Lenovo ThinkPad T540p

Lenovo ThinkPad

Ny – brugt – PC

Jeg har købt en fin lille brugt og restaureret computer til 2.800 kr. Det er en Lenovo ThinkPad T540p fra refurb.dk. Den er med otte GB ram, og 240 GB SSD (jeg tilkøbte lidt). Skærmen har en fin størrelse på 15,6″. Der er Windows 10 Home, oplader og 12 måneders garanti.  Efter beskrivelsen skulle den være en fin, fin arbejdshest ,selvom den ikke er nyeste model. Jeg søgte råd hos “gutterne” i “Linux for begyndere” for jeg har ikke forstand på hardware, og de var gode til at rådgive. Ikke så mange dikkedarer eller overtalelse mere en forholden sig til mit formål med den lille ny.

Den er bestilt og kommer med GLS på onsdag – leveret lige til den lokale lakridspusher. Jeg skal kun gå 100 meter for at hente den. Jeg glæder mig.

En omtale af det udgåede produkt

15″ BÆRBAR COMPUTER TIL ERHVERVSLIVET.

Performance, effektivitet og holdbarhed gør T540p til den bærbare arbejdscomputer, der sætter standarden for computere til professionelle. Med det prisbelønnede tastatur, Full HD-skærm og ultralang batteridriftstid kan T540p være med dig hele vejen, uanset hvor dit arbejde bringer dig hen.

Formålet

Formålet med den lille ny er at have et sted at lege med Linux, en sandkasse, hvor kommandoer gerne må gå i ged og være helt forkerte, og hvor det ikke gør noget, at jeg får rodet så meget i det, at det er nødvendigt at reinstallere. Den slags vil jeg jo meget gerne undgå på den rigtige PC, for konsekvenserne kan være uoverskuelige. Jeg orker ikke at skulle begynde forfra mere end højst nødvendigt.

refurb

refurbs koncept er, at de opkøber brugte PC’er fra virksomheder, der udskifter maskinparken. Disse PC’er har måske kun to til tre år på bagen, men de er bygget til at holde måske seks eller syv år. refurb tager dem ind og sætter dem i stand, udskifter “trætte” eller defekte dele, sørger for at alt spiller, som det skal og sælger dem herefter med 14 dages reklamationsret og 12 måneders garanti.

Meget af det udstyr, vi køber, er i realiteten for godt til det, vi bruger det til. Kun til de allernyeste spil, videoredigeringsprogrammer mv. er det nødvendigt at have det det bedste grej. I hvert fald kan Linux sagtens køres på en ældre og istandsat PC. Systemets krav er ikke så voldsomme.

refurb skriver på deres hjemmeside om cirkulær økonomi. De vil reducere forbruget og produktionen, genbruge og i sidste ende genanvende mest muligt. I en tid, hvor vi taler klima og bæredygtighed er dette den rette vej at gå. Køb og smid væk-kulturen fylder alt for meget i den vestlige verden. Skal Danmark nå målet om 70 pct.s reduktion af CO2-udslippet i 2030 er det muligt, at vi er mange flere, der skal handle hos refurb.

De skriver også:

Ved at genbruge en computer, skal der produceres en computer mindre. Derved reducerer vi forbruget af ressourcer og genbruger selvsagt mere. Det som det ikke lykkes os, at genbruge bliver forsvarligt genanvendt. Det betyder, at så meget som det overhovedet er muligt bliver skilt ad, smeltet om og brugt til ny produktion.

De tanker kan jeg godt lide og jeg tror, jeg har gjort en god handel! Nu skal jeg bare glæde mig til den lille brugte Lenovo ThinkPad T540p kommer.

5 Svar
 1. Henny Stewart
  Henny Stewart siger:

  Jeg kan rigtig godt lide tanken bag “refurb”. Alt det it-udstyr, der bare blindt kasseres, er en skrækkelig miljøbelastning, og meget af det _er_ faktisk for godt til at blive smidt væk. Jeg må også gribe lidt i egen barm. Jeg har nemlig været meget tilbøjelig til at købe for billigt og være for syg efter at få det seneste nye. Det er jeg lidt ude over nu, hvor min iPad og min iPhone begge er fra ’15 og virker fortrinligt. Min bærbare er vist fra ’16 eller ’17(?), og ingen af delene viser tegn på – 7-9-13 – at trænge til udskiftning endnu. Men nu er hverken Apple eller Asus af det allerbilligste, og det kan altså godt betale sig.

  Jeg synes også, det er fornuftigt at have en maskine dedikeret til de vilde eksperimenter. Dels risikerer man ikke at miste noget af sit egentligt arbejde, dels kan man eksperimentere lige så vildt, som man måtte ønske, når det sker i et miljø, hvor man har råd til at miste data. Og når man kan gøre det til en fornuftig pris uden at belaste miljøet noget særligt, er der jo ikke så meget at betænke sig på.

  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Henny

   Ja miljøbelastningen er ganske enkelt noget svineri (tjah bare et andet ord…). Meget af det, der kasseres, kan sikkert nemt bruges både fem og seks år mere, hvis det bliver sendt til mekanikeren og set godt og grundigt efter. De bærbare holder ikke så længe, men køber man et godt mærke, som fx Lenovo ThinkPad, skulle den have nogle år i sig endnu. Normalt sværger jeg jo til stationære, og den seneste holdt ti år (måske kun ni?), men så havde den altså også udtjent sin værnepligt.

   Da jeg skiftede min iPad ud fra Air til Pro havde den gl. fem år på bagen og det er vist ret godt, uden at jeg dog har forstand på det. Men man kan sige, at med de priser Apple holder sig, så skal æble-dimserne også kunne holde nogle år.

   Lige netop de argumenter du peger på, var dem, der fik mig til at træffe beslutningen. Jeg har gået og luret hos refurb i længere tid, men da jeg ikke er kyndig udi hardware, skulle jeg have spurgt gutterne, inden jeg tog springet. Jeg håber, de 2.800 kr. er givet godt ud, og ellers er der jo 12 måneders garanti.

 2. Eric
  Eric siger:

  Måske var det sådan en, jeg havde på arbejdet – den ligner i hvert fald, men jeg kan ikke huske de der numre. Den (og den forrige, ældre version) fungerede glimrende, og som du selv er inde på, er der ikke mange opgaver, hvor særlig høj ydelse er nødvendig. Det lyder som et godt køb, du har gjort, og genbrugstanken er helt rigtig.

  Jeg bruger kun bærbar nu – den kan bruges hvor som helst, og man behøver ikke sidde ved et bord. De bærbare holder nok ikke så godt som stationere (slæbbare), men så har man en tidsindstillet undskyldning for at købe nyt, når de aldersbetingede skavanker bliver FOR irriterende 😉

  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Eric

   Tallene er da umulige at huske, det ville jeg heller aldrig kunne. Jeg forkøber mig altid, når jeg køber masskiner: det kan ikke blive stort nok og strækt nok; og måske bruger jeg 25 pct. af kapaciteten. Min stationære er en fuldblods-gamer, og jeg elsker den, bare det at den ikke siger en lyd bringer de varme følelser frem. Men den kan meget mere end jeg har behov for. Det må jeg se i øjnene.

   Ja jfr. vores “snakke” om de anderledes samfund i relation til 2030-målet er genbrug på netop dette område bestemt en vej at gå.

   Jeg har det nu fint med min store slæbbare og har aldrig haft brug for andet, for jeg har jo min fine iPad til at tage med mig “i byen”.

Der er lukket for kommentarer, da posten er mere end et år gammel.