Asperger?

Aspergertræk?

Jeg tror, bogen skal indledes med et kapitel, der skal hedde “Hvem er jeg?”

Hvem er jeg? Et menneske med Aspergertræk og måske mere end bare træk?

Ved den sidste (ikke seneste?) indlæggelse talte jeg med en ny overlæge på den psykiatriske skadestue i Glostrup. Han tog sig god tid, var enormt sød og imødekommende, og efter 45 minutter konkluderede han, at jeg oveni den bipolare lidelse også havde træk fra autismespektret, træk af Asperger, personlighedsforstyrrelse og ADHD. Han gik og overlod mig alene med mine tanker, som bestod i, at alt dette kunne jeg ikke rumme, og jeg kunne ikke overskue flere diagnoser.

Jeg fik dog sagt til ham, at det virkede mærkeligt, at han kunne komme med disse konklusioner, når resten af det psykiatriske system ikke havde set lyset, eftersom de havde kendt mig rigtig godt i to og et halvt år.

På mit stamafsnit 808 – her er jeg tryg

Jeg kom til mit stamafsnit et par dage efter, og delte min forvirring med overlægen, som jeg jo kender ret godt. Hun syntes, at jeg bare skulle glemme det, men det var en ret letkøbt betragtning i den situation, hvor jeg havde googlet alle diagnoserne, læst og spurgt mig for. Jeg glemmer ikke lige den slags, og det tror jeg ikke, der er nogen mennesker, der gør, da det trods alt er seriøse diagnoser.

Hos psykologen

Efter udskrivelsen seks og en halv uge senere tog jeg det op med psykologen, som har kendt mig minimum 80 gange så lang tid som den fremmede overlæge.

Hun gav ham ret i det med, at jeg har træk, der ligner Asperger, men som ikke er helt de samme. Der er Aspergertræk. Det kan fx bestå i, at jeg oplever mange emner som uendeligt ligegyldige, selvom andre mennesker synes, de er sjove, interessante eller vigtige. Jeg evner ikke small talk, men det er ikke noget savn, for jeg gider heller ikke.  Af disse årsager kan jeg virke arrogant. Det generer mig egentlig heller ikke.

Eksempler på mine Aspergertræk

Mennesker med træk af Asperger er tit uhyre detaljeorienterede. Her passer jeg godt ind. Jeg er fx ekstremt god til at læse korrektur; jeg fanger det, andre overser. Nogle kalder mig “flueknepper”; det er jeg nærmest stolt af. Lige p.t. har jeg fx en kollega, der ikke ved, hvad hun skal stille op med sine referater, når min kontrakt i FKN rinder ud. Jeg har selvfølgelig sagt, at hun da bare sender dem til min hjemadresse. Jeg synes jo, det er sjovt.

Det er ikke en tilfældighed, at jeg skriver, at psykologen kender mig minimum 80 gange bedre end den fremmede overlæge: Det er nemlig: 60 sessioner ganget med minimum 60 minutter divideret med de 45 minutter, som den fremmede overlæge brugte. Andre mennesker er inderligt ligeglade med den slags, men jeg synes, det er både vigtigt og sjovt. Jeg viser ligningen, for at du kan få en fornemmelse af, hvordan en Asperger tænker. Når jeg skriver, at ambulancen var sort, så har jeg tjekket det med foreningen ”Zone-Redningskorpsets Venner”. Når jeg skriver, at der var 48 km mellem Give og Kolding, så var der ikke 47 km, for jeg har tjekket det på et site med vejafstande osv. Det gør selvfølgelig, at det tager lang tid at skrive en bog 🙂

Aspergerforeningen har på deres hjemmeside en række uddrag fra en bog udgivet på Jurist- og Økonomforbundets Forlag[1]. Jeg uddrager her essensen af nogle enkelte sætninger og afsnit. Det er altså ikke ordrette citater. Tekst med kursiv er taget fra hjemmesiden.

