I love øko

I love øko
I love øko

Jeg faldt over en artikel fra Økologisk Landsforening, hvor Randers Regionshospital har fået en pris:

Som det første hospital i Danmark har Regionshospitalet Randers opnået det økologiske spisemærke i guld. På hele hospitalet serveres der 90-100 procent økologisk mad – uden det koster ekstra.

Det mest interessante er faktisk det med, at det ikke koster ekstra. Det svarer fuldstændig til mine egne observationer i min indkøbskurv.

Da de økologiske varer lige kom frem – vist i slutfirserne – kunne jeg som studerende på SU og deltidsarbejde ikke købe økologiske varer. Lige nu er der ikke ret mange gode grunde til ikke at købe økologisk. Prisforskellen er udjævnet, og det er rigtig godt, og vi er på vej til mere bæredygtighed. En pudsig lille observation: I min Netto har de rigtig mange økologiske varer, det er muligvis en forretningsstrategi. Hvis man nu skal bruge rosiner, er de økologiske rosiner tre kr. billigere end de de konventionelle.

Fordele ved økologi:
  • Fri for sprøjtemidler
  • Færre tilsætningsstoffer
  • Sundere produkter
  • Rent grundvand
Ulemper ved økologi
  • Det kan være dyrere
MRSA i konventionelle svinebedrifter

For kort tid siden viste DR1 en dokumentar om MRSA i de danske svinebedrifter. Titlen var: “Den dag penicillinen ikke virker”. Konklusionen var, at en voldsomt stor andel af landets 31 millioner svin bærer MRSA i sig – tallet er mere specifikt 70 – 80 pct. Og når dyrene bærer de multiresistente bakterier, kommer de uden hokuspokus over i vores mad.

MRSA i økologiske svinebedrifter

Jeg vil ikke spise resistente bakterier, derfor er valget naturligvis økologisk. Har jeg ikke råd, undværer jeg hellere kødet. I de økologiske svinebedrifter viser flere undersøgelser, at der kun er fundet MRSA i seks pct. af svinene.

Velbekomme!

 

14 replies
    • Stegemüller
      Stegemüller says:

      @ Kisser

      Lige netop flot af Randers. Tænk hvi den succeshistorie kan få flere sygehuse til at overgå til økologien. I Region H får alle sygehusene mad der er lavet på RHs køkken. Det er ikke øko, men det smager langt bedre end sit rygte.

      Det er dejligt, at økologien er i højsædet hos dig – det er den også her. Det er meget sjældent, jeg spiser kød, måske en gang om måneden, men det det så skal være, tager jeg kun øko som, jeg synes, har en bedre farve, en bedre struktur og en bedre smag.

      Svar
  1. Lene
    Lene says:

    Tjah, så kommer jeg her som Rasmus modsat. jeg køber nærmest intet økologisk. Hvorfor? Fordi jeg er gift med en landmand, som er ansvarlig, ordentlig, kvalitetsbevidst og dedikeret i forhold til sit landbrug. Han er ikke økolog men ganske almindelig landmand, og den slags er faktisk ordentlige mennesker, som behandler deres jord og deres dyr ordentlige. Der findes brodne kar overalt, også blandt økologer.

    Svar
    • Stegemüller
      Stegemüller says:

      @ Lene

      Jeg regnede godt med, at du ville dukke op – og som altid er du velkommen! Jeg har ingen problemer med divergenser.

      Det er jo bare skønt, at der er landbrugere som din mand, og som behandler sin omverden ordentligt. Hvis alle gjorde det, ville der muligvis ikke være være behov for økologer. Sandheden er bare, at langt langt hovedparten forurener grundvandet, spreder MRSA hos 31 mio. grise, inficerer med sprøjtemidler og tilsætningsstoffer. Det kan du ikke sidde overhørig.

      Gør det slet ikke indtryk på dig, at 70 – 80 pct. af svinene i de konventionelle landbrug er bærere af MRSA, mens det kun gælder for 6 pct. af de økologiske grise?

      Svar
      • Lene
        Lene says:

        Hanne, selvfølgelig tager jeg MRSA alvorligt i forhold til mennesker, der er syge på et sygehus. Men langt den største del af dødsfald pga af MRSAbakterien skyldes jo ikke husdyrsMRSA, men derimod at folk har været indlagt på udenlandsk sygehus. Og det drejer sig om 29 dødsfald i årene 2009 – 2014 pga menneske MRSA og 4 pga husdyrsMRSA. Derfor bliver man isoleret, når man bliver indlagt på et dansk sygehus, hvis man har været indlagt på et udenlandsk sygehus inden for de sidste 6 måneder. I følge Seruminstituttet har vi meget lav forekomst af MRSA i forhold til andre lande.
        Angående din sætning: “hovedparten forurener grundvandet, spreder MRSA hos 31 mio. grise, inficerer med sprøjtemidler og tilsætningsstoffer. Det kan du ikke sidde overhørig.” Hanne, det passer ikke. I følge Miljøstyrelsen er de pesticider, vi nu finder i grundvandet, pesticider fra tidligere tiders ukrudtsmidler. Midler som i dag er forbudt i Danmark. Nogle af midlerne kan stadig købes i de andre EULande, så derfor anbefaler man også at købe dansk, hvor man kan.
        Jeg tror, jeg stopper her, for jeg kan mærke, at det her påvirker mig, at en, der har fulgt mig og min beskrivelse af landbruget så længe, bruger sådanne ord om det landbrug, som jeg og min familie er en del af.

