,

Ytringsfrihed!

Tragedien i Paris

10 journalister og 2 politibetjente er i dag blevet dræbt ved et terrorangreb i bladet Charlie Hebdos lokaler i det centrale Paris. Bladet er et satirisk ugeskrift på venstrefløjen, der ikke holder sig tilbage med at kritisere alt og alle, det går især ud over religioner og den katolske kirke må i særlig grad holde for – ligesom selvfølgelig også islam må det. Terroristerne råbte muslimske slagord før og efter attentatet, så der er ingen tvivl om, at det er islamistiske galninge, der står bag. Der er sendt 3.000 betjente og noget militær ud for at fange dem, og Gud hvor jeg dog håber, de bliver fundet og får en ganske ganske alvorlig og langvarig straf, gerne med efterfølgende hjemsendelse til der, hvor de nu end kommer fra.

Hele verden fordømmer det der er sket uanset partifarve, og sådan skal det også være!

Det hele verden nu taler om er demokrati og ytringsfrihed, for det er sidstnævnte, der er i fare.  Hvis vi ikke må tænke og tro hvad vi vil uden risiko for at blive skudt på åben gade, så har vi mistet en vigtig frihedsrettighed – måske flere. Allerede den første grundlov fra 1849 havde en bestemmelse om ytringsfrihed. Junigrundloven fra 1853 har denne formulering af § 77: “Enhver er berettiget til på tryk, i skrift og tale at offentliggøre sine tanker, dog under ansvar for domstolene. Censur og andre forebyggende forholdsregler kan ingensinde påny indføres.” Som et lille sidespring vil jeg nævne, at der er rigtig mange, der påberåber sig ytringsfrihed, men de glemmer den del der hedder “dog under ansvar for domstolene.”!

I Kristeligt Dagblad siger professor Jytte Klausen: “Vi reagerer ved at sige, at det også kunne ske her hos os, og så har gerningsmændene opnået det, de vil. Men det er ikke tilfældet. Det her er et nøje valgt mål.”

Jeg synes imidlertid, det er svært helt at tro hende, for risikoen er da også til stede hos os, se bare hvordan det gik til under Mohammed-krisen, hvor tegneren Kurt Westergaard havde tegnet profeten Muhammed med en bombe i turbanen. Det udløste en lang diplomatisk krise og afbrænding af Dannebrog rundt om på gaderne i de arabiske lande. Hidtil har jeg egentlig ment, at Jyllands Posten mest var ude på at provokere, og at det kunne de så bare have ladet være med; men jeg må indrømme, at dagens hændelse har fået mig til at ændre opfattelse.

Det er ulykkeligt for herboende fredelige muslimer at dette attentat kommer præcis dagen efter dokumentaren om Grimhøjvejens moske i Århus. Det er da lige vand på nationalisternes mølle, og jeg er sikker på, at Pia Kjærsgaard får lidt ekstra vind i sejlene efter disse dage. PS: Jeg frygter det kommende folketingsvalg med et DF med 20 pct. af stemmerne.

6 Svar
 1. Jørgen
  Jørgen siger:

  Det er atter en af disse forfærdelige begivenheder, hvor fanatikere mener sig berettigede til at slå andre ihjel med henvisning til religion.
  Om det var Charlie Hebdo, der var målet eller om det var hvad vi kan vente overalt i Vesten, ved jeg ikke, men jeg forstår fint at Jyllands-Posten ikke bringer tegninger. At alle andre gør det hindrer jo fanatikere i at udvælge en avis, men havde Jyllands-Posten gjort det, havde det netop vist fanatikerne at den stadig er et mål for terror (hvad den givetvis stadig er) og det mere end de andre aviser.
  Jeg har det sådan at jeg vælger at erkende risikoen, der indebærer at jeg kan være på det forkerte sted på det forkerte tidspunkt – og følgelig risikere at dø i et terrorangreb i Danmark eller andre steder eller i en trafikulykke eller …

  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Jørgen

   Jeg er ikke helt enig med dig for så vidt angår Jyllandsposten, og for første – og sikkert også sidste – gang er jeg enig med Pia Kjærsgaard: At JP ikke trykte tegninger i går er et knæfald for terrorristerne. Alle medarbejdere og ledelsen er skræmte (og det er fuldt forståeligt med det de har lagt bag sig), de er så skræmte at de ikke tør, og så har ekstremisterne vundet atter en lille sejr.

 2. Stegemüller
  Stegemüller siger:

  @ Rasmine

  Pyt med det det er da ikke meningsforstyrrende, men sig til hvis du gerne vil have, at jeg redigerer i dit indlæg.

 3. Donald
  Donald siger:

  Risikoen for terror-angreb i DK er til stede, og der er i det mindste nogle få steder, hvor man prøver at afsløre det inden det sker.

  Men jeg håber, at der er så mange positive strømninger i DK at det udmanøvrerer de, der overvejer at bombe noget.

  Jeg var ikke overrasket over afsløringerne af fundamentalisme i en moské i Aarhus. Jeg ville ønske at der var muslimer, som tog initiativ til at lukke den moské.

  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Donald

   Ja som statsministeren sagde i aftes i TVA, så er der et forhøjet trusselsniveau, og myndighederne holder godt øje med de radikaliserede og yderligtgående grupper.

   Jeg tror ikke rigtig, at der er noget der kan stoppe ekstremisterne uanset hvor positive strømningerne måtte være. De er så rådne inde i hovedet, at de ikke går i vejen. De er jo parate til at ofre både egne og andres liv uden at blinke.

   Jeg tror desværre ikke, det hjælper at lukke moskeen i Århus, for som en af lederne sagde, så mødes de bare et andet sted evt. i deres lejligheder.

Der er lukket for kommentarer, da posten er mere end 100 dage gammel.