Åbent brev til Danmarks Radios ledelse

Åbent brev til Danmarks Radios ledelse

Interview med Maria Rørbye Rønn m.v.

Åbent brev til Danmarks Radios ledelse

Sic transit gloria mundi betyder “Således forgår verdens herlighed”, og det er netop, hvad vi er vidne til på mediefronten lige nu.

Brevet kommer her: “Kære Danmarks Radio

Det kan I simpelthen ikke være bekendt. Jeg opsiger snart mit abonnement efter at have været en trofast støtte i næsten 50 år. Jeg har forsvaret jer, når I havde det svært. Jeg har betalt licensen med glæde og aldrig gidet at se med hos konkurrenterne; primært på grund af deres populisme og ringe kvalitet men også på grund af reklamer for produkter, jeg alligevel aldrig kunne finde på at købe.

Hvor er det trist, at I nu sænker både slagskibene og fyrtårnene. Jeg er mangeårig lytter af “Orientering” og “P1 Morgen”. Jeg elsker at gå i seng med “Deadline” og det analytiske “Detektor”. Alle er programmer, der hæver sig op og gør Danmarks Radio til noget, de øvrige ikke kan.

Public service burde dreje sig om at hæve overliggeren og gøre mig klogere. Nu bliver jeg i stedet dummere.

Bortset fra TV Avisen ser jeg ikke andet end de nævnte programmer, for jeg orker ikke “dans en dans”, “bag en kage”, “gå i tur – evt. i vildmarken – og fortær det, du måtte finde”, “brug færre penge”, “find en overvægtig kæreste, du evt. vil gifte dig med”, realityshows, sport og alt det andet pladderballe, som fylder mere og mere i sendefladen.

Vi har behov for, at I udfolder det, der gør jer bedre end de andre. Det er sådan, I bevarer jeres markedsandel. Det er nok ikke så væsentligt, om I sender nogle til Australien for at se og lytte, når de fleste danskere alligevel sover, for de nattevågne seere og lyttere kan få behovene dækket dels på udenlandske kanaler, dels på det væld af kanaler, de betaler ekstra for.

A propos betaling: Jeg betaler gerne til DR, også selv om der efterhånden ikke er mange “smalle” programmer tilbage. Hvis det er fordi, I mangler penge, betaler jeg også gerne mere.”

Jeg tilstår, at jeg (gennemsnitligt) er fire år for ung til “Deadline”

Endelig er jeg for ung til noget … Det sker ikke så ofte mere. Jeg synes, dropdownlisterne på diverse hjemmesider, hvor man skal vælge fødselsår, bliver længere og længere.

Af Berlingskes interview med generaldirektør Maria Rørbye Rønn fremgår blandt andet følgende:

Spørgsmål: Hvorfor er det nødvendigt at ændre på to programmer som “Orientering” og “Deadline”?

Svar: Det er begge formater, hvor der er tid og kræfter til at gå i dybden. Det skal Danmarks Radio kunne i journalistiske formater, der både er kritiske og perspektiverende. Men jeg må konstatere, at gennemsnitsalderen er 63 hos “Deadline”. Og seerne bliver ældre og ældre. Deadline egner sig ikke særlig godt til digitalt brug, så derfor er dette et udtryk for en ambition om at gøre det endnu bedre.

Spørgsmål: Der har været kritik af, at Danmarks Radio svigter de ældre borgere. Blandt andet fra Berlingskes Jakob Steen Olsen, der mener, at de ældre endnu en gang er på vej til at betale prisen. Er Danmarks Radio i gang med at glemme de ældre seere?

Svar: Vi kommer ikke til at svigte dem, der benytter vores flow-tilbud. Selvom Danmark er et af de mest gennemdigitaliserede lande i verden, er jeg helt med på, at der er nogen, som aldrig rigtig kommer til at være glad for den digitale udvikling.

Spørgsmål: Det skal de bare leve med?

Svar: Det er vigtigt, vi har et stærkt tilbud på flow. Det har vi i dag, og det kommer vi også til at have i fremtiden. Men det ville være manglende rettidig omhu, hvis Danmarks Radio ikke orienterer sig efter det digitale.

Gror der peber i Australien?

Hvad er egl. problemet i, at gennemsnitsalderen er 63 år hos “Deadline”? Når seerne bliver ældre og ældre, må det vel betyde, at kundegrundlaget vokser støt? Det er virksomheder da normalt ikke kede af.

