De tidlige TV Aviser er reducerede med 33 pct.

De tidlige TV Aviser er reducerede med 33 pct.

Danmarks Radio mener, 15 minutter er længe

De tidlige TV Aviser er reducerede med 33 pct.

Indgangsbønnen: Dette er primært “brok”, så du kan frit overveje, om du vil læse videre.

Der findes en enkelt mulighed for at komme i kontakt med et levende væsen hos Danmarks Radio (resten er dele af hjemmesiden, hvor man fx ikke kan præsentere et link). Han hedder Jesper Termansen eller “Læsernes og seernes redaktør” med e-mailadressen: lsrred@dr.dk.

Han har den særlige kvalitet, at man faktisk får et svar inden for rimelig tid, hvis man skriver til ham. Svaret er typisk et, han har indhentet fra den pågældende redaktion – så han er bare mellemmand, men det gør ikke noget. Han er et levende væsen. Det er det vigtigste.

Den 30. januar skrev jeg følgende til ham

Kære Jesper Termansen

Kan du hjælpe med svar på følgende:

  1. Hvorfor har I reduceret de tidlige TV Aviser med 33 pct.?
    • TV Avisen kl. 07:00 (hverdage) og kl. 08:00 (weekenddage) er reduceret fra 15 minutter til 10 minutter? (hvor en del af tiden i øvrigt spildes med den vejrudsigt, man kan slå op på dmi.dk).
  2. Lige p.t. bliver der mindre og mindre af relevans at se på DR. Hvorfor kan I ikke lide jeres brugere mere?
    • Mere og mere show, mere og mere “Vind eller forsvind”, mere og mere sport, mindre og mindre, der kunne gøre jeres brugere klogere.

Jeg prøver at stå tidligt op og at have en (nogenlunde) sund døgnrytme; det er godt mod manier. Vækkeuret er sat til 06:59 hhv. 07:59, så jeg kan se dagens første TV Avis siddende under min elskede kugledyne. Det er dejligt. Jeg kan godt lide at vide, hvad der sker i verden. Herefter føler jeg mig “klædt på” til at lave morgenkaffe og gå i gang med dagen.

Den 2. februar fik jeg følgende svar fra Danmarks Radio

Kære Hanne B. Stegemüller.

Tak for dine spørsgsmål.

Vi vurderer, at behovet for en lang udsendelse fra TV Avisen vokser i løbet af dagen, og de færreste brugere har tid til at se en lang TV Avis om morgenen. Vi har samtidig med forkortelsen af morgenudsendelsen udvidet om eftermiddagen, og helt generelt har vi det seneste år sendt flere TV Aviser (både i antal og minutter) end nogensinde før siden oprindelse i 1965, så postulatet om, at vi erstatter nyheder med shows, kan jeg blankt afvise.

Jeg håber, du stadig har lyst til at følge med i DR’s nyhedsdækning.

Mvh.
Morten Tvegaard
Redaktionschef, TV Avisen

Min replik samme dag

Kære Morten Tvegaard

Tak for svaret.

Dette behøver du ikke svare på men bare tænke over:

  1. At anse en TV Avis på 15 minutter for “lang” cementerer blot mit indtryk af, at I ikke har har videre stor tillid til seerne/brugerne.
  2. Hvis man tænder om morgenen, er det jo egl. ret ligegyldigt, at der er en længere udsendelse senere.

Vejrudsigter

Det er min opfattelse, at vejrudsigter generelt fylder alt for meget hos Danmarks Radio (jeg kender ikke konkurrenterne, da jeg lever reklamefrit). I morgenudsendelserne gætter jeg på, at de varer et par minutter ud af de ti – altså ca. 20 pct.

Jeg ser altid TV Avisen 18:30, men skynder mig at slukke, når de præsenterer reklamen for følelsespornoen aka “Aftenshowet”. Forleden aften ville jeg dog gerne se Özlem Cekic udtale sig om jordskælvet i Tyrkiet, og så måtte jeg jo vente til vejrudsigten var “gået over”. Der gik det op for mig, at vejrudsigten vel varer 8-10 minutter og nærmest er en udsendelse i sig selv. Den burde skemalægges for sig, så man kunne tage stilling til, om man vil se den eller ej.

Hvis man ønsker at vide, hvordan vejret bliver, findes den glimrende dmi.dk, og hvis man vil vide, hvordan vejret er, kan man kigge ud af vinduet.