Mange mennesker med Asperger er dygtige ingeniører og dataloger. De evner at finde mønstre og detaljer som gør, at de er dygtige til at fremstille software.

Jeg kan ikke fremstille software, men jeg er god til ret hurtigt at sætte mig ind i det, og jeg har skrevet 103 softwareguides til en hjemmeside, som jeg også er webmaster på. Herudover skulle jeg nok snarere have været datalog eller økonom end jurist. Dataloger skelner mellem 0 og 1, og økonomer bruger decimaler. Det er gode eksempler på detaljer.

Derfor har de særligt brug for at projektets mål og deres egne opgaver er formuleret direkte, så de ikke skal gætte sig frem.

Jeg hader at skulle gætte på opgaverne. I forbindelse med de mange softwareguides får jeg af og til input, men faktisk vil jeg hellere være foruden, da det, jeg modtager, som regel er uklart og upræcist. Hvis jeg selv søger informationen, er det rigtigt fra starten, så det er faktisk en del lettere.

og samvær med andre kan være særligt anstrengende for dem, så de ind imellem har brug for at være alene for at hvile ud. Det kan udmærket være ved at de sidder alene og laver arbejde som andre vil opfatte som krævende.

Med ganske få undtagelser kan jeg ikke være sammen med andre mennesker i mere end et par timer ad gangen. Så er jeg brugt op og har brug for at være alene, for det er sådan, jeg lader op. Både i mit arbejde og i mit privatliv lader jeg op ved at forsvinde ind i min PC, for det er jo sjovt. Jeg har ofte problemer med koncentrationen men ikke, når jeg laver noget bag skærmen, som morer mig. Jeg har ingen problemer med, at folk kalder mig ”nørdet”.

En person med Asperger kan blive ekstremt opslugt af et bestemt emne som interesserer ham.

Jeg har en særlig udfordring her, fordi det at blive opslugt af et emne og glemme tid, sted, mad, søvn mv. kan være en forløber for en mani. Jeg har til dels løst problemet ved, at computeren automatisk slukker kl. 21:30. Og det har jeg så også lavet en guide til. Det kan styres via Windows’ Opgavestyring.

På Aspergerforeningens hjemmeside er der adskilligt flere eksempler, som klinger hos mig. Så måske havde den fremmede overlæge alligevel ret?

[1] Kilder: Georg Strøm. 2009. Håndtering af konflikter i IT-projekter. E-bog, PDF. ISBN10:8757492778. Jurist- og Økonomforbundets Forlag. Endvidere: Aspergerforeningen: http://www.aspergerforeningen.dk/asp.aspx?id=36&aid=1

2 Svar
 1. Jørgen
  Jørgen siger:

  Det forekommer mig at der er forskel på at have et syndrom og at have karaktertræk der ligner. Træk medfører vel ikke en diagnose, som et syndrom vil gøre det. Det lykkedes muligvis ingen at formidle denne forskel til dig, men mon ikke det er noget i den stil du snakker om.

  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Jørgen

   Du har fuldkommen ret i, at der er stor forskel på at have et syndrom og at have et eller flere træk fra et syndrom. Det har psykologen gjort meget ud af! Hun er et meget ordentligt menneske.

   Men jeg må sige, at jo mere jeg læser om det, jo nærmere er jeg syndrom end træk. Og det skyldes ikke, at jeg ønsker mig flere diagnoser, jeg har såmænd rigeligt, men jeg synes, der er rigtig mange træk, jeg kan genkende mig selv i. Jeg tænker såmænd ikke, at jeg ønsker mig en særskilt udredning af det, men mere at der er ting, jeg med fordel kan være opmærksom på i min dagligdag. Og de fleste af dem er jo “bare” nogle, der også ligner den bipolare lidelse. De går så at sige “hånd i hånd”.

   Jeg vil gerne forstå det samlede sygdomskompleks så godt som muligt, for med viden kan jeg handle.

Der er lukket for kommentarer.