Den 1. i 2. kvartal 2022 var 22,7 pct. af befolkningen 63 år eller mere. For de, der knapt tror mig, har jeg indsat dugfriske tal fra Danmarks Statistiks Statistikbank i bunden af denne artikel.

Det kan være, generaldirektør Maria Rørbye Rønn nu ønsker mig hen, hvor peberet gror, eftersom jeg har tændt for Deadline ca. fire år for tidligt, men jeg er ikke klar over, om der gror peber i Australien. Det må jeg så leve med. Men det kunne være sjovt med et svar!

Også andre har skrevet åbne breve

Åbent brev fra medarbejderne på P1 Orientering til DR’s ledelse

Det er med fortvivlelse og forundring, at vi som medarbejdere på P1 Orientering har modtaget meddelelsen om, at Orientering bliver nedlagt som live-udsendelse på P1, og antallet af medarbejdere på redaktionen bliver halveret.

DR’s ledelse har ved flere lejligheder omtalt P1 Orientering som et journalistisk flagskib og et vigtig public service tilbud for lytterne. Dette kan vi som medarbejdere kun være enige i. I en tid, hvor aviserne har tabt oplag, og danskernes forbrug af nyheder på TV er dalet, har Orientering med sine nyheder og analyser tiltrukket stadig flere lyttere. I dag lytter op mod 200.000 danskere til Orientering hver dag mellem kl. 16 og 18. Også i weekenden har lyttertallet været stigende.

Det betyder, at Orientering i dag er det næstmest lyttede taleradio-program i Danmark – kun overgået af søsterprogrammet P1 Morgen. Vi vinder priser for vores dybdeborende journalistik og kritiske interview, og må både hvad angår indhold og lyttertal siges at være en taleradio-succes – hvilket ledelsen også ved festlige lejligheder gerne fremhæver.

Derfor er det uforståeligt, at ledelsen har besluttet, at P1 Orientering ikke længere skal eksistere som det radio-tilbud, det har været for danskerne, siden det genopstod i 1991 – for over 30 år siden. Fra 1. januar må Orientering vinke farvel til halvdelen af de faste fagmedarbejdere, værter og freelancere, som har været med til at sikre den tyngde og kvalitet i journalistikken, som har gjort programmet til et stærkt DR-brand.

Samtidig vil P1 ikke længere have et aktuelt livetilbud, som kan give perspektiv på dagens nyheder, når de tænder for radioen i eftermiddagens primetime mellem kl. 16 og 18, fordi Orientering vil udkomme som en podcast i forkortet udgave og vil først senere blive sendt i radioen.

Som medarbejdere frygter vi dermed, at den succes, Orientering møjsommelig har skabt gennem mange års udvikling, vil blive ødelagt. Vi får at vide, at programmet fortsat skal ”fastholde sit DNA” og fortsat være et ”journalistisk fyrtårn”, men vi mangler svar på, hvordan det skal kunne lade sig gøre, når budgettet halveres og en stor del af de kolleger, som har skabt programmets DNA bliver fjernet.

Vi får også at vide, at omlægningen fra live til podcast er en ”proaktiv” beslutning, der skal sikre, at vi er klar, når lytterne en dag forsvinder fra P1 som flowkanal. Men den forklaring klinger hult, når P1 aldrig har stået stærkere, Orienterings lyttertal er stigende – og programmet allerede i dag er et af de mest streamede og downloadede programmer on demand.

Med andre ord har DR’s ledelse besluttet at lav en drastisk beskæring og omlægning af Orientering uden at tage hensyn til de mange lyttere, programmet har i dag – og uden at ane om det rent faktisk vil kunne sikre nogle nye eller flere lyttere i den digitale verden. Det er at spille hasard med et stærkt radiobrand og den kerne-public service programmet leverer.

Torsdag 8/9 – 2022 – Orienterings samlede medarbejdere

Har du kommentarer til artiklen?

Så er jeg glad for at modtage dem i relation til artiklen, dvs. i artiklens kommentarfelt i bunden af denne side og ikke på Facebook. Jeg svarer dig også relation til artiklen og ikke på Facebook. Det skyldes, at kommentarer og artiklen jo ellers dekobles, og så er din kommentar ikke noget værd i fremtiden. Det er ærgerligt for os begge.

