,

Historien om de fattige

Historien om de fattige

DR har fine udsendelser

Historien om de fattige

Man ser ofte ordene, når man “scanner” en kirkebog eller en folketælling: “fattiglem”, “fattiggårdsbestyrer”, “hospitalslem”, “daglejer” osv. Det er alle ord, der fortæller om livet i Danmark, som det er levet fra ca. midt i 1700-tallet og til?

Til nu? Fattigdommen ser anderledes ud nu – den er bedre skjult, den lugter ikke så grimt, eftersom kun få mennesker endnu sover i trappeopgange og vi endnu har folkepension mv. Mennesker skal endnu ikke lægges i blød i et badekar med alt tøjet på, for at få det til at slippe huden.

Jeg mener bestemt, mormor og morfar talte om, at der lå en “arbejdsanstalt” i Blåhøj; familien boede i Blåhøj Stationsby og “min mor” var født der. Jeg kan ikke finde den med Google, men jeg har tit tænkt over, hvad ordet “arbejdsanstalt” dækkede over. Jeg troede, det var en form for fængsel.

Nu er jeg blevet klar over, at det var en form for fattiggård, der var delt i to:

 • en forsørgelsesanstalt for de værdigt trængende, der bare skulle forsørges, og
 • en arbejdsanstalt, hvor man skulle arbejde for føden fx med at hugge store sten i mindre stykker, flikke sko, hugge brænde, eller pille larver af kål i 14 dage. Arbejdet var en del af den nødvendige genopdragelse af disse uværdige mennesker.

Historien om de fattige

I stedet søgte jeg på “fattigdommens historie” og fandt mange interessante sider heriblandt fire udsendelser på Danmarks Radios side fra 2015 under overskriften “Historien om de fattige”. Jeg har set de to første udsendelser og vil bestemt også se de to sidste, for det er fremragende fjernsyn! Der kommer billeder på de fremmede ord.

Børskrakket i Amerika i 1929

Krakket rystede hele verden. I Danmark medførte det (ikke direkte men som en afledt effekt), at hver tredje blev arbejdsløs. Det er slet ikke til at forstå så stort et tal. Hvordan holder et samfund sammen på sig selv i den situation?

Er det hver tredje borger, eller er det hver tredje mand? Eftersom kvinder som hovedregel ikke indgik i arbejdsstyrken, kunne de vel heller ikke blive arbejdsløse?

Arbejdsløsheden gjorde, at folk søgte mod byerne i håbet om, at forholdene var bedre der. Det var de ikke!

I stedet voksede kummerligheden, håbløsheden og armoden. Manden i huset stod op om morgenen og meldte sig ved fabriksporten eller på havnen for at se, om han kunne udlejes den dag (deraf ordet daglejer). Var der arbejde, var der også en dagløn, der ofte omsattes i alkohol i stedet for mad til familien og husleje. Man ved simpelthen, at forbruget af alkohol voksede. Forståeligt nok drak mange for at glemme.

Folk sov i trappeopgange og på lofter nødtørftigt indrettede med hø …

Adskillige i mine familier har “faste” adresser men flytter hvert halve år, så måske kan de ikke kaldes “faste”. Der findes et begreb for det, men jeg kan ikke huske det. Det nærmeste, jeg kan komme det, er “Tørrelejlighed”, men det er vist kun mig, der kender det. Google gør ikke.

Idéen var: man boede gratis seks måneder i nyopførte lejligheder, der skulle tørre efter byggeriet. Efter de seks måneder var det ud og videre til næste lejlighed. Lige p.t. advares der mod at have mindre end 20°, fordi det kan medføre skimmelsvamp p.g.a fugt. Overførte man dengang skimmelsvampen til de mennesker, der boede seks måneder hver sted?

Det er ret nemt at finde disse lejligheder på Stadsarkivets hjemmeside (kig under Politiets Registerblade).

Min morfar blev også ramt af krakket, for efter tvangsauktionen i 1925 over det husmandssted, han arvede fra sine forældre, rakkede han rundt i landet og arbejdede med dræning af moser og knuste skærver … Først i 1933 møder han min mormor, de gifter sig og flytter ind i en lille toværelses lejlighed i Blåhøj.

Klikker du på billedet, som jeg kalder “Morfar høster”, herunder, kommer du til en side, hvor du bl.a. kan læse lidt af hans livshistorie. Den er ganske rørende.

Historien om de fattige

Først når middelklassen rammes, sker der noget

Før K.K. Steinckes socialreform (af 30/1-1933) inddeltes fattige mennesker i værdigt og uværdigt trængende. De værdigt trængende var ikke selv skyld i deres fattigdom, mens de uværdige selv var skyld i at være blevet fattige.

Reformen var starten på en ny og bedre tid, men tro nu ikke al tale om “uværdighed” forstummede. Selv i reformen fandtes uværdige mennesker, man mente skulle opdrages. Det drejede sig kort fortalt om drankere, prostituerede og de konsekvent arbejdssky elementer.

Reformen afskaffede officielt fattiggårdene, men der gik adskillige år, før reformen var implementeret i enhver flække. Udsendelsen rummer et kort interview med en kvinde, der arbejder på en fattiggård og som fortæller, at der ikke er sket ret meget i de syv år, der er gået siden reformens vedtagelse; dog er gitteret over sengene og gitrene for vinduerne fjernet.

