,

Julehjælp

Jan Hoby

Jeg har allerede skrevet flere poster, der rummer ordet “Julehjælp” – du finder dem her. Der er behov for at blive ved med at skrive om emnet, for problemet bliver større og større. Mange bliver fattigere og fattigere, mens en hel del bliver rigere og rigere. Det meste skyldes kontanthjælpsloftet.

Der er brug for ny social ansvarlighed og social indignation i Danmark.

Da jeg sad i S-toget på vej hjem, kom en snavset og laset kvinde ind i kupeen med et lille papbæger i en fremstrakt højre hånd. Hun tog ikke imod MobilePay, så jeg tømte møntrummet i tegnebogen. Der var ingen andre, der fandt tegnebogen frem. De kunne garanteret godt have undværet en ti’er.

I toget sad jeg og læste denne blogpost skrevet af en udpræget socialist. Hvor har han ret!

Hans pointer er blandt andet:

 1. “Det går hårdest ud over fattige, syge og arbejdsløse.” De kan ikke holde jul som os andre.
 2. “Dagens Danmark tæller titusindvis af fattige børn, fattige enlige, fattige familier, fattige ægtefælder (det er altså ikke med “d” 🙂 ) og fattige ældre. Kort sagt fattige mennesker i hobevis. Folk sulter for at få råd til medicin i et af verdens rigeste lande pga. kontanthjælpsloftet. Forældre sulter for at have råd til at give deres børn mad.”
 3. “Men titusindvis af fattige børn går julen i møde uden julemand, pakkekalender og adventsgaver. For julemanden besøger kun børn, hvis forældre har råd til at få besøg.”

Julehjælp af overskudsmad

Jeg mener, at det som de første var Folkekirkens Nødhjælp, der med Wefood satte system i kampen mod madspild og overskudsmad. Wefoods overskud går direkte til verdens 800 millioner fattige. Nu vil mange lige pludselig markedsføre sig med, at de vil bekæmpe madspild. Men pyt med det, det er kun godt med lidt konkurrence, og det er kun godt, at der er kommet fokus på, hvor stort spildet egentlig er.

På DR.dk er der en interessant artikel i dag: “10.000 fattige danskere får julehjælp af overskudsmad“:

“Sidste år fik 500 familier gratis mad i et pilotprojekt, men i år bliver hjælpen givet til 2500 fattige børnefamilier, som den 23. december får en kasse med overskudsmad fra REMA 1000s 246 butikker i Danmark og en række andre samarbejdspartnere. Tilsammen er det op mod 10.000 personer, som får hjælp, oplyser arrangørerne.”

Sammenfatning

Den drejning samfundet tager p.t. er sygelig. Der bliver flere og flere fattige, fattigdomsydelserne bliver stadig mere skrabede, der bliver mere til de rigeste, og forskellen mellem fattig og rig bliver følgelig større og større. Revner ballonen ikke på et tidspunkt?

I dag havde vi i FKN en seance, hvor det blandt andet blev analyseret, hvordan vi håndterer at være Folkekirkens Nødhjælp. Hvor er det kirkelige aspekt? Jeg har såmænd tænkt på det så tit, men har ikke kunnet lide at spørge, fordi jeg troede, at alle de andre kendte svaret, og jeg bare ikke havde hørt efter i timen.

Generalsekretær Birgitte Qvist-Sørensen (vores direktør) læste op af juleevangeliet – Lukasevangeliet kapitel 2 – fra “Den nye aftale” (som jeg ikke bryder mig så meget om). I den efterfølgende tale kom hun ind på det vigtigste i kristendommen: “Næstekærlighed”.

Det er næstekærlighed, når FKN støtter de 800 mio. fattige i verden, og det er næstekærlighed, når REMA 1000 systematiserer deres overskudsmad til dem, der har størst behov.

9 Svar
 1. Lotte M. Hansen
  Lotte M. Hansen siger:

  Rettelse:

  Wefood (1 år gammelt) er godt, men det stopper IKKE madspild. Det kræver netop madspild til at holde Wefood kørende…. Man skal også huske at kigge på roden af problemet – både med madspild og med fattigdom.

  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Hej Lotte

   Velkommen til min blog og tak for dine kommentarer, der lige skulle godkendes først, da det er første gang, du kommenterer her. Fra nu af vil du stryge lige igennem.

   Vi er helt enige! Det ville være fint, hvis der slet ikke var behov for Wefood. Men når nu behovet uomtvisteligt er til stede, så synes jeg, det er et fantastisk initiativ. Og succesen viser, at der er behov for det.

   Det er da fint, at Rema 1000 har været med i mange år. Det var jeg bare ikke klar over.

   Jeg synes, at årsagerne til fattigdom her i landet er temmelig klare.

 2. Lotte M. Hansen
  Lotte M. Hansen siger:

  Gode initiativer, men dog intet nyt under solen…. REMA 1000 – længe før alle de andre! – var allerede engageret i kampen mod madspild siden 2008. Hvorefter kom de andre til.