Hvis du ikke tidligere har kommenteret en af mine artikler her på siden, skal din kommentar først godkendes (spamhensyn). Min responstid er under normale omstændigheder kort. Herefter vil du stryge lige igennem.

Folketal den 1. i kvartalet efter alder

Enhed: Antal Alder 2022 2. kvartal
Hele landet 63 år                68.747
64 år                68.165
65 år                67.041
66 år                65.922
67 år                64.065
68 år                63.440
69 år                62.605
70 år                59.572
71 år                60.437
72 år                59.874
73 år                60.632
74 år                63.173
75 år                64.211
76 år                61.408
77 år                56.241
78 år                50.843
79 år                45.609
80 år                39.193
81 år                34.805
82 år                32.497
83 år                29.234
84 år                26.834
85 år                22.978
86 år                19.545
87 år                16.914
88 år                14.473
89 år                11.978
90 år                10.059
91 år                  8.377
92 år                  6.622
93 år                  5.501
94 år                  4.140
95 år                  3.163
96 år                  2.388
97 år                  1.744
98 år                  1.203
99 år                      766
100 år                      491
101 år                      321
102 år                      189
103 år                        93
104 år                        51
105 år                        23
106 år                        12
107 år                           6
108 år                           2
109 år                         –
110 år                         –
111 år                           1
Sum          1.335.588
Samlet befolkning          5.883.562
Andelen der er 63 år eller ældre:  22,7%

 

Har du en mening om hjemmesiden?

Hvis du mener noget om hjemmesiden, kan du blive hørt her. Din IP-adresse vil blive gemt og cookies gemmes, hvis du tillader det.

Har du kommentarer til artiklen?

Så er jeg glad for at modtage dem i relation til artiklen, dvs. i artiklens kommentarfelt i bunden af denne side og ikke på Facebook. Jeg svarer dig også relation til artiklen og ikke på Facebook. Det skyldes, at kommentarer og artiklen jo ellers dekobles, og så er din kommentar ikke noget værd i fremtiden. Det er ærgerligt for os begge.

Hvis du ikke tidligere har kommenteret en af mine artikler her på siden, skal din kommentar først godkendes (spamhensyn). Min responstid er under normale omstændigheder kort. Herefter vil du stryge lige igennem.

5 Svar
  1. Hans Jørn Storgaard Andersen
    Hans Jørn Storgaard Andersen siger:

    Jeg er ikke fuldkommen uenig, men dog noget, Stegemüller.
    DR har noget, som TV2 ikke har – og de borgerlige, trykte medier slet, slet ikke har:
    Journalistik.
    Det lærte jeg engang omkring år 2000, hvor jeg købte en bog med titlen:
    “Journalismens meningsløse ulidelighed” / Kurt Strand.
    Dér lærte jeg forskellen på journalistik og journalisme.

    Heldigt at vi har et dansk sprog, der skelner. På engelsk kan jeg ikke finde disse to varianter – der er det blot “journalism”.

    • Stegemüller
      Stegemüller siger:

      @ Hans Jørn

      Mange tak for din kommentar, der lige skulle godkendes først, da det er første gang, du kommenterer her (det er et spamhensyn). Fra nu af vil du stryge lige igennem.

      Jeg er ganske enig, og jeg savner Kurt Strand meget. Han kan virkelig noget, de andre ikke kan, og TV2 kan slet ikke. Jeg er uendeligt ked af, at kvalitetsudsendelserne, alt det “smalle TV”, forvinder og nedprioriteres af Danmarks Radio. Jeg mener virkelig, at jeg opsiger mit abonnement; det kan dog næppe lad sig gøre, idet det nu betales via skatten.

      TV2 rører jeg ikke med en ildtang. Jeg har opsagt min TV-pakke og vil bestemt ikke betale for at kunne se det på min iPad.

      Jeg har ikke læst Kurt Strands bog, men det kunne være, jeg skulle se at komme i gang, for jeg kender nemlig ikke forskellen på de to begreber, du nævner. Der kan du se, jeg er allerede blevet dummere.

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] Og argumentet om, at man bare kan tænde senere, holder ikke i hverken by-, lands- eller Højesteret. Danmarks Radio slagter langsomt sig selv. Det er lidt synd for dem. Og de er uendeligt ligeglade med deres seere. Således fik jeg (selvfølgelig) aldrig svar på dette åbne brev til deres ledelse. […]

Der er lukket for kommentarer, da posten er mere end et år gammel.