper der. Få, spæde røster har være fremme og spørge, hvorfor vi ikke skal marchere som protest mod Mosuls bombardement.

  Men, som Haifa Awad sagde, da man spurgte hende, hvorfor der skulle marcheres, så skal der det, bl.a. fordi det er det, nogle af de belejrede i Aleppo har bedt om. Det er sådan set grund nok. Men jeg var nu ikke ude og marchere.

  Man kan tweete med Amnesty og forlange Aleppo evakueret. Jeg ved ikke, om det hjælper noget, men jeg tror egentlig, at der er større chance for, at et tweet når frem til magthaverne i Syrien, end at en dansk demonstration gør. Og når man nu ikke kan komme til at smide en mursten ind gennem vinduet til hverken Assad eller Putin, så er det vel altid noget.

  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Henny

   Jeg kan for så vidt godt forstå dit synspunkt om 10 vidtløftige værdier! Og i et eller andet omfang har du vel også ret. Jeg synes nu bare, at det er positivt, hvis vi som folk kan udpege 10 ting, vi er enige om. 10 værdier der binder os sammen. 10 ting vi vil tage med os ind i fremtiden, og som gælder alle, der bor i Danmark uanset deres religion.

   Ja hvorfor marcherede vi ikke imod Mosul? Det er et glimrende spørgsmål. Jeg kan bare snart ikke holde den seks år lange krig ud længere. Den bliver ved med at gå ud over civilbefolkningen. Ingen kan komme på et hospital, der er ikke vand og mad, ingen kan sove trygt længere. Det må altså snart stoppe. Hr. Putin må blande sig udenom. Hvad laver russerne i det hele taget i den krig?

   Næh jeg marcherede heller ikke, og det gør jeg sjældent længere, for jeg tror ikke rigtig på det mere. Jeg tror, der er mere idé i at sende en nødhjælpspakke fra FKN.

   Jeg er ikke på Twitter, men det lyder effektfuldt (i et eller andet omfang) at tweete med Amnesty. Det rækker helt sikkert videre end en forkølet march i Danmark på en aften i december.

   • Henny Stewart
    Henny Stewart siger:

    Om Danmarkskanon: Jeg mener, at det er udtryk for hykleri, hvis man vil postulere, at fx frisind og lighed for loven skulle være danske værdier. Vi er ikke frisindede nok til at acceptere, at nogle kvinder gerne vil gå lidt anderledes klædt, og spørger man dem, der sidder i asyllejr lige nu, så vil de sikkert ikke synes, at der er lighed for loven. Ligeså med ligestilling. Der gælder det i Danmark, at nogen er meget mere lige end andre. 😉

Der er lukket for kommentarer.