, ,

Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) tog fejl

Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) tog fejl

FE troede ikke, Kabul ville falde i år

Klokken er ikke bare fem minutter i 12. Den er et kvarter over 12. Der vil ikke blive evakueret flere mennesker ud af Kabul af danske fly. Forsvarsministeriet skriver 18:45 i en pressemeddelelse:

Forsvarsminister Trine Bramsen udtaler:

Jeg kan bekræfte, at Forsvarets Hercules-fly har gennemført sin sidste flyvning med evakuerede fra Afghanistan. Denne gang med cirka 90 personer fra de danske lister samt danske soldater og diplomater. Dermed er over 1.000 personer blevet evakueret fra Kabul af danske fly. Det er en imponerende faglig og menneskelig indsats som vores soldater og øvrige udsendte har ydet. Danmark var hurtigt på jorden i Kabul – og det har gjort, at vi både har kunnet hjælpe dem fra de danske lister – og har hjulpet allierede. Tak til alle der har medvirket.

Vi nærmer os den 31. august, hvorefter nødstedte mennesker og militært isenkram ikke længere kan slippe ud af landet. På det tidspunkt tager Taliban endeligt og fuldstændigt magten. Hvis fx amerikanerne skal have en rimelig chance for at få fløjet deres 6.000 mand ud, må de logisk nok begynde nogle dage før. Allerede i dag har de fløjet nogle ud. Både Polen og Danmark har gennemført sine sidste flyvninger i dag.

Allerede nu har Taliban gjort det så godt som umuligt at slippe ind på lufthavnsområdet i Kabul. Deres talsmand udtaler supplerende til Aljazeera, at de ikke vil tillade afghanere at rejse. Den udtalelse har været gengivet i TV Avisen 18:30 flere gange.

Ministeren skriver: “Danmark var hurtigt på jorden i Kabul”. Det stemmer umådelig dårligt med følgende pressemeddelelse på FEs hjemmeside fra kl. 11:52 (altså før ministerens udtalelse).

FE vurderede, at Kabul næppe ville falde i 2021

…Det var ikke en overraskelse, at Kabul faldt, men hastigheden, som det skete med, havde vi ikke anset som sandsynlig. Vi baserede vores vurderinger på det efterretningsgrundlag, vi havde til rådighed fra blandt andet egen indhentning, Forsvaret og internationale partnere, men det har vist sig, at vores vurdering simpelthen var for optimistisk.

FE vil inddrage erfaringerne i det interne kvalitetsarbejde…

Regeringens beslutningsgrundlag

Regeringen baserer naturligt nok sine beslutninger på informationer fra Forsvarets Efterretningstjeneste (FE). Danmark kom for sent i gang med evakueringerne, fordi FE tog alvorligt fejl og ikke troede, Kabul ville falde i år. Og udenrigsministeren havde også ferie. Jeg er ikke klar over, om forsvarsministeren også nød livet som landligger. Udenrigsministeren må dog have afbrudt sin ferie den 29. juli for at sige den snart berømte sætning “Vi lader ingen i stikken”. Jo, vi lader som minimum dem i stikken, vi kunne have nået at evakuere, hvis FE ikke havde taget fejl og vi derfor var kommet i gang noget tidligere. Det er sørme godt, FE vil inddrage erfaringerne i det interne kvalitetsarbejde, så det ikke går ud over flere…

Kan det koste to ministerposter?

Både støttepartierne og oppositionen er meget kritiske og forlanger, at der hurtigt “sker noget”. Nu, hvor der ikke evakueres flere, er det i orden at begynde at snakke og placere et eller flere ansvar. Når både oppositionen og støttepartierne er måske næsten rasende, er det ikke svært at forestille sig en udskiftning af de to ministre.

 

4 Svar
  1. Glennie Jensen
    Glennie Jensen siger:

    De pågældende ministre – og regeringen – har vel handlet på baggrund af information fra FE. Eller rettere ikke handlet, da de til tilsyneladende ikke er blevet gjort bekendt med udsigten til Taliban’s snarlige magtovertagelse…Jeg er bestemt ikke fan af Mette Frederiksen og co’s flygtningepolitik m.m., men her synes jeg nok, at hovederne først og fremmest burde rulle i forsvarets efterretningstjeneste.

  2. Henny Stewart
    Henny Stewart siger:

    I det hele taget kan jeg ikke forstå, at danskerne kan stoppe på et antal på 1000 mennesker, inclusive etniske danskere. I mit hoved må der være mange, mange flere afghanere, der er i fare, fordi de har arbejdet sammen med danskerne. Hvad med dem? Mit hoved kan selvfølgelig ikke indstilles til at aflevere relevant statistisk materiale … Hvis det kunne, ville nok de færreste være interesserede …

    Samtidig har vi det paradoks, at vi har afghanere siddende i udrejsefængsel her i landet. De venter på at blive “hjemsendt”. Nå, det var ikke dem, vi skulle snakke om denne gang.

    Jeg ved ikke, om der vil rulle ministerhoveder over dette. Men jeg ved, at det ikke får nogen betydning for de stakler, der sidder med fletningerne i postkassen, hvadenten det nu er her eller hisset.

    • Stegemüller
      Stegemüller siger:

      @ Henny

      Helt enig; der må være mange flere end et tusinde, der har hjulpet Danmark på forskellig vis: de etniske danskere på ambassaden, i NGOerne m.fl., tolkene (men der er jo en særlig aftale om dem, så jeg ved ikke, om de er kommet afsted før sammenbruddet), lokalt ansatte på ambassaden og garanteret flere grupper, jeg ikke lige kan komme i tanke om. Jeg prøvede at søge med Google, men det løste ikke gåden.

      Danmark har indtil slutningen af juli, hvor man vidste, det ville gå ad Helvede til, sendt afghanere tilbage. Faktisk er nogle vist også sendt tilbage i starten af august. Forleden så jeg en statistik (nogle grafer), der viste, at Afghanistan er det land, vi har sendt absolut det største antal retur til. Jeg synes dog, grafen burde være suppleret med tal for for, hvor mange, der var kommet hertil. Altså så man også kunne have set på den relative andel af tilbagesendte pr. land.

      Du har ret: for dem det går ud over, er det ligegyldigt, om der ruller et ministerhoved eller måske to.

Der er lukket for kommentarer, da posten er mere end et år gammel.