,

Forsigtigt skifte fra Legacy til Family Historian

Forsigtigt skifte fra Legacy til Family Historian

Jeg skifter til Family Historian

Forsigtigt skifte fra Legacy til Family Historian

Topbilledet forestiller min farmor, min tante, min farfar og min far.

At skifte slægtsforskningsprogram er en stor beslutning, når man har brugt et andet program siden 2006. Der skal være tungtvejende grunde, når man skal bruge tid på at sætte sig ind i noget helt nyt, og man kommer fra noget, hvor man kan det hele på rygraden.

Men jeg synes, jeg har tungtvejende grunde, som primært angår Legacys forlovelse med pengemaskinen MyHeritage, som jeg ikke har ret meget til overs for.

Herudover ser det ind til videre ud som om, Family Historian har mere fokus på data, og hvordan man kan få mest muligt ud af data. Jeg tror, programmet er mere avanceret end Legacy. Der er også nogle meget avancerede muligheder med billeder og vidner.

Jeg har brugt et par dage på at prøve at blive lidt fortrolig med Family Historian og på at teste, hvordan data vil komme til at se ud i TNG. For mig er visningen i TNG meget vigtig, da det er sådan, jeg deler data om min slægt. Mange mennesker deler slægtsbøger, rapporter, diagrammer mv. Det har ikke min interesse.

I “Slægtsforskeren” 1/2025 kommer der en dybdegående artikel om processen.

Jeg har fået styr på følgende

Family Historian kan virkelig meget, så selvfølgelig er jeg ikke fortrolig med programmet endnu. Det må komme lidt henad vejen og med tiden. Det er en læreproces.

Men jeg har styr på:

  1. at få alle data med fra Legacy. Det går ganske af sig selv. Man åbner bare *.fdb-filen med Family Historian. De kalder det “direct import”
  2. at få alle billederne med til Family Historian og at sørge for, at de linkes til de rette personer
  3. at eksportere til TNG
  4. at udelukke mine biologiske forældre helt fra TNG
  5. at omdøbe levende til “Nulevende” i TNG
  6. et lille cowboy-trick, så jeg selv vises i TNG, selv om jeg lever i bedste velgående
  7. at sikre, at billederne vises ved de rette personer i TNG
  8. at installere et plugin til Family Historian

Forsigtigt skifte fra Legacy til Family Historian

Flere forsigtige tests

Når jeg migrerer, går jeg altid meget forsigtigt til værks, laver mange små tests og løser et problem ad gangen. Hver gang, jeg har løst et problem, laver jeg en ny trinvis backup. Jeg har en test-TNG-side, hvor jeg kan øve mig. Formålet er at sikre, at der ikke går GED i mine data. Man kan lynhurtigt lave en fejl, som det kan tage årevis at rette op på. Og det kan være svært at vide, om man får rettet op på det hele.

Når man går så forsigtigt til værks, kan det ikke gå galt. Og i hvert fald kan jeg jo altid gå helt baglæns og hente Legacy-filen ind i Family Historian en gang mere og starte forfra. Det er i virkeligheden en rigtig god øvelse i at blive fortrolig med fx Family Historian. Metoden bør bruges ved alle programskift.

  1. Indledningsvist vistes mine biologiske forældre i TNG
  2. Indledningsvist vistes min biologiske forældre som mine foretrukne forældre i TNG
  3. Indledningsvist vistes nulevende personer i TNG
  4. Og indledningsvist fik jeg rodet de to TNG-databaser sammen og nærmest smadret min live-TNG-side. Jeg forstod simpelthen ikke, hvordan billeder både kunne være eksisterende og ikke-eksisterende. Hurra for backup. Jeg downloader alt en gang om ugen, så når (ikke hvis) det går i GED, kan jeg bare uploade det hele på ny, og så er jeg reddet.
    1. Og det er sådan set også udmærket at få genopfrisket faldgruberne, inden jeg skal lave en test-TNG-side til en ven, så hun har et sted at “lege” og øve.

Forsigtigt skifte fra Legacy til Family Historian

Har du kommentarer til artiklen?

Så er jeg glad for at modtage dem i relation til artiklen, dvs. i artiklens kommentarfelt herunder, ikke på Facebook og ikke via Messenger. Jeg svarer dig også relation til artiklen, ikke på Facebook og ikke via Messenger. Det skyldes, at kommentarer og artiklen jo ellers dekobles, og så er din kommentar ikke noget værd i fremtiden. Det er ærgerligt for os begge.

Hvis du ikke tidligere har kommenteret en af mine artikler her på siden, skal din kommentar først godkendes (spamhensyn). Min responstid er under normale omstændigheder meget kort. Herefter vil du stryge lige igennem.

8 Svar
  1. Mia Dahl Gerdrup
    Mia Dahl Gerdrup siger:

    Spændende at høre om et slægtsprogram, som jeg ikke har hørt om tidligere.

    Må man af nysgerrighed spørge, hvad programmet koster?

    Visningen af familien ser rigtig godt ud.

    Jeg holder mig til Legacy, men det skyldes mest min stressramte hjerne. Det ville være at invitere til større problemer at vove sig ud i et nyt program.

    Svar
    • Stegemüller
      Stegemüller siger:

      @ Mia

      Jamen man må da gerne spørge til prisen: Den er ca. 550 kr.

      Ja familievisningen er rigtig god – den kan jeg også vældig godt lide, fordi man får et rigtig godt overblik over flere grene af af familien på en gang.

      Jeg forstår godt, du holder dig til Legacy!

      Svar
  2. Jørgen
    Jørgen siger:

    Jeg kom ikke videre med FH, idet jeg vil mene, jeg er for gammel til at bruge tiden på et sådant projekt. Det er jo ikke til at vide om jeg ændrer mening, så jeg er glad for at du informerer om din proces.

    Svar
  3. Charlotte Olden-Jørgensen
    Charlotte Olden-Jørgensen siger:

    Spændende. Jeg er ikke så meget for databaser – jeg kan ikke overskue, hvad der sker og føler at jeg mister kontrollen – så jeg laver mine egne (tåbelige) skemaer og oversigter i et DTP-program. Jeg er imponeret over, så meget du har med, og at have folks alder på dødstidspunktet er smart!

    Sådan et spring mellem børnene som fra 1900 til 1908 får mig altid til at mistænke dødfødte eller lignende – kan de ikke altid ses i kirkebøgerne? for jeg har også sådanne “huller”.

    Svar
    • Stegemüller
      Stegemüller siger:

      @ Charlotte

      Det glæder mig, at du synes om artiklen.

      Jeg kan godt forstå din følelse af at miste kontrollen, hvis du bruger databaser. Selv har jeg det dog lige omvendt, fordi databasen tager højde for alle personerne og du kan linke dem sammen på én gang og være sikker på, at du har fået dem alle med. (Det er lidt svært at forklare, hvad jeg mener).

      Ja Family Historians visning af alder ved død er en rigtig fin funktion.

      Du har helt ret i, at det er et lidt underligt spring fra 1900 til 1908, men jeg tror altså, jeg har alle med, men det er årevis siden, jeg begyndte på den familie, så måske bør jeg kigge igen? Jeg tror bare, jeg har fuldkommen styr på alle med mit efternavn. Og jo, det må da fremgå af kirkebøgerne. Det er et underligt spring.

      Svar

Skriv en kommentar

Vil du deltage i debatten?

Du er mere end velkommen!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *