, ,

Udsyn

Jeg er bekymret

Ifølge ordnet.dk betyder udsyn blandt andet: “det at have overblik og være vidtskuende; det at have en bred horisont“. Med den definition vil jeg da gerne have udsyn. Bloggen hedder. “Stegemüllers vindue mod verden”, og på den måde passer tingene fint sammen.

Jeg er bekymret over: Trump, Nordkoreas missilaffyringer rettet mod USA, Erdogan, Putin, styret i Myanmar, der indtil videre har sendt knapt en halv million muslimer på flugt til Bangladesh og lagt landminer ud i grænseområderne, det indvandrerkritiske (for nu at sige det pænt) Alternative für Deutschland (AfD) der fik 12,6 pct. af stemmerne ved gårsdagens valg i Tyskland, Inger Støjberg, Dansk Folkeparti, mikroplastikken i alle verdenshavene, klimaforandringerne, isen der smelter i Arktis, så isbjørnene ikke har et sted at være, pesticiderne i vores grundvand så drikkevandsboringer har måttet lukkes og sikkert meget mere.

For så vidt angår valget i Tyskland har Peter Skaarup (DF) allerede været ude på Twitter og deklameret, at han nu håber på, at der kommer styr på indvandringen, og at grænserne bliver lukkede. Man kan spørge sig selv, hvordan et parti med knapt 13 pct. af stemmerne kan få så stor indflydelse? Det kan de, fordi CDU og CSU havde et rigtig dårligt valg og anses som taberne. Angela Merkel forbliver godt nok kansler, men hun er stækket som Kristus på korset. Hun kommer ikke udenom AfD, der er en pendant til det danske DF. Hun kommer i vidt omfang til at regere på AfDs nåde og barmhjertighed.

Ligeglad?

Selvfølgelig kunne jeg bare være ligeglad, når jeg alligevel ikke kan stille noget op mod fx Nordkoreas missilaffyringer. Desværre har jeg ikke magt, som jeg har agt 🙂

Jeg kunne bare passe mit arbejde, skrive mine softwareguides, nyde min mad fra Aarstiderne, skrive et indlæg på bloggen, passe mine tider i Distriktspsykiatrien mv., da det alt sammen er fredelige aktiviteter, der ikke gør en kat fortræd.

Sådan er jeg bare ikke. Jeg kan ikke være ligeglad. Jeg har altid været et politisk tænkende menneske, og det inkluderer den tid, hvor jeg havde arvet positive tanker om straks at lukke Christiania, indføre dødsstraf og gøre Glistrup til statsminister. Det var mærkværdige holdninger, men det var dog holdninger. Jeg flyttede til Amagerkollegiet og blev klogere. Gudskelov. De læste alle sammen Information, og den fik jeg da også stavet mig igennem efter lidt træning.

Partipolitik

Det er ingen hemmelighed, at jeg er medlem af Enhedslisten, da de – for mig at se – tager ordentligt fat i de problemer, Danmark kan påvirke i ind- og udland. De kan ikke stille meget mere op mod Trump, end jeg selv kan, og det vil sige ingenting, men de kan påvirke det, der foregår inden for landets grænser. De er det eneste parti, der efter et valg gør det, de har lovet i valgtalerne. Det gør, at jeg synes, de er det eneste redelige parti i dansk politik p.t. Af samme årsager har jeg nu altid syntes, at Marianne Jelved var redelig, og jeg kunne godt lide hendes holdninger til “det lange seje træk”.

Problemet med Enhedslisten er, at de har en stærkt negativ holdning til Den Europæiske Union – på det område kan de tage i DF i hånden og råbe op om, at vi skal melde os ud. Selvfølgelig skal vi ikke det! Vi har brug for Den Europæiske Union, og Den Europæiske Union har brug for os. Staterne kan udrette mere i forening end hver for sig. Flygtningekrisen bør håndteres i fællesskab vha. en kvoteordning baseret på et eller andet kriterium næsten ligegyldigt hvilket. Hele miljøspørgsmålet bør håndteres i fællesskab. CO2-udslippet stopper ikke, og viser ikke pas, ved grænsen.

Nåh men solen skinner, og jeg kunne jo bare gå mig en tur…

 

7 Svar
  1. Henriette
    Henriette siger:

    Frauke Petry hedder hun, for at det ikke skal være løgn 🙂

    Jeg deler mange af dine bekymringer, men der har nu altid været stærkt højreorienterede kræfter i Tyskland, særligt i Bayern, hvor det det stærkt højreorienterede og indvandrerkritiske søsterparti til CDU, CSU, har hjemme.
    Jeg er enig i, at det var en rigtig både moralsk og etisk handling af Merkel at åbne grænserne, da flygtningestrømmen kom – men jeg er samtidig stærkt kritisk overfor, at hun ikke straks derefter brugte sin indflydelse og magt til at gennemtvinge en fælleseuropisk løsning både på fordelingen af flygtningene, men også på at afhjælpe flygtningeårsagerne i hjemlandene. Jeg er ligeledes kritisk over, at kvinden som i sin tid i løbet af få dage kunne stampe milliarder og atter millarder euro op af jorden for at redde Deutsche Bank, da finanskrisen ramte, stort set ikke har løftet en finger for at hjælpe de hårdt trængte kommuner, som skulle modtage og integrere alle de flygtninge, hun åbnede porten for. Det er jeg kritisk over og jeg mener derfor, at hun som politisk leder ligger, som hun har redt. Flygtningestømmen kastede i øst nærmest benzin på et bål, som har ulmet siden genforeningen i 1990 – uligheden, som hun og andre, naturligvis, har ladet vokse frem. Børnepengene er lavere i øst end i vest, pensionerne for de gamle DDR-borgere blev vekslet på ufordelagtig vis, centralisering af uddannelsessystem og manglende jobmuligheder, som får de unge til at forsvinde, så hurtigt, de kan. Alle disse ting er nu eksploderet i et had, snarere end fremmedhad alene, fra den ældre befolkningsmasse, som er blevet tabere i kølvandet på globaliseringen og intet eller ingen udsigter har længere.
    Jeg trøster mig dog ved, at der i øst i de fleste valgkredse er mindst lige så stor tilslutning til die Linke, som til AFD. Det er værre det velstående Bayern, hvor der i visse valgkredse både er 50 % tilslutning til CSU OG 20 % tilslutning til AFD, altså godt og vel 70 % stærkt højreorienterede borgere – hvad er deres undskyldning for at hade, spørger jeg i mit stille sind.
    Og så glæder jeg mig over, at die Linke fik 1/2 million flere stemmer ved dette valg, end tidligere. Den sidste humanist er ikke død endnu.