Adskillige reformer med ny lovgivning blev først sat i værk, når nød og elendighed ramte også middelklassen – underforstået: de var jo ikke selv skyld i fattigdommen, de var værdigt trængende, derfor måtte det være et samfundsproblem, som samfundet måtte sørge for/bidrage til at løse.

Når også middelklassen manglede brændsel, ikke kunne betale for den statsanerkendte arbejdsløshedskasse i et år, inden forsikringsdelen trådte i kraft, når også middelklassens medlemmer blev arbejdsløse, så skete der noget.

Det ligner noget, vi kender i dag. Inflationen har varet længe i Danmark. Vel det meste af 2022 (siden Ruslands invasion af Ukraine 24. februar)? De marginaliserede, der bare er et pænere ord for de udstødte, har mærket inflationen siden dens start, og de filantropiske organisationer som fx Kirkens Korshær og Frelsens Hær har gjort opmærksom på, at det er alvorligt.

Først nu, hvor el- og gas-priserne er gået helt amok, hvilket kan mærkes og være problematisk selv for middelklassen, griber politikerne til handling.

Det er altid interessant at sætte nutid og fortid sammen – og se hvor lidt der på nogle punkter er sket. Flere i blå blok burde erhverve sig en smule historisk bevidsthed.


Har du en mening om hjemmesiden?

Hvis du mener noget om hjemmesiden, kan du blive hørt her. Din IP-adresse vil blive gemt og cookies gemmes, hvis du tillader det. Tillader du det ikke, kan besvarelsen ikke indsendes.

Har du kommentarer til artiklen?

Så er jeg glad for at modtage dem i relation til artiklen, dvs. i artiklens kommentarfelt i bunden af denne side og ikke på Facebook. Jeg svarer dig også relation til artiklen og ikke på Facebook. Det skyldes, at kommentarer og artiklen jo ellers dekobles, og så er din kommentar ikke noget værd i fremtiden. Det er ærgerligt for os begge.

Hvis du ikke tidligere har kommenteret en af mine artikler her på siden, skal din kommentar først godkendes (spamhensyn). Min responstid er under normale omstændigheder kort. Herefter vil du stryge lige igennem.

 

4 Svar
 1. Henny Stewart
  Henny Stewart siger:

  Morfar døde i starten af 70’erne. Psyk var vel noget andet den gang, men selv om det ikke i sig selv var storslemt, det aner jeg ikke, om det var, så ville det have været noget skidt for ham endnu en gang at blive flyttet til et ukendt sted, at blive udsat for behandlinger, han ikke forstod formålet med osv.

  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Henny

   Hrm … sjov tanke, at din morfar og min far døde nogenlunde samtidigt. Ja – psyk. var garanteret noget andet (jeg foretrækker vist nutidens), men selvfølgelig skal man ikke flytte rundt på en gammel mand og behandle ham med ting, han ikke forstår, med et formål han heller ikke forstår. Sådan vil jeg da heller ikke selv behandles.

 2. Henny Stewart
  Henny Stewart siger:

  Og flere af landets fattiggårde blev forfremmet til “alderdomshjem”. Gud ved, om det også har været i forbindelse med Steinckes reform? Det lå i sproget, så meget, så jeg kan huske, at min morfar så mindeligt bad om ikke at blive sendt på fattiggården. Han endte nu alligevel på plejehjem. Han havde demens og så alle mulige ting, der skræmte ham, på det i øvrigt udmærkede plejehjems tapeter. Der var planlagt en tur på psykiatrisk afdeling, så han kunne blive medicineret ud af sine hallucinationer. Han var så heldig, at han døde, inden det kom så vidt.

  Min oldemor, nærmere bestemt farmors mor, som jeg husker svagt, havde plads på et plejehjem, men hun kunne ikke lide “fattiggården”, som hun også kaldte det. Heldigvis var hun mor til 16 børn, som hun turnerede mellem året igennem. Ca. 3 uger hvert sted, så passede regnskabet. Hun var dygtig til at strikke, reparere strømper mv., så på den måde arbejdede hun faktisk livet igennem. Og hun var hjerteligt velkommen alle steder, så vidt jeg kunne forstå.

  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Henny

   Jeg var slet ikke klar over omdannelsen fra fattiggårde til “alderdomshjem”. Åh for pokker, hvor var det synd for din morfar, at han så de ting i tapetet. Nu skriver du, at han var heldig ikke at komme på psyk. Jeg gætter på, at det er en del år siden, din morfar døde, og at psyk. var noget helt andet dengang end nu.

   Din oldemor: 16 … børn. Det var da vildt. Tjah, 16 * 3 = 48; dvs. hun burde have haft 17 børn, så havde det passet fuldkommen. Det må være spændende at kunne huske en oldemor, også selvom det bare er svagt, og at have historier om hendes liv og at vide, at hun var velkommen alle steder.

   Hvis jeg nu skulle have oplevet min farfars far, ville jeg have truffet den i 1890 indvandrende hattemager. Sjov tanke og det ville jeg virkelig gerne. Nåh, men jeg har ikke engang oplevet farmor eller farfar.

Der er lukket for kommentarer, da posten er mere end et år gammel.