Salmevalg

Jeg har meget kontakt med præster og har derfor meget anledning til at diskutere salmevalg. Min tidligere bisidder Bodil er ex-præst og har derfor mangt en mening om salmevalget, og det har vi mailet en del om.

Selv har jeg det dobbelt med salmevalget:

 1. det skal være nogle jeg kender og kan synge med på
 2. jeg skal også lære nogle nye at kende

Hvis der hele tiden vælges “Nu falmer skoven” og “I østen stiger solen op” lærer jeg jo aldrig nogle nye. I de otte år jeg er kommet i kirken har jeg fået udvidet mit repertoire væsentligt. Nogle salmer kan man brumme med på fra vers to, fordi de er så logiske. Fx var jeg i går til en “Musikgudstjeneste” med masser af salmer, der bandt lyset sammen om mørket.

Hvis jeg nu var præst, ville jeg synes det var svært med salmevalget: 1) Det ville være rart at finde nogle salmer, folk kunne synge med på og 2) hvordan fandt man noget, der bandt gudstjenesten sammen?

8 Svar
 1. Pia
  Pia siger:

  Da jeg for 100 år side, eller deromkring 😉 gik i skole lærte vi salmer, og vi skulle kunne dem udenad. Jeg vil bestemt ikke påstå jeg kan det i dag, men når orglet spiller og kirkesangeren starter, så er det sjældent jeg ikke kan synge med, selvom jeg tænker, den der kender jeg da ikke.

  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Pia

   Det må være dejligt for det meste at kunne synge med, så pyt med at du ikke kan dem udenad mere, det er ikke så vigtigt, der er jo en grund til, at man har skrevet dem ned i salmebogen 🙂

 2. Fruen i Midten
  Fruen i Midten siger:

  Det er lidt svært, for på den ene side skal der være plads til nye salmer, så folkekirken ikke salmemæssigt forstener et sted i det forrige århundrede, men på den anden side er det så dejligt, når alle kender salmerne og kan synge med. En måde at lære flere salmer på er et godt kor, som man kan brumme med, men i mange mindre kirker står der kun en forkølet degn, og så bliver resultatet (af at synge nye ukendte salmer) altså derefter 😉

  Dejligt at læse, at du havde en god juleaften 🙂

  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Fruen i Midten

   Det er ganske rigtigt et dilemma – endda et klassisk et – med salmerne. Der er bare kun en måde at lære nye salmer på, og det er ved at synge dem. Som jeg skrev, har jeg fået udvidet mit repertoire væsentligt i de otte år (er det vist), jeg er kommet i kirken. Det er så skønt, når alle kan følge med.

   Jeg er også glad for, at juleaften forløb så fint. Jeg tror sagtens, jeg kan havne samme sted næste år.

 3. Lene
  Lene siger:

  Jeg vil gerne lære nye salmer, men jeg vil allerhelst kunne synge med på alle salmer, så det er skønt hvis den nye salme er let at lære 🙂

  Dengang jeg var FDF-leder lærte jeg nye salmer hvert år, det kan jeg godt savne. God femte juledag til dig

  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Lene

   Jeg vil også gerne kunne synge med på dem alle sammen, og jeg gør mig de hæderligste anstrengelser for at lære dem at kende. Tit kan jeg i det mindste brumme med efter første vers. Og jeg bliver altid glad, hvis der er nogle jeg kender, for det er dejligt at synge, også selvom jeg ikke synger specielt godt.

 4. Henny Stewart
  Henny Stewart siger:

  Jeg har prøvet at lytte med på DR-k, hvor de har forsøgt at lære folk nogle af de nye salmer, og jeg må indrømme, at jeg har fundet dem alle dybt intetsigende. Men det er desværre mange år siden, jeg har kunnet synge med på noget som helst. Den smule stemme, jeg har tilbage, ligger så dybt, at jeg næsten ikke en gang kan synge for mig selv under bruseren …

Der er lukket for kommentarer.