, , ,

Danmarks Radios dækning af krigen i Ukraine

Danmarks Radios dækning af krigen i Ukraine

Generelt: godt tilfreds

Danmarks Radios dækning af krigen i Ukraine

Generelt synes jeg, Danmarks Radio (konkret TV Avisen) dækker krigen godt. Jeg kan godt lide journalister som fx Michael S. Lund og Steffen Gram. Herudover kan jeg godt lide, at de bruger en ekspert som Peter Viggo Mortensen, Lektor på Forsvarsakademiet, der forklarer vanviddet for os, der bare er fredselskende. Hvordan tænker en general? hvad kan strategien være, baseret på det vi allerede har set? osv.

De er gode til at fortælle, hvornår der er tale om ubekræftede forlydender, dvs. informationer de ikke har kunnet få bekræftet.

Danmarks Radios dækning af krigen i Ukraine

Et eksempel er bombardementet af et (børne-)hospital. Ukrainerne siger, 3 civile blev dræbt og 17 civile blev sårede. Russerne siger, der var tale om et militærmål og at man derfor ikke har overtrådt en af krigens love. Det fremgår af Genève-konventionen, at man ikke må bombe hospitaler, ambulancer og sundhedspersonel. De er fredede af Røde Kors-symbolet. (I parentes bemærket: det er naturligvis godt, at Genève-konventionen findes. På den anden side forekommer det absurd, at der er lavet lovgivning om, hvordan man må slå hinanden ihjel.) DR fortæller lige ud, at de ikke ved, hvad der er op og ned på den historie.

Jeg begyndte i aftes at se “Hvor langt vil Putin gå?”, der blev bestyret af Kim Bildsøe Lassen. Det var også godt, idet han var god til at stille spørgsmål til eksperterne, så man rent faktisk får forøget sin viden fremfor at blive indrulleret i Matilde Kimers følelsesporno, når hun fortæller, at indbyggerne i Kyiv er bange for bomberne og for russerne. Det er jo ikke så overraskende, og det kunne jeg også selv regne ud.

Jeg bryder mig ikke om

  • “Reklamerne” for krigen. Det vil sige deres udsagn med “følg krigen minut for minut”, når en TV Avis slutter. Dette er altså ikke en almindelig TV-serie, man kan hygge sig med. Det handler om, at mennesker dør eller kommer gående med deres lille kat i en lille transportkasse væk fra døden.
  • At studieværterne af og til giver op for let.
    • Eksempel: I TV Avisen kl. 7:00 i dag blev det fortalt, at EU’s stats- og regeringsledere i nat har afvist Ukraines ønske om hastebehandling af en forespørgsel om optagelse i EU. Studieværten spurgte reporteren i Versailles om årsagen. Reporteren svarede, at et ansøgerland blandt andet skal opfylde nogle krav om menneskerettigheder og at der er passende sikring mod korruption. Og så var den bold lagt død. Studieværten spurgte ikke yderligere til det. Hvad er problemet med menneskerettigheder i Ukraine? Hvad er problemerne med korruption? Det fik vi ikke svar på. Vi blev ikke klogere.
  • Gætterierne. Af og til er der for mange gætterier, når de stiller spørgsmål, der umuligt kan besvares af selv de fremmeste.
    • Eksempel: I går stod det klart, at det danske forbrugerprisindeks er steget allerede ud fra de kendte, faktuelle tal. En ekspert fra et eller andet finanshus blev spurgt, hvordan det vil se ud, når man kender alle tal fra februar – dvs. også dem, der ligger efter den 24. Det kunne han selvfølgelig ikke svare på, udover at det nok bliver værre. Igen: det er jo ikke så overraskende, og det kunne jeg også selv regne ud. Han kunne naturligvis heller fortælle, hvordan det vil se ud på lidt længere sigt.
    • Bliver det næste, at de spørger, hvor længe krigen vil vare?

Verdens aktuelle modsætninger

 

Danmarks Radios dækning af krigen i Ukraine

Danmarks Radios dækning af krigen i Ukraine

I TV Avisen 18:30 i aftes drejede minimum 80 pct. af udsendelsen sig naturligt nok om krigen i Ukraine. Der var en fin reportage fra Michael S. Lund om de tusindvis af mennesker i Mariupol, der i mindst en uge har manglet mad og vand. Næste indslag: snart er andelen af svært overvægtige danskere nået op på 20 pct. (konkret 18,5 pct.), hvilket svarer til andelen af svært overvægtige amerikanere. TV-lægen Peter Geisling besøgte en kvinde, der havde tabt 50 kilo.

Menneskers problemer kan altså være af meget forskellig karakter. GPS-koordinaterne synes at være bestemmende. Og sådan kan 80 + 20 give 100.

Og så kan jeg bare ikke dy mig

Michael S. Lund fortalte om situationen i Mariupol – man kan glæde sig over, at de i det mindste er døde.

Der ligger døde lig i gaderne.

 

Er dette ikke bare en skøn overskrift (vel egentlig en underskrift) fra pressemødet med Morten Bødskov i Karup kl. 8:00? Han sendte på mødet 200 danske kampsoldater afsted på en (fredsbevarende?) mission i Estland. Der er krig i Europa… Det er godt, de skal flyve med fly.

Danmarks Radios dækning af krigen i Ukraine

Danmarks Radios dækning af krigen i Ukraine

Links

Flere artikler om krigen i Ukraine.

1 svar

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] det samme. Jeg holder mig orienteret men følger ikke krigen “minut for minut”, som Danmarks Radio ellers tilbyder. Det er svært at slukke for krigen, for den er der jo stadig. Mennesker pakker […]

Der er lukket for kommentarer, da posten er mere end et år gammel.