,

Den lille racisme

racisme

Man ser den overalt

Man ser den lille racisme overalt. Den er ikke til at komme udenom, men jeg bliver en lille smule trist hver gang, jeg bemærker den. I dag så jeg den i en Facebookgruppe og forleden hørte jeg den endnu engang fra en i ejendommen.

I Facebookgruppen

I en Facebookgruppe, der handler om kontanthjælpsmodtagere, blev det diskuteret om en konkret person mon ville kunne søge og opnå kontanthjælp. En person skrev, at det ikke var alle, der kunne få (10.000 kr. grænsen, ægtefællens indtægt osv.). En anden person svarede “Jo du skal bare tage tørklæde på, så kan du”.

Den slags bemærkninger er altså en torn i øjet på mig. Jeg kan slet ikke have det, og jeg sendte en sur smiley 🙁 men nogle havde sendt et hjerte, der betyder “elsker” på smileysprog.

En i ejendommen

En i min ejendom har tidligere boet i Korsør, hvor der var et “ghettoområde” og derfor var hun “nødt til” at melde sig ind i Dansk Folkeparti, fortalte hun mig den dag, jeg havde inviteret hende ind til den første og sidste kop kaffe. Jeg havde tænkt, jeg gerne ville byde hende velkommen i ejendommen.

Nu har hun så lige haft brækket hoften, så selvfølgelig har jeg handlet lidt for hende, hvis jeg alligevel skulle i Kvickly. Hun brokkede sig vældigt over rengøringen på hospitalet og kædede den manglende hygiejne sammen med personalets etnicitet… Chaufførerne hos Flextrafik taler heller ikke dansk, og der er så meget i vejen. Men de kan godt få lov at køre hende frem og tilbage til de behandlinger, hun får gratis i sundhedsvæsenet.

Den kurdiske grillrestaurant

Jeg var lige nede at spise på ‘min’ kurdiske grillrestaurant, hvor man kan få en cheeseburger med fine kartoffelbåde og en Pepsi for 90,00 kr. Ejeren kom ud og satte sig sammen med mig. Jeg nævnte de to eksempler for ham og spurgte, om de nogensinde var udsat for racisme. Det var de heldigvis ikke, men da de boede i Tyrkiet var de, fordi de er kurdere.

Han nævnte, at racismen sikkert findes i hele verden. Jeg synes bare ikke, det gør det meget bedre. Den lille racisme vil altid gøre mig lidt trist. Den store vil gøre mig rasende.

 

2 Svar
 1. Henny Stewart
  Henny Stewart siger:

  Racismen eksisterer ganske rigtigt i hele verden, og det har den nok gjort til alle tider. Mennesket har nogle ubehagelige træk indbygget, herunder evnen til at diskriminere. Det er sikkert en på mange måder livsnødvendig evne at have, blot kunne man ønske, at folk også lærte at diskriminere de mellem de situationer, hvor evnen skal anvendes.

  Der, hvor man efter min mening skal være virkelig på vagt, er når racismen normaliseres. Tilsyneladende normale mennesker, herunder desværre også en ganske stor del af politikerne på Christiansborg, har ladet deres moralske kompas forrykke på grund af meningsundersøgelser. Et udtryk for denne uacceptable flytning af grænsepælene for anstændig optræden og holdninger er det såkaldte “paradigmeskifte”, som også vores nuværende regering har stemt for, og som Mette Frederiksen under valgkampen ikke på nogen måde ville tilbagerulle.

  Jeg kan huske en tid, hvor det faktisk ikke ville have været acceptabelt at fejre udlændingestramninger med kage, sådan som Støjberg har gjort, men nu er det altså noget, som store dele af befolkningen kan kapere. Nu mener Tesfaye ikke, at han får brug for nogen lagkagekniv, og det håber jeg da, at han mener, men bare det at man kan joke med sådan noget er udtryk for, at det er blevet comme il faut at være racist.

  Nu kom det seneste valg så fornuftigvis til at handle om klima i langt større grad end om “udlændinge”, men det er ikke nødvendigvis ensbetydende med, at “hyggeracismen” er blevet mindre stueren. Det er jeg alvorligt bange for, at den ikke er. Tværtimod er den blevet knæsat og institutionaliseret. Denne “hyggeracisme” er jo også forløberen for, at vi som danskere har tolereret børnefamilier på Sjælsmark og planer om kz-lejre på øde øer for folk, der ikke kan “hjemsendes”. De to sidstnævnte ting er så lagt på is for nærværende, og lad os håbe, de bliver der, men jeg føler mig ikke for sikker.

  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Henny

   “Der, hvor man efter min mening skal være virkelig på vagt, er når racismen normaliseres.” Det kan ikke udtrykkes bedre, end du gør her, for det er sådan, det bliver farligt. Det er fx de situationer, jeg nævner i indlægget: rengøringsassistenten og chaufførerne med anden etnicitet end dansk og “søg kontanthjælp med tørklæde på, så kan du få”. Hårene rejser sig på armene af mig, når jeg hører og læser den slags.

   “Paradigmeskiftet” kalder Mette Frederiksen nu for en “Bred udlændingepolitik”. Det skal blive interessant at se, om der bare er tale om en navneændring, eller om der er noget i det. Jeg håber, de tre øvrige partier kan – og ikke mindst vil – trække i en anden retning. Jeg håber det inderligt. Og jeg glæder mig over et sønderbombet DF!

   Jeg har ikke hørt udtalelsen fra Tesfaye, men jeg er da helt enig med dig i, at hvis man kan joke med det, er det blevet comme il faut at være racist. Åh sikke en verden at leve i. På mange måder er jeg glad for ikke at have børnebørn. Hvordan skulle jeg dog forklare dem om disse sammenhænge?

   Næh det kan være du har ret mht. både børnene i Sjælsmark og de udvisningsdømte. Jeg har gået og tænkt på, hvor man så har tænkt sig de skal være? Fsva. børnene kan det være Auderød (vist en tidl. militærlejr) og fsva. de dømte kan der være tale om… åh jeg kan ikke huske det. Jeg tænker dog, at begge dele er langt langt bedre end de udsigter, disse mennesker havde.

Der er lukket for kommentarer, da posten er mere end et år gammel.