,

Børn og unges mistrivsel

Børn og unges mistrivsel

Et stort tema i valgkampen

Børn og unges mistrivsel

Der er nogle ting i valgkampen, jeg savner: logik, sammenhænge og seriøsitet fremfor “synsninger”. På den anden side er jeg ikke blind for, at politik handler om holdninger, og holdninger er “synsninger”. Men bag disse burde der også være logiske sammenhænge.

Lad mig komme med et konkret eksempel:
  • Et stort tema er lige for tiden børn og unges mistrivsel, og det er alvorligt.
  • Temaet er stort både i og uden for valgkampen, og det er positivt.

DR havde den 10. oktober 2022 denne overskrift

Nyt studie viser, at næsten hver anden ung er ramt af mistrivsel. Forsker advarer om, at mistrivslen vil stige, hvis ikke politikerne handler nu

Jeg har også sakset følgende fra DR:

“Der er så meget pres på unges hverdag, at deres mistrivsel accelererer. Det skyldes især samfundets fokus på, at de unge hele tiden skal præstere i et højt tempo.

Det viser et nyt forskningsprojekt fra Center for Ungdomsforskning på Aalborg Universitet.

– Tempoet er mange gange forstørret. Både i skolen, men også i hverdagslivet, i fritidslivet og i aktiviteter. Og det får det til at kamme over for nogle, siger professor Noemi Katznelson, der er en forfatterne bag rapporten.”

Noemi Katznelson peger på, at “acceleration” er den absolut væsentligste årsag. “Acceleration: Også kaldet tempo. Alting skal gå hurtigere og hurtigere. Man skal hurtigere igennem uddannelsessystemet …”

Børn og unges mistrivsel

Statsministeren svarer ikke på logik-spørgsmål

Jeg kan selvfølgelig sagtens forstå, at Mette Frederiksen ikke kan svare på alle de spørgsmål (og useriøse og/eller hadske kommentarer), hun modtager. Det er klart, for så havde hun jo ikke tid at føre valgkamp.

I går havde hun et opslag på Facebook, hvor hun fortalte, at hun og Poul Nyrup var i Rødby for at tage et opgør med “uddannelsessnobberiet”. Det er en god idé, for der er brug for alle i dette samfund. Vi deltager alle i værdiskabelsen.

Mette Frederiksen skrev

“Vi er mødtes i Rødby. Sammen med de mange unge, der lige nu kæmper for deres erhvervsuddannelser. Nemlig lærlingeoprøret. Poul og jeg bakker op. Vi skal tage et opgør med uddannelsessnobberi. Og investere flere penge i vores erhvervs- og velfærdsuddannelser.”

Jeg stillede dette ret simple spørgsmål – men selvfølgelig har jeg intet svar modtaget

Det er fint og vigtigt, men det behøvede vel ikke at medføre, at kandidatuddannelserne skal forringes, når I gerne vil sørge for, at kun de, der skal forske, må bruge to år på en kandidatgrad, men alle os andre (jeg er cand.jur fra 1990) skal klare det på et enkelt år … ?

Og hvordan hænger det sammen, at I taler så meget om unges mistrivsel, når et stort forskningsprojekt fra Center for Ungdomsforskning peger på tre overordnede årsager til, at mistrivslen blandt unge mennesker er i stigning – og hvorfor mistrivslen rammer anderledes, end den gjorde tidligere.

Professor Noemi Katznelson peger blandt andet på “Acceleration” som årsag nummer 1:
“Også kaldet tempo. Alting skal gå hurtigere og hurtigere. Man skal hurtigere igennem uddannelsessystemet og kan have en følelse af, at man skal vide, hvad man vil med livet meget tidligt, ellers bliver man ikke lykkelig.”

Jeg forstår ganske enkelt ikke sammenhængen.

Børne- og ungdomspsykiatrien i frit fald

Hver fjerde psykiater i børne- og ungdomspsykiatrien har forladt den synkende skude. Af de tilbageværende overvejer hver anden at følge efter, fordi arbejdsvilkårene er urimelige og utålelige. Det er en katastrofe.

Formanden for Børne- og Ungdomspsykiatrisk Selskab var i TV avisen kl. 12:00 i dag. Hun redegjorde for, hvorfor børnene og de unge er dårligere i dag, når diagnosen stilles, end for blot få år siden.

Hendes eksempel var:

Et barn er ikke glad for at komme tilbage til skolen og kammeraterne efter pandemien. Det udvikler sig måske til skolevægring. Det udvikler sig til måske social angst. Det udvikler sig måske til selvskade. Det udvikler sig måske til selvmordstanker. Det udvikler sig måske til selvmordsforsøg.

Eksemplet viser med al tydelighed, at man skal sætte ind hurtigst muligt. Der var engang, man om et eller andet sagde: “Hurtig hjælp er dobbelt hjælp”. Det gælder også her. Samler vi ikke børn og unge op fra det hårde “betongulv”, de er landet på, bliver manglen på arbejdskraft i hvert fald ikke mindre.

Hvad med os voksne?

Som voksen psykiatribruger har jeg en indvending (måske en “synsning”?): Alle argumenterne om børn og unge gælder også os voksne. Tre store temaer i voksenpsykiatrien er stress, angst og depression.

Mit gæt er, at havde jeg ikke levet mange år med et konstant højt stressniveau, havde jeg måske ikke udviklet den bipolare affektive sindslidelse, og måske kunne ca. 15 indlæggelser og et selvmordsforsøg være sparet?

Og som man også sagde engang “Hvad der er sparet er tjent for dig og Danmark”. På den måde kunne jeg indirekte have bidraget til værdiskabelsen.


Her kommer du til menupunktet “Psykiatri”, hvor du kan navigere mellem alt, jeg i årenes løb har skrevet om bipolar affektiv sindslidelse og Aspergers syndrom.

Har du en mening om hjemmesiden?

Hvis du mener noget om hjemmesiden, kan du blive hørt her. Din IP-adresse vil blive gemt og cookies gemmes, hvis du tillader det.

Har du kommentarer til artiklen?

Så er jeg glad for at modtage dem i relation til artiklen, dvs. i artiklens kommentarfelt i bunden af denne side og ikke på Facebook. Jeg svarer dig også relation til artiklen og ikke på Facebook. Det skyldes, at kommentarer og artiklen jo ellers dekobles, og så er din kommentar ikke noget værd i fremtiden. Det er ærgerligt for os begge.

Hvis du ikke tidligere har kommenteret en af mine artikler her på siden, skal din kommentar først godkendes (spamhensyn). Min responstid er under normale omstændigheder kort. Herefter vil du stryge lige igennem.

2 Svar

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] forskning, ville man høre, at den væsentligste årsag – blandt alle årsager – til unges mistrivsel er “tempo”, det at alt skal gå så […]

  2. […] Disse dage sker der noget med “uddannelsessnobberiet”, som statsministeren kaldte det, da hun var i Rødby for at bakke om “Lærlingeoprøret”. […]

Skriv en kommentar

Vil du deltage i debatten?

Du er mere end velkommen!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *