Hyret, fyret og fritstillet

Det indlæg, der blokerer for resten

Min blog er halvdød, og jeg kan næppe have flere læsere tilbage, for jeg har ikke været produktiv i flere måneder. Det skyldes, at jeg ikke før har haft modet til at skrive dette indlæg af frygt for at potentielle nye arbejdsgivere skulle læse det. Men nu vover jeg pelsen og skriver det indlæg, som har spærret for resten af min kreativitet.

Jeg er blevet afskediget på grund af sygdom (depressioner mv.), og jeg er også blevet fritstillet, hvilket betyder, at jeg får løn i opsigelsesperioden, men ikke skal møde frem på arbejdet. Jeg fik fyresedlen i august og det kom som et mindre chok for mig, selvom jeg selvfølgelig godt var klar over, at mig sygefravær var enormt højt. Men jeg troede, at der først skulle gives en skriftlig advarsel, inden man kunne fyre folk. Sådan er det også i følge min fagforening (Djøf), der derfor fik forhandlet en ekstra månedsløn hjem til mig i forbindelse med opsigelsen.

Nu er chokket ved at have lagt sig, og det hele er kommet lidt på afstand. Jeg har fået regnet på min indtægt på dagpenge, og der bliver ikke meget at slå til søren med, men jeg kan overleve. Her mens jeg stadig har løn, sørger jeg for at spare op til en “buffer”, så der er lidt at stå i mod med til de udgifter, der ligger over overlevelsesniveauet.

Jeg har regnet ud, at der – når de faste udgifter er betalt – vil være ca. 2.000 kr. at leve for pr. måned, og jeg er i tvivl om der overhovedet er muligt at overleve for det beløb! Men det skal prøves, og dybest set kan jeg leve på en sten. Der skal bare ikke være noget der går i stykker i hjemmet, og man skal ikke pludselig stå og mangle en ny vinterjakke. I tankerne har jeg gennemgået alle mine ting og konstateret, at der ikke bør være noget, der går i stykker eller trænger til udskiftning lige foreløbigt.

I forbindelse med opsigelsen fik jeg fra min arbejdsgiver et outplacement-forløb til 40.000 kr. hos en coach, der skal hjælpe mig med at finde et nyt job, hvilket jeg inderligt håber lykkes. Jeg har været der tre gange ud af 22 og hun virker god og solid – lige min type. Sidste gang lavede vi et “værdihjul” som prioriterer værdierne i et job mellem hinanden. Der er tale om følgende værdier:

 • Fysiske rammer
 • Kolleger
 • Leder
 • Opgaver
 • Udvikling
 • Virksomhed
 • Kultur
 • Økonomi/vilkår

Jeg prioriterer opgaverne, lederen og de fysiske rammer højt, mens de andre befinder sig lavere på rangstigen. Jeg er selv lidt overrasket over at lederen kommer ind på en klar andenplads lige efter opgaverne, men det hænger nok sammen med, at jeg er lidt “nørdet”, og trives godt bare jeg har gode opgaver og klar retning for, hvordan de skal løses.

Jeg søger alle de stillinger, der er at søge, men problemet er, at der ikke er ret mange stillinger at søge. I dag var der for en gangs skyld to stillinger at søge, men det er også næsten 14 dage siden, jeg sidst har skudt en ansøgning af sted. Dagens ansøgninger gik til to så forskellige steder som PET og Lægemiddelstyrelsen.

Indtil videre er det ikke lykkedes mig at komme til samtale, hvilket undrer mig lidt, men jeg tror, det er fordi, jeg søger fuldmægtigstillinger medens mit CV er fyldt med special- og chefkonsulentstillinger, så arbejdsgiver kan tro, at jeg er overkvalificeret eller vil kede mig i løbet af kort tid, eller at jeg blot ønsker ansættelsen som led i at kunne søge videre. Men sådan er det ikke! Det forholdes sig sådan, at jeg vil være glad for et hvilket som helst job, jeg kan finde.

I dag har jeg fået oprettet mit CV i databasen hos Jobnet.dk, som er den database man skal oprette sig i for at få dagpenge, når den tid kommer, og “den tid” er ultimo januar, hvor jeg ikke længere får løn.

I morgen skal jeg i gang med at oprette mig i Djøfs Jobunivers, og når jeg ikke har gjort det allerede i dag, skyldes det, at jeg ikke kan finde mit brugernavn, og at databasen ikke kan finde ud af at gensende det til mig.