Hvordan kan 15 minutter anses som værende “længe”/”lang”?

Da vi betalte licensen særskilt, gjorde jeg det altid med glæde, fordi jeg syntes, Danmarks Radios udvidede min verden og sendte kvalitet. Nu ved jeg snart ikke rigtig længere.

Det er over min fatteevne, at man kan anse en TV Avis på 15 minutter som “lang”. Når man gør det, har man meget ringe tillid til sine seere. Tror man ikke, de kan rumme en udsendelse, der – inkl. vejrudsigt – varer 15 minutter? Det er at undervurdere og se ned på brugerne.

Mit gæt er, at der vil ske følgende:

  1. Færre og færre vil tænde for de tidlige TV Aviser, da de næsten ikke har plads til journalistisk indhold.
  2. I løbet af kort tid vil ledelsen dernæst vurdere, at det nok er bedre helt at nedlægge programmerne, da der alligevel ikke er nogen seere.

Og argumentet om, at man bare kan tænde senere, holder ikke i hverken by-, lands- eller Højesteret. Man kunne jo have ærinder så som arbejde.

Danmarks Radio slagter langsomt sig selv. Det er lidt synd for dem.

Og de er uendeligt ligeglade med deres seere. Således fik jeg (selvfølgelig) aldrig svar på dette åbne brev til deres ledelse.

 

De tidlige TV Aviser er reducerede med 33 pct.


Har du kommentarer til artiklen?

Så er jeg glad for at modtage dem i relation til artiklen, dvs. i artiklens kommentarfelt herunder, ikke på Facebook og ikke via Messenger. Jeg svarer dig også relation til artiklen, ikke på Facebook og ikke via Messenger. Det skyldes, at kommentarer og artiklen jo ellers dekobles, og så er din kommentar ikke noget værd i fremtiden. Det er ærgerligt for os begge.

Hvis du ikke tidligere har kommenteret en af mine artikler her på siden, skal din kommentar først godkendes (spamhensyn). Min responstid er under normale omstændigheder meget kort. Herefter vil du stryge lige igennem.

6 Svar
  1. Charlotte
    Charlotte siger:

    Nu har jeg slet ikke TV, men jeg ser den samme tendens i radioen, hvor middagsradioavisen først blev 20 minutter i stedet for ½ time, nu er den vist kun et kvarter, og de korte radioaviser er også skrumpet fra 5 til 3 minutter – og så er meget af det sport, reklamer for deres egne udsendelser og så vejret … landsdækkende, så det ikke rigtigt duer til noget.
    Også deres hjemmeside hvor jeg læser mine nyheder, bliver ringere og ringere. Clickbait og små film, der flimere afsted, og så de der person-centrerede nyheder. I stedet for at få en nyhed, der hedder “Tvillingeforældre har det hådrt, deres barselsorlov bør forlænges” får vi “Mads og Trine kan ikke få hverdagen til at hænge sammen, Trina græd, da Mads’ barselsorlov var slut” PYH, nej de har søreme ikke tillif til hverken seere eller lyttere længere.
    Jeg fatter i den forbindelse ikke, at du kan kalde DMIs flimmer for glimrende. Jeg har for længe siden forladt dem til fordel for Bedrevejr.dk, der bruger DMIs gamle grafik.

    • Stegemüller
      Stegemüller siger:

      @ Charlotte

      Jeg har en sjælden gang hørt en radioavis på nettet efter de holdt op med at skrive “Lyt til den sidste radioavis”. Den var temmelig kort.

      Jeg har det ikke ret godt med deres hjemmeside (dr.dk), da der er så mange sproglige fejl, der bevirker, at jeg kun ser fejlene: https://stegemueller.dk/hent-sprogkategori.php?id=22

      Næh måske, men jeg kender kun dmi.dk, og bruger det måske seks gange om året. Jeg har ikke behov det. For mig er en lokal vejrudsigt fint tilfredsstillet ved at kigge ad af vinduet.

      • Charlotte
        Charlotte siger:

        Ja, der er godt nok mange fejl på deres hjemmeside. For det meste er det det rene sjusk. Af og til er det morsomt, men oftest pinligt. Jeg ser dem også. Og det og deres “bevægelige dele”, gør at jeg ikke klarer ret lang tid der ad gangen.
        Som cyklist på landet har jeg ofte brug for lidt mere end et kig udenfor kan klare. Så jeg konsulterer ofte vejrmeldingen inden jeg tager hjemmefra. Men ikke DMIs flimmervejr.

