Volodymyr Zelenskyj om jantelov og stearinlys

Volodymyr Zelenskyj om jantelov og stearinlys

Bevægende tale til Folketinget

Volodymyr Zelenskyj om jantelov og stearinlys

I dag holdt Zelenskyj en bevægende tale til Folketinget, hvor stort set alle medlemmer var samlede i Landstingssalen. Jeg så hele TV Avisens transmission inkl. de mest perifere politikere, der mente et eller andet bagefter.

Den værste var Morten Messerschmidt, der på sin sædvanlige ucharmerende facon fik flettet ind, at flygtningene fra Ukraine tilkendegiver, at de hurtigst muligt vil “rejse hjem og bygge deres land op igen”. En slet skjult henvisning til andre flygtninge. Jeg kaster op over den konstante sammenligning mellem forskellige flygtninge.

Det er en usædvanlig grim krig, der føres – ikke alene af politikere på tinge men nærmest værre af velmenende individer på de sociale medier, der har taget mennesker fra Syrien, Afghanistan, Yemen m.fl. under deres beskyttende vinger og benytter enhver tråd til at spille flygtninge ud mod hinanden. En tråd kan fx starte med fakta om de stigende forbrugerpriser og afspores af de rystende forhold i udrejsecentrene. Jeg begriber ikke, at man ikke kan holde fokus.

Zelenskyj talte blandt andet om:

Er der en grænse for, hvor længe de ca. 100.000 resterende beboere i Mariupol må lide? Hvornår griber Vesten ind mod denne forbrydelse mod menneskeheden? Nu er sneen næsten smeltet; den sne der har været en kilde til en form for drikkevand. Hvad skal de mennesker nu gøre? Skal de vente på at dø af sult og tørst? De er fanget i en middelalderlig belejring i et antal kældre, jf. at aggressorer har brugt belejringstaktikken siden middelalderen, fortalte en militærstrateg i går. Nødhjælp kan ikke komme ind i Mariupol. Mennesker kan ikke komme ud af Mariupol, og de humanitære korridorer er en by i Rusland.

Volodymyr Zelenskyj om jantelov og stearinlys

Volodymyr Zelenskyj om jantelov og stearinlys

Puk Damsgård havde i Søndagsavisen fremragende samtaler med mennesker, der var sluppet ud. De havde taget chancen i personbiler. Hun forstår at spørge og få svar, uden at det bliver til følelsesporno, men man røres. På samme måde er jeg begejstret for Anna Gaarslev. Er det tilfældigt, at DR kun har sendt kvindelige journalister til Ukraine? Michael S. Lund er retur i Tyrkiet.

Zelenskyj bad ikke om flere våben, flyforbudszone og hvad, han ellers har bedt om ved de øvrige taler, han har holdt til forskellige regeringer. Han bad derimod om, at sanktionerne mod Rusland styrkes, så krigsforbrydelserne stopper med det samme og Putin retsforfølges ved en international krigsforbryderdomstol.

Han bad om, at det skal være slut med voldtægter af kvinder og småpiger. Han bad om, at vi frigør os fra den russiske gas og olie og fokuserer på grøn omstilling vel vidende, at omstillingen ikke kommer fra den ene dag til den anden. Han bad os holde op med at tillade anløb af russiske skibe i danske havne.

Han talte om de børn, der står i vejkanten ved deres døde forældre, men samles op af fremmede. Der smeltede mit hjerte – og det var også hans mening. Det kan jeg godt regne ud. Men det virkede alligevel.

Det var en emotionel tale

Zelenskyj mindede os om både jantelov og stearinlys. Sidstnævnte var selvfølgelig en henvisning til 4. maj 1945, hvor stearinlysene ikke bare var til for den danske hygges skyld, men fordi de symboliserede, at vi endelig havde fået fred, frihed og demokrati tilbage efter de fem forbandede år. Lige nu kæmper enhver ukrainer for fred, frihed og demokrati. Tænd et lys i aften og tænk på dem, der ofrede deres liv for Ukraines fred og frihed.

Trods alt et håb om en fremtid

På imponerende vis talte han også om en fremtid. Når man kan det, selv om man billedligt talt står blandt de faldne og midt i ruinerne, skyldes det, man har et håb. Han opfordrede Danmark til at stå for genopbygningen, når – ikke hvis – freden kommer.

Danmark er heldigvis ikke helte på slagmarken, men vi kan noget andet. Vi kan gå forrest i EU, når det kommer til forhandlingerne om – og implementeringen af – en “Marshallplan” for Ukraine.

Han talte om “Københavnskriterierne”, så han er godt orienteret af sin taleskriver/spindoktor. “Københavnskriterierne” er en række politiske og økonomiske betingelser, som ansøgerlande skal opfylde for at blive medlem af EU.

Alt imens han talte, mødtes forhandlerne i Istanbul – og Erdogan soler sig ikke kun i det tyrkiske solskin – men også i det internationale lys som en slags mediator. Travlt har han desværre ikke. dr.dk skriver blandt andet:

Russerne sagde, at de nu skal tilbage til Putin og have undersøgt de forslag, ukrainerne kom med. Så jeg tror desværre stadigvæk, at man er meget langt fra en egentlig fredsaftale, siger Michael S. Lund og tilføjer:

De blev altså heller ikke enige i dag om bare at lave en midlertidig våbenhvile.

dr. dk skriver også:

Regeringen tilbyder at sende kampbataljon på 800 soldater til de baltiske lande

Statsminister Mette Frederiksen (S) har netop sagt på et pressemøde, at regeringen vil tilbyde at sende 800 soldater til Natos fremskudte tilstedeværelse i de baltiske lande – Estland, Letland og Litauen. Bataljonen befinder sig i Slagelse og vil blive udsendt, hvis Folketinget beslutter det. Samtidig kræver det formelt en henvendelse fra Nato, før det bliver aktiveret.

Det er klart, at vi sætter ikke arbejdet i gang, hvis ikke vi har en forventning om, at vi kommer til at gøre brug af den beslutning, der er truffet, siger Mette Frederiksen.

Jeg synes ikke, det ligner en fredelig løsning lige om hjørnet.