Det hele ser lidt sort ud for tiden, men alligevel er jeg i godt humør. Jeg forstår det ikke rigtig, men glæder mig over at det er sådan. Det hele ville da være meget værre, hvis jeg mentalt var nede i kulkælderen.

Årh hvor gjorde det godt at skrive dette indlæg; nu håber jeg at have skabt “hul igennem” til andre indlæg igen.

19 Svar
 1. Stegemüller
  Stegemüller siger:

  @ Rasmine

  Tak for din kommentar!
  Jeg må se om jeg ikke kan få lidt liv i min blog igen – men for tiden ser det hele lidt sort ud, og jeg synes ikke rigtig, jeg oplever noget, der er værd at skrive om.

  Tak fordi du deler erfaringen med dit eget jobskifte; det er godt at få forstand af. I går var jeg faktisk til en jobsamtale, hvor de rent ud spurgte om jeg ikke var overkvalificeret til min tidligere stilling. Det kunne jeg jo kun svare ja til. Det havde jeg ikke forventet, men kunne jo bruge det som argument for at søge denne stilling.

  Jeg tror på mig selv og søger alle de jobs der er at søge – på et eller andet tidspunkt lykkes det vel.

 2. overleveren
  overleveren siger:

  Hej Hanne,
  Det er så fantastisk vigtigt at der er nogen der står frem og åbent og ærligt fortæller om depression og hvad det betyder. Også når der er en risiko ved det. Modig beslutning, du tog der.

  Vil sige som andre har nævnt – prøv at overvej at skifte spor helt en tid. Kom væk fra tænkejobbene og tag et hvor kravene er mindre pressede. Det var dét der hjalp mig igang. Villighed til at droppe de jobs jeg var uddannet til og så bare arbejde sig stille og roligt igennem .. manuelt arbejde hvor hovedet kan få lov at slappe helt af.

  rare tanker
  /overleveren

  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Overleveren

   Velkommen her på min desværre ret så inaktive blog, og tak fordi du har klikket på at du vil følge den. Jeg var meget i tvivl om jeg turde offentliggøre dette indlæg, men besluttede altså endelig at gøre det.

   Hvad har du skiftet fra og til hvad?

   Jeg tænker meget over det med at skifte helt spor, men jeg ved som nævnt ikke, hvad det så skal være til.

   Hilsen Hanne

 3. Gert Larsen
  Gert Larsen siger:

  Kære Hanne

  På den ene side, og på den anden side.

  På den ene side er det supermodigt af dig at skrive om din fyring, og ikke mindst er det vigtigt for dig selv – som du også skriver – at få det ud og komme videre. Jeg er også sikker på du hjælper mange andre, og er et forbillede, med dine ærlige og vedkommende indlæg.

  På den anden side ved jeg ikke om det er smart i din situation. Rigtig mange arbejdsgivere googler de kandidater de gerne vil ansætte. Og selv om depression og fyring ikke er noget man skal skamme sig over eller gøre til et tabu, så kan det ikke udelukkes at få en betydning, når der i sidste ende skal skal vælges en ansøger. Det offentlige er ramt af nedskæringer og har stort fokus på sygefravær.

  Principielt er jeg dog imod, at man skal tænke på hvad andre mener og tænker når man blogger – så bliver det sgu for tandløst, og du har jo også allerede valgt. Og personligt kan jeg stå inde for, at du er den bedste medarbejder, mange virksomheder aldrig har haft.

  Så læs venligst også det, kære arbejdsgiver!

  Kh
  Gert

  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   Kære Gert

   Først: Undskyld at jeg først svarer nu, men jeg havde overset mailen fra WordPress om, at der var et nyt svar på min blogpost.

   Nej det kan godt være, at det ikke er så smart i min situation og jeg er helt enig med dig i, at mange arbejdsgivere googler kandidaterne – og det gør det nemt for dem at finde mig, fordi jeg ikke ligefrem hedder “Hansen”. Blogging bliver netop tandløst, hvis man ikke tør gå til biddet og fortælle om det, der virkeligt sker i ens liv. Livet er ingen dans på roser og det skal også frem.

   Tak fordi du kan stå inde for, at jeg er en god medarbejder. Det glæder mig rigtig meget.