        Svar
        • Stegemüller
          Stegemüller says:

          @ Kære Lene

          Vi må altså have kludret dette ud – hvis du vil være med til det? Jeg ville blive ked af det, hvis vi ikke kan. Vi har forskellige holdninger, men det skal der da helst også være plads til. Vi har også forskellige kilder, hvilket jeg synes, er ret indlysende, eftersom du bor ude i det dejlige land med marker og kartofler omkring dig, mens jeg bor i en lejlighed i storbyen. Jeg kan læse mig, via sobre kilder, til, hvordan det ser ud, mens du kan tage gummistøvlerne på og gå ud i marken.

          Mht. til MRSA taler du om folk, der dør på sygehuse. Dette har jeg ikke forholdt mig til. Jeg har alene forholdt mig til, at 70 – 80 pct. af de konventionelle danske slagtesvin er inficeret med MRSA. Seks pct. af de økologiske slagtesvin er inficeret med denne virus. Dette kan du se mere om, hvis du bruger de links, jeg har lagt frem.

          Det er jo vældig positivt, hvis pesticiderne ikke længere er farlige for grundvandet. Det vil jeg også bare synes er dejligt.

          Jeg bunder mine skrifter på de kilder, jeg har linket til. Jeg synes, de ser sobre ud, men det kan da være, at du ved bedre – det har jeg jo ikke en chance for at vide.

          Jeg ser frem til dit svar.

          Svar
          • Lene
            Lene says:

            Kære Hanne, da jeg ikke i de kilder, jeg har undersøgt, har fundet en opgørelse over antal svin med MRSAbakterien, kan jeg ikke sige om du har ret. Jeg stoler ikke fuldstændig på DRjournalister, dels fordi jeg ved en søgning har fundet at de af Detektor er blevet kritiseret for at forvride et sæt data i udsendelsen, dels fordi jeg i andre forhold har set, at de “maler med den brede pensel” for at få frembragt det billede, de gerne vil vise. Det samme som de kritiserer landbrugets organisationer for at gøre. Jeg har ikke set udsendelsen, skal jeg så sige.
            Det er vigtigt at holde fast i, at vi alle går rundt med bakterier, også stafylokokker, det farlige er jo, hvis man bliver syg og har fået en MRSA bakterie, fordi så skal man bruge speciel antibiotika. Som jeg læser det, er man i gang med forholdsregler for at få stoppet spredningen. Og jeg synes det er synd, hvis mennesker, både landmænd og MRSAbærere, skal lægges for had af befolkningen. Værre endnu, hvis de (MRSAbærere) skal igennem samme stigmatisering som HIVsmittede var (og nogle gange stadig er)
            Så nej, vi kan jo ikke vide hvor sobre vores kilder er, det skal vi vel alle holde os for øje. Men lad os bare stoppe den der, at du har taget et valg og jeg har taget et andet valg, og for mit vedkommende gør det ingen af os to til ringere mennesker. Men jeg har læst en økologs udtalelser om at hvis alle landbrug omlægges til økologi, får vi problemer med kvælstofudledning, så jeg er glad for at man nu tager udgangspunkt i faktuelle tali forhold til den mængde kvælstof man må bruge, nemlig målinger af vand direkte afledt fra markerne, hvor blandt andet vi ligger meget lavt i kvælstofudledning ( langt lavere end det tilladte i drikkevand).
            PS og når du i et tidligere indlæg skriver at vi skal sætte forbruget af gødning ned, så undrer jeg mig. Alt levende, der gror, har brug for gødning, og det uanset om man avler økologisk eller konventionel, der skal gødning til i en eller anden form.

          • Stegemüller
            Stegemüller says:

            Kære Lene

            Tak for dit svar. Jeg synes, dette er blevet et meget furefuldt hav at navigere i. Vi har begge lov at have hver vores holdninger og standpunkter. Sådan vil jeg i hvert fælde gerne have det på min blog, og så er alle velkomne til at følge trop.