        • Stegemüller
          Stegemüller siger:

          @ Charlotte

          Jeg har faktisk lidt medlidenhed med journalisterne på Danmarks Radio, for det forlyder, at produktivitetskravene er strammet så meget, at der ikke er tid til det, der tidligere kaldtes “sidemandslæsning”. (Jeg har engang været ansat i Danmarks Radio i meget kort tid.)

          “Sidemandslæsning” gik ud på, at man lige stak manus over til sidemanden og bad vedkommende læse korrektur i erkendelse af, at det er vanvittig svært at læse korrektur på egne tekster. Det er meget lettere at se andres fejl og forglemmelser. Sådan har jeg det bestemt også selv. Måske er det ikke ligefrem gudgivet – men lidt derhenad.

          “Hop-og-dans” på hjemmesiden løses naturligvis ikke ved korrektur. Det er jeg også ved at blive lettere vanvittig af.

  2. Henny Stewart
    Henny Stewart siger:

    Det er jo en tendens i spare-Danmark. Hvis man vil spare noget væk, det gælder hvadenten vi taler om busdrift eller tv-aviser, så gør man det først så dårligt, at ingen gider have noget med det at gøre, og derefter afskaffer man det med henvisning til, at ingen bruger det alligevel.

    Jeg ser TV på nettet, og DRs app har et konstant link til seneste TV-avis, så man kan få den at se, også selv om man ikke lige var klar kl. 7. Dermed kunne man også roligt lave TV-avisen længere, for folk har faktisk mulighed for at se den, når det måtte passe dem.

    Jeg er meget TV-afhængig, mest fordi jeg ikke kan lave en hulens masse andre ting. For sjovs skyld har jeg ladet DR1 køre som flow-tv en hel dag, og det var knageme ikke ret meget nyt eller dansk eller originalt, der blev vist. Jeg vil stadig ikke undvære DR, men det er ved at være en tynd omgang efterhånden. Det er selvfølgelig delvis en funktion af, at de sender over 20 timer i døgnet, men alligevel har også jeg svært ved at fatte, at det ikke kan laves bedre.

    • Stegemüller
      Stegemüller siger:

      @ Henny

      Tak for din udtalte imødekommenhed. Du har ganske ret, det synes at være en bevidst strategi. Det minder en anelse om KO-OPs manglende markedsføring af Irma …

      Du har helt ret. Man kunne se 15 minutter fra kl. 07:00, selvom man ikke var stået op. Det burde jeg have skrevet i mit svar til redaktionschefen på TV Avisen. Så kvik var jeg desværre ikke.

      Jeg kigger en sjælden gang i mellem i TV oversigten for at se, om de evt. skulle have et eller andet, jeg gider se, men det har de ikke. Der er alt for mange antik-programmer, “overlev i vildmarken sammen med en fed kæreste, du evt. vil gifte dig med”, “Sælg dit hus”, “Brug flere (eller færre) penge”, sport og andet pladder balle, som jeg ikke spilder livet på.

      Lige p.t. er jeg ved at brække mig over et af deres forsøg på at få flere/yngre seere: reklamerne for “Sex på P3”, som de viser lige inden TV Avisen 18:30 går i gang. Jeg synes, det er ulækkert, og jeg tror simpelthen ikke på, at de to programmer henvender sig til det samme segment.

      Forleden aften fandt jeg dog noget meget interessant og sobert, hvis man er interesseret i historie. Jeg mener, det hed “Hitlers danske flygtninge”, hvor man fokuserede på forholdene for tyske flygtninges vilkår og forhold i forbindelse med det tyske riges fald. Det var godt. Man havde fundet en række – selvfølgelig ældre/gamle – mennesker, der kom til Danmark som børn i krigens sidste dage. Det var super TV. I samme genre kan du finde: “Hitlers danske soldater”.

      Herudover elsker jeg “Forsvundne arvinger”, fordi jeg af og til lærer en ny arkivalietype at kende og fordi Mette Frisk er knaldende dygtig til at stille et lille spørgsmål, som hun får et stort svar på. De udsendelser kan jeg varmt anbefale. En af dem hedder “Palle alene i verden” (sæson et), hvor man fx kan se de rystende forhold på Ebberødgård.

      Men bortset fra det … Nej tak.

Der er lukket for kommentarer, da posten er mere end et år gammel.