   Kh. Hanne

 4. Hanne
  Hanne siger:

  Kære Hanne
  jeg følger også din blog og har savnet nye historier fra dig længe.
  Du skriver: “det vil være mange skridt nedad rangstigen”. Det er ikke det afgørende – du skal sørge for at få et glad liv og en glad hverdag. Det er ikke det allervigtigste at være tro mod din flotte akademiske baggrund. Vær stadig stolt af den, men lad ikke den dirigere din vej fremover. Find noget du bliver glad og tryg ved.

  Som du nok ved, har jeg i de sidste 2 år kæmpet min kamp mod kræft og forstår nu meget mere at nyde dagen. Jeg gør noget dejligt hver dag og er så opmærksom på, at jeg har fået endnu en dag og nok får mange flere af dem. Jeg har så mange glæder hver dag og er nu meget mere bevidst om at samle på dem.

  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   Kære Hanne

   Først: Undskyld at jeg først svarer nu, men jeg havde overset mailen fra WordPress om at der var et nyt svar på min blogpost.

   Jeg er slet ikke i tvivl om, at jeg skal finde et job, jeg bliver glad for og at det er vigtigere end den status, der er forbundet med det. I mine mest optimistiske stunder tænker jeg da også, at dette kan ende med et bedre job end det jeg havde. Andre gange er jeg bekymret over end ikke at komme til samtale på mine ansøgninger eller for at ende på kontanthjælp om to år.

   Det er flot at du har vundet kampen mod kræften; det glæder mig rigtig meget at høre, at du faktisk har fået et bedre liv af det. Det er rigtig livsbekræftende!

 5. Kirsten b r
  Kirsten b r siger:

  Kære Hanne
  Jeg holder altså også stadig øje med din blog og er glad for, at du nu igen skriver.
  Jeg har skrevet til dig, at jeg ville været gået fuldstændig i panik, hvis det var mig, der var blever fyret i mit arbejdsliv, så jeg er glad for, at du kan skrive, at du er i godt humør.
  Arkivbetjent, er der ikke noget der hedder det? Er det ikke sådan nogle, der sidder på Rigsarkivet ved indgangen? De virker ikke særlig historieuddannede. I Odense opfatter jeg dem langt medre historieuddannede. Jeg håber, du får et job, du kan holde ud. Jeg tror, det måske kunne være meget godt for dig, ikke at få et for krævende job, så kan det nemlig være, at du ikke får alle de nedture, som din krop disker op med.
  Ser frem til liv på Bloggen. 🙂
  Kirsten b r

  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   Kære Kirsten

   Tak fordi du er med endnu! Jeg overvejer – som skrevet til Ellen – at skifte fuldstændigt spor, men jeg ved ikke, hvor jeg skal rette blikket hen. Jo der er noget, der hedder arkivbetjent, men det vil være mange skridt nedad rangstigen, og jeg har jo trods alt en akademisk uddannelse, som jeg gerne vil bevare forbindelsen til. Jeg er enig med dig i, at det ikke skal være alt for krævende, for så går jeg bare ned igen.

   Jeg lover, at der igen kommer liv på bloggen.

 6. Ellen
  Ellen siger:

  Sådan! Ud med det!
  Hvis det var dette, der skulle til, var det godt, du fik det gjort.
  Jeg håber meget for dig, at du snart må få et job, men det er nok rigtigt, som andre er inde på, at du sikkert skal søge bredere. At fuldstændig skifte spor kan vise sig at blive det bedste, der kan ske – bare spørg John 🙂
  Jeg tror også på, at det er muligt som enlig at leve for 2000 kr; det er da rigtigt, at der ikke er plads til de store armbevægelser … men alene det, at du ikke behøver at frygte for, at du ikke længere har råd til din bolig, må tage et stort åg fra dine skuldre.

  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Ellen – ja du ret i “ud med det”; jeg føler mig helt lettet. Jeg føler, at jeg indtil videre skal søge inden for mit gamle fagområde, som er økonomistyring, altså jeg søger tilbage til mit gamle håndværk; ulempen er, at jeg har brugt fem år på at specialisere mig inden for et meget smalt område med tidsregistreringssystemet mTID. Jeg overvejer at skifte fuldstændigt spor, men jeg ved ikke hvad jeg skal rette blikket imod.

   Ja jeg er lettet over, at økonomien trods alt ser ud til at kunne hænge sammen. Tænk hvis jeg oveni skulle flytte; det ville ikke være til at holde ud. Godt at jeg har lave boligudgifter!

 7. Pia
  Pia siger:

  Jeg kigger efter livstegn fra dig, så det er da dejligt når du dukker op i readeren 🙂
  At være arbejdsløs er ikke nemt. Allan har prøvet det. Det er et fuldtidsjob i sig selv. Måske er du lige p.t. lidt fredet, fordi du stadig får løn! Jeg ved det ikke. Jeg håber der dukker noget op til dig inden de begynder at koste rundt med dig og sende dig ud i alle mulige meningsløse job. At leve for det nævnte beløb, skulle nok være muligt, men der bliver selvfølgelig ikke plads til meget sjov ved siden af.
  Held og lykke med jobjagten 🙂

  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Pia – Tak for din kommentar; jeg lover at prøve at være lidt mere vedholdende med skriverierne, og nu er der taget hul på bylden, om end det var svært at skrive dette indlæg; når man ikke hedder Hansen må man være forberedt på, at potentielle arbejdsgivere kigger med, og de skulle jo helst få et godt indtryk af mig.

   Jeg er helt forberedt på, at det at være arbejdsløs er et fuldtidsjob i sig selv, og jeg vil gøre hvad som helst for hurtigst muligt at komme i arbejde igen, og jeg er næsten ligeglad med hvad pokker det er. Indti videre søger jeg inden for det fagområde, der kaldes økonomistyring, men det er muligt, at jeg hen ad vejen bliver nødt til at søge bredere for at få flere jobtilbud via mine mailagenter.

   Du har ret i, at jeg på en eller anden måde er lidt fredet her inden jeg melder mig ledig pr. 01-01-2012; men jeg håber sørme ikke på at være ledig så længe, at jeg bliver sendt i aktivering – men det tror jeg også først sker, når man har været ledig i to år. Sådan har jeg i hvert tilfælde forstået reglerne.

 8. Susanne B. Fuglsang
  Susanne B. Fuglsang siger:

  Kære Hanne.

  Hvor er det godt du endelig fortæller det.

  En fyring er naturligvis et chok i første ombæring… det er noget der sker for ” de andre ” , ligesom alt andet i livet…

  En omvæltning i hverdagen, de trygge rammer der med eet er væk og det at vågne op næste morgen og få noget, der minder om en dagligdag til at fungerer, kan virke helt uoverskueligt.

  Man kunne også vælge at se situationen som en anledning til at starte på en frisk i et helt andet spor 😉

  Du skriver at du har søgt flere Fuldmægtigstillinger… men er det i virkeligheden den samme trummerum du ønsker de næste 12 – 15 år ?

  Lyt til dit hjerte og skriv en liste med det, det fortæller dig, Hanne 😉

  Mange tanker og hilsner
  Susanne.

  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   Kære Susanne

   Mange tak for dit indlæg! Jeg prøver også – i mine mest optimistiske stunder – at tænke på, at dette kan være starten på et helt nyt liv, og at der måske i sidste ende kan ske noget rigtig spændende og nyt, men jeg har ikke rigtig fantasi til at forestille mig, hvad det kunne være. Men du har ret i, at jeg på én måde gerne vil bryde ud af trummerummen, måske fx ved at få et job hos Statens Arkiver, men jeg har ikke de rigtige kompetencer til det, da jeg ikke er historiker. Jeg håber, at forløbet hos min coach kan give mig inspiration til fx alternative jobs at søge.

   Mange hilsner
   Hanne

 9. Mormor
  Mormor siger:

  Så skal du nok ha fått hull på byllen. Bloggeriet ditt vil nok ta seg opp og jeg tror nok at det kommer til å ordne seg, i lengden.
  At humøret er bra og døren til kullkjelleren er lukket er fint.

  Gleder meg til neste innlegg.
  Ha det godt.

  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Mormor – tak skal du have, og tak for din kommentar. Jeg glæder mig over det gode humør, og ved endda ikke hvor det kommer fra. Nu er der taget hul på bylden og det føles rigtig godt.

 10. Eric
  Eric siger:

  Modbevis for så vidt angår læseskaren. Ønsker alt godt med jobsøgningen og blogproduktiviteten 🙂

  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Eric – tak skal du have. Nu har jeg skabt hul igennem til bloggen igen. Jeg har længe haft det sådan, at jeg bare måtte skrive det indlæg inden der kunne skrives andet.

Der er lukket for kommentarer, da posten er mere end et år gammel.