            Jeg vil på ingen måde gøre dig ked af&gal/sur eller hvad det nu end er, der sker. Jeg tror, du kender mig godt nok til at vide, at jeg ikke hopper med på alskens vogne. Men jeg har også ret til at have de holdninger jeg har, og som er baseret på de kilder, jeg lægger frem. Det, synes jeg selv, er en “redelig” metode.

            Jeg benytter mig af kilder, som du ikke stoler på. OK der har jeg så tabt, for jeg har ikke et tredje modargument.

            Jeg finder et tal på 31 mill. inficerede slagtesvin fra, hvad jeg mener er, en god kilde. Det er du ikke enig i og baserer dig på kilder ingen har set, heller ikke professor Aarstrup på DTU, der igennem mange år (vist fra 2008 – 2014) prøvede at få departementet til at forstå, hvad der foregå. Har du evt. en anden kilde?

  2. Anonym JR
    Anonym JR says:

    Ja gudskelov for øko, det holder vi meget af. Og så har dyrene haft er dejligt liv, vigtigt.
    Havde solbadning mellemørebetændelse og blev selvfølgelig behandlet med antibiotika. Så nu tåler jeg ikke penicillin. Derfor ingen svinekød.
    Vi spiser kalkunbacon , det er lidt magert, men smager rigtig godt.
    Man behøver altså ikke spise kød hver dag og det gør vi heller ikke, vi holder meget af vegetariske retter.

    Svar
    • Stegemüller
      Stegemüller says:

      @ JR

      Ja dyrene skal have et ordentligt liv!

      Jeg forstår ikke helt, hvad du mener med: “Havde solbadning mellemørebetændelse og blev selvfølgelig.. ” Det er jo lidt absurd, at du efter den behandling, ikke kan spise svinekød.

      Jeg spiser heller ikke kød hver dag, for jeg føler ikke, at jeg har brug for det.

      Svar
  3. Anette
    Anette says:

    ja jeg køber også alt det økologiske jeg kan komme til, men det ikke 100%, kan både lide det sunder og smager bedre (efter min mening)
    det også lidt som med mørk chokolade, hvis det kvalitet så spiser man ofte lidt mindre, men får mere god næring af det.

    sejt gået af Randers Regionshospital

    Svar
    • Stegemüller
      Stegemüller says:

      @ Anette

      Jeg køber heller ikke 100 pct. øko – men mælk, yoghurt, smør og kød skal være øko her. Jeg er enig med dig: det smager bedre og dyrene har haft et ordentligt liv. Du har også ret i det med chokladen – det er nu bare yderst sjældent jeg fristes til den slags.

      Ja det er godt gået i Randers. Bare mange flere havde lyst til at prøve konceptet.

      Svar
  4. Henny Stewart
    Henny Stewart says:

    Jeg køber økologisk, hvis det giver mening, også i forhold til vores økonomi, der jo er en efterløn og en kvart folkepension, hvilket ikke giver plads til voldsomme udskejelser. Jeg styrer dog ofte udenom, hvis der er en vare, jeg ikke kan få økologisk til en efter min mening fornuftig pris. Det er jo ikke alle varer, der ligefrem er nødvendige.

    Det er stærkt begrænset, hvor meget svinekød, der spises her på matriklen. Undtagelsen kunne være bacon. Under en eller anden form får vi bacon mindst en gang om ugen, og jeg har ikke helt styr på, hvor man køber økologisk bacon. Min fornemmelse er, at der ikke er så meget af det til salg. Vores baconforbrug er dog faldet. En gang kunne vi godt få det 4-5 gange om ugen.

    Men tanken om at spise MRSA er da afskyelig, for ikke at tale om, hvilke forhold de svin har levet under.

    Svar
    • Stegemüller
      Stegemüller says:

      @ Henny

      Ja man bliver jo altså ikke rig med efterløn + en kvart folkepension. Det rummer da ikke meget økologi. Nej det er bestemt ikke alt, der er nødvendigt – sådan prioriterer jeg også. Jeg ødelægger egentlig mine egne principper, fordi jeg af og til køber færdigretter, der jo kun sjældent er økologiske. Jeg har dog fundet frem til en rigtig god pizza, der er øko.

      Næh jeg ville heller ikke vide, hvor jeg skulle finde økologisk bacon – sikkert på nettet. Dog er der en hel del muligheder her: https://www.google.dk/search?q=%C3%B8kologisk+bacon&ie=utf-8&oe=utf-8&client=firefox-b&gws_rd=cr&ei=0G3uV6vCAsjO6AShh6jwAg

      Ja MRSA-svinene har ikke haft et ordentligt liv! Når jeg køber svinekød, bliver det som regel “Frilandsgris”, hvor man rent faktisk kan se forskel på farven og nyde den bedre smag (og samvittighed). Jeg synes bestemt, jeg kan smage forskel – men måske er det noget pjat. Jeg vil bare gerne bidrage lidt til bedre dyrevelfærd.

      Svar

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *