,

Danske Sømands- og Udlandskirker

I dag har vi taget afsked med Pia Sundbøll, der gennem en del år har været hospitalspræst på Hvidovre Hospital (95 pct. af sin tid) og sognepræst i Hvidovre de resterende fem pct.

Jeg har altid syntes, at det var lidt pjattet med de fem pct. Herregud hun skal jo bare gå til menighedsrådsmøderne, så har hun mere end opfyldt sin kvote.

Hun har fået nyt job. Hun skal være udlandsprovst og bliver dermed den øverste leder for Danske Sømands- og Udlandskirker, DSUK, som varetager den kirkelige betjening af danskere i udlandet. Hun er 61, så det er utrolig flot at gå ud at få en lederstilling. Og så at være provst for præster, der bor rundt om i hele verden. Der er en meget fin artikel fra Kristelig Dagblad her, men jeg tror desværre, man skal have abonnement for at kunne se det hele.

Jeg kommer til at savne hende, for hun taler, så man kan forstå det. Og en af de ting hun gør, som jeg er meget begejstret for er, at hun indleder gudstjenesten med lidt “regibemærkninger”. Det kan fx være: Dagens tekst handler om…, man skal særligt være opmærksom på… Salmer og tekst hører sammen på følgende måde… Det tager ingen tid, men det er en stor hjælp til at forstå gudstjenesten.

Biskoppen (Lise Lotte Rebel) bryder sig ikke om regibemærkningerne, men det er både Pia og jeg nu ret ligeglade med.

En dag vil jeg huske at spørge “min præst”, hvor meget valgfrihed de egentlig har, og hvad det rette ord for dette er? Fx er det sådan, at de ikke bruger den samme liturgi, kun nogle bruger messehagel, nogle siger “Lad os be’ sammen”, men det hedder da, “Lad os alle bede”, nogle bruger nyt Fadervor andre det gamle. Jeg kunne sådan set godt tænke mig, at det blev gjort ensartet, så jeg som kirkegænger var helt tryg ved, hvad jeg gik ind i, jeg er klar over, at dette er et djøf-synspunkt, og de har altså en eller form for frihed til at gøre, som de finder bedst.

4 Svar
 1. Anette
  Anette siger:

  Jeg kan nu godt lide friheden, så der også plads til forskellige kirkegængere kan vælge deres favorit.
  regi bemærkninger lyder godt.
  tænker de 5 % er fordi de skal være tilknyttet et sogn, men jeg ved det ikke.

  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Anette

   Der er selvfølgelig det med favoritterne. Jeg kan nu bare bedre lide, at jeg går ind i kirkerummet og så kan føle mit tryg, fordi jeg ved, hvad der skal ske.

   Der findes ingen regler om, at en præst skal være tilknyttet et sogn.

   • Anette
    Anette siger:

    Men det ved man jo (stort set) når det en højmesse.
    tænker bare at uden valgfrihed, bliver det måske som i nogle skole systemer, du kan gå ind i en klasse og ved du klasse trin og skoledag så kender du lærerens replikker. Trygt ja, velkendt ja, men også uinspirerende, syntes jeg.

    Ok jeg troede de skulle være ved et sogn, da alle hospitals præster jeg kender til også er ved et sogn.

    • Stegemüller
     Stegemüller siger:

     @ Anette

     Det kan du selvfølgelig mene, men jeg er altså tilhænger af en stram/ensartet liturgi.

     Jeg er ikke fuldstændig sikker, men jeg tror altså ikke, at der er pligt til samtidig at være sognepræst. På den anden side kan de fem pct. jo tyde på det.

Der er lukket for kommentarer, da posten er mere end et år gammel.