  Wefood (1 år gammelt) er godt, men det stopper madspild. Det kræver netop madspild til at holde Wefood kørende…. Man skal også huske at kigge på roden af problemet – både med madspild og med fattigdom.

  God jul!

 3. Anette
  Anette siger:

  det holder ikke i længden den vej nogle har kastet verden ud i… men om mennesker og verden overlever, jeg begynder at tvivler. Vi har en dejlig fast Hus forbi sælger, lidt utroligt han er så langt ude på landet.
  Nogen dage har jeg lyst til at give op, og sende et brev til Løkke m.fl. og så sige slut. …

  det endnu mere trist at nu det faktisk ikke “kun” julehjælp der brug for, men mange har behov for hjælp hver uge for ikke at sulte/gå fra hus og hjem/undvære livsvigtig medicin ovs. Eller bare kunne deltage i skolen (papir, penalhus, computer…) og have tøj på kroppen.

  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Anette

   Vi er fuldstændig enige!

   Jeg holder fast i at kalde de forskellige ydelser for fattigdomsydelser (integrationsydelsen og kontanthjælpen efter indførelsen af kontanthjælpsloftet). Og set i det lys har du jo fuldstændig ret i, at det ikke kun handler om juleaften og nissemænd. Det er ikke så længe siden, jeg læste et interview med en apoteker. Han berettede om, at kunderne enten bad om afdragsordninger eller måtte lade nogle præparater blive på serveren i stedet for at få dem med hjem. Det kan simpelthen ikke være sandt i et af verdens rigeste lande! Jeg bruger også mange penge på medicin, og det rykker da også lidt i foret, når han siger 747,- kr., men jeg kan klare det. Men det kan jeg kun på grund af invalidepensionen.

   Udenfor min lokale Føtex står en trofast Hus Forbi-sælger. Jeg stikker ham en tyver og lader ham beholde bladet, så han kan sælge det en gang mere.

 4. Henny Stewart
  Henny Stewart siger:

  Det kan komme dertil, at man bliver nødt til at gå med kontanter for at have noget at give til en tigger. Jeg er ellers helt holdt op med at have kontanter på mig for år tilbage.

  Du spørger, om ikke ballonen sprækker på et tidspunkt. Jo, det tror jeg, den gør, men måske ikke på den måde, Marx beskrev det i sin tid. Jeg er bange for, at det bliver meget værre endnu, bare se på USA. Hvis vi skal gennem populister som Trump, Farage og LePen, før det går op for folk, at de skal handle, er vores demokrati fuldstændig løbet over ende inden en evt. revolution, som så vil udstyre os med nogle andre despoter og diktatorer.

  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Henny

   Jeg er helt enig med dig i dit synspunkt om kontanterne. Jeg bliver bare altid så trist, når jeg træffer alle disse tiggere. På Nørreport står der hver morgen en sælger med Hus Forbi nede på reposen. Oppe ved indgangen ligger der mennesker i soveposer ved indgangen til 7 eleven.

   Jeg er ikke kendt med Marx – men dit billede af USA genkender jeg. Ligeså genkender jeg de nævnte populister, og jeg er bange for dem. Når alting bliver reduceret til laveste fællesnævner, er jeg stået af. Jeg ved såmænd ikke, om jeg ønsker mig en revolution. Men jeg ved, at jeg ønsker mig et samfund, hvor goderne er mere ligeligt fordelt. Lige p.t. går det i den gale retning: Forskellene bliver større og større, og det bryder jeg mig ikke om.

   • Henny Stewart
    Henny Stewart siger:

    Jeg vil ikke påstå, at jeg kender Marx bedre end egen bukselomme, men han har jo blandt andet forudset den udhulning af middelklassen, som vi ser i øjeblikket. Han mener så, meget forenklet, at den udvikling vil fortsætte, indtil der kun er meget få kapitalister tilbage, og at proletariatet meget let vil kunne vippe disse af pinden.

    Jeg ved bare ikke, hvor mange lag falsk bevidsthed, vi skal have skrællet af, før proletariatet bliver klar over, at de har en fælles interesse i at vippe disse kapitalisterne af pinden. I øjeblikket synes jeg, det ser ud som om der ryger nye lag af dumhed på “masserne”, snarere end det modsatte.

    • Stegemüller
     Stegemüller siger:

     @ Henny

     Jeg synes faktisk, at de idéer, du beskriver som værende Marx’, lyder rigtig fornuftige og som noget at se frem til. Det er min opfattelse, at der snart må ske et eller andet. Hver dag jeg ser TV Avisen tænker jeg, at nu kan det ikke blive værre, og at nu er der endnu et skidt tiltag.

     Ja – du har ret i det med de nye lag af dumhed. Set udefra ser det ud som om, at alle kæmper for sig selv og deres egen overlevelse. I min verden skal der mere fokus på fællesskab og solidaritet. Sidstnævnte vil løfte individualismen til noget kollektivt.

Der er lukket for kommentarer, da posten er mere end et år gammel.