    • Stegemüller
      Stegemüller siger:

      @ Henriette

      Jeg er lige på vej ud af døren, så jeg svarer dig først i eftermiddag. Og tak for din forstandige kommentar!

    • Stegemüller
      Stegemüller siger:

      @ Henriette

      Åh ja Frauke Petry, sådan er det..

      Jo jeg er godt klar over, at Bayern traditionelt er temmelig højreorienterede. Jeg har gennem en del år haft nære venner i Bayern, og de var kritiske overfor højredrejningen.

      Vi to er helt enige om, at Angela Merkel skulle have kæmpet for en fælleseuropæisk fordelingsnøgle for flygtningekrisen. Du har nok også ret i, at hun skulle have fremtryllet midler til de betrængte kommuner.

      Du har tydeligvis langt større kendskab til vores store nabo mod syd, end jeg har. Fx var jeg ikke klar over de store problemer for borgerne i det tidligere DDR. Man kan vel sige, at de forhold burde være på plads efter 27 (!) år. Personligt tror jeg på, at Die Linke kan løfte opgaven. Jeg har fulgt deres valgkamp på dansk TV, og der ser det ud som om, de ved, hvilken retning, de skal gå. Overraskende er det at “Die Grüne” er blevet så marginaliserede. Jeg synes da, at det gik dem godt ved det forrige valg. Men jeg kan sagten huske forkert og tage fejl.

      Uha 70 pct. stærkt højreorienterede i Bayern. Det er næsten ikke til at forstå.

      Jeg glæder mig sammen med dig over, at den sidste humanist ikke er død endnu!

  2. Eric
    Eric siger:

    Udsyn er fint, og det kan endda give indblik. Verden har altid været af lave, nogle perioder mere end andre, men det er lidt ligesom vulkaner, der skal lette trykket en gang imellem. Jo ældre jeg bliver, desto mere karma-holdning får jeg til vanviddet.

    Man kunne som en myre kaste sig ind i kampen for en bedre verden, men jeg har ikke store tanker om min indflydelse, når få procent ejer broderparten af verden, og flertallet i Folketinget synes, at Danmark skal føre krig i Langtbortistan. Nok så mange appeller til næstekærlighed kun effekt på skåltalerne, men som forbrugere har vi magt: Penge er det eneste sprog, bisserne med magt forstår. Der står penge på alle deres 10 bud, og markedet er deres tempel.

    • Stegemüller
      Stegemüller siger:

      @ Eric

      Jeg oplever også aldersmæssige forandringer. Og karma-holdninger er slet ikke så ringe endda. Har jeg ikke ret i, at du på et tidspunkt beskrev det som at kravle ind i sneglehuset?

      Du har ret: det handler i sidste ende om ussel mammon, jeg evner bare næsten ikke at synke så dybt. Jeg vil til enhver tid mene, at der må være en højere mening med det hele. Jeg er skuffet hvis ikke.

  3. Jørgen
    Jørgen siger:

    … og når du så går den tur, er der to måder at gå på. Den ene er at gå og se ned i jorden og tænke på bekymringerne med mere. Den anden er at se op og ud, hvorved man lettere kan være i kontakt med den såkaldte her-og-nu-situation, hvilket vil sige at se, høre og mærke, fx. vinden. En sådan pause er glimrende.
    Bortset fra det synes jeg også der er mangt og meget at bekymre sig om, men mon ikke der i Tyskland skulle vise sig et flertal uden om AfD, omend det nok kan være klogt at høre på partiet i nogle forbindelser.

    • Stegemüller
      Stegemüller siger:

      @ Jørgen

      Det er interessant, at der er flere måder at gå en tur på! Jeg tror, det er en god idé at prøve din “her-og-nu-situation”. Jeg er for god til at tage verden omkring mig ind i mit eget system. Det er på den ene side skidt, fordi jeg aldrig får en pause. På den anden side synes jeg, det er positivt at forholde til den verden, der er omkring mig. Jeg bliver aldrig apolitisk.

      Så vidt jeg har forstået situationen i AfD, Petra et eller andet – måske Frey?, har hun trukket sig og vil ikke stemme sammen med majoriteten. Hvis det er rigtigt, ser det muligvis lidt lysere ud. Personligt har jeg altid syntes, at Angela Merkel var en dygtigt kansler. Jeg kan relatere til “Wir scaffen das” og hun har forstået, hvad der menes med næstekærlighed.

Der er lukket for kommentarer, da posten er mere end